top of page

Σύλλογος εργαζομένων Γ.Π.Α.Ν.Π. ΜΕΤΑΞΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/9

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Γ.Π.Α.Ν.Π. ΜΕΤΑΞΑ


ΚΑΛΟΥΜΕ OΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 11.00 ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ,

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/9 ΣΤΗ 2Η Δ.Υ.ΠΕ. ΣΤΙΣ 12.00

για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η καθημερινότητα της δουλειάς μας έχει γίνει ζοφερή και ένας διαρκής αγώνας για κάλυψη των αναγκών των ασθενών μας υπό τραγικές συνθήκες υποστελέχωσης και τεράστιων προβλημάτων στην υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου.

ΟΛΟΙ ΜΑΣ καλύπτουμε επιτακτικές ανάγκες σε κρίσιμες υπηρεσίες του νοσοκομείου, με αυτοθυσία, με διπλοβάρδιες και τηρώντας από την πρώτη στιγμή τα μέτρα προστασίας.

Από την επόμενη ημέρα επιβολής του μέτρου της αναστολής φάνηκε ξεκάθαρα ότι το επιχείρημα που πρόβαλε η κυβέρνηση περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απολύσεις υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους ΕΚΔΙΩΞΕΙ από τα νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ ως επικίνδυνους, ήταν απλά ένα πρόσχημα για να προετοιμάσει το έδαφος για το «ΝΕΟ Ε.Σ.Υ.». Ένα Ε.Σ.Υ. που θα το χαρακτηρίζει η γενικευμένη εμπορευματοποίηση, η ιδιωτικοποίηση και η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.


Έτσι, λοιπόν, με τροπολογία - μαμούθ που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την μετανάστευση, προβλέπεται η ανάθεση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες εργολάβους, ιδιωτικά εργαστήρια και εταιρείες ασθενοφόρων με αφορμή την κάλυψη των κενών που προκύπτουν από την αναστολή των μη εμβολιασμένων υγειονομικών. Πέρα από αυτά προβλέπονται, επίσης, τρίμηνες συμβάσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και επικουρικού προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές εργασίας, προβλέπονται μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και παράταση των διατάξεων που αφορούν τους συνταξιούχους και τους ιδιώτες ιατρούς.


Στην περίπτωση του νοσοκομείου μας οι συνθήκες λειτουργίας συνεχώς και χειροτερεύουν. Σε όλο αυτό το ζοφερό περιβάλλον που βιώνουμε ήρθε να προστεθεί και η αναστολή της εργασίας 28 συναδέλφων μας.


Αυτή τη στιγμή:

  • Ο Χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου εξωθείται σε επιπλέον συρρίκνωση, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και επιπρόσθετα των αναστολών εργασίας που προέκυψαν. Μετά την αναγκαστική αναστολή των χειρουργείων για μεγάλα χρονικά διαστήματα των τελευταίων 2 χρόνων, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, τους τελευταίους μήνες προστέθηκε το επιπλέον πρόβλημα της συνταξιοδότησης 5 από τους συνολικά 12 αναισθησιολόγους. Να σημειωθεί ότι οι 4 από τους συναδέλφους ουσιαστικά εξωθήθηκαν σε συνταξιοδότηση, λόγω των συνεχών μετακινήσεων στα νησιά. Μετά και την τελευταία μετακίνηση αναισθησιολόγου με συνοπτικές διαδικασίες στη Λήμνο, ο Χειρουργικός Τομέας αποφάσισε ότι τελικά υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει δυνατότητα καθημερινά κάλυψης μόνο 1 από τα 6 χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου!!!


  • Να σημειώσουμε ότι δεν έχει αποκλειστεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου η επαναλειτουργία κλινικής Covid στα κρεβάτια της μίας χειρουργικής κλινικής, εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες. Δηλαδή για άλλη μια φορά διακυβεύεται ο ογκολογικός χαρακτήρας του νοσοκομείου χωρίς κανέναν ενδοιασμό.


  • Η κατάσταση στη ΜΕΘ είναι τραγική, καθώς αναπτύχθηκαν επιπλέον 5 κρεβάτια στα 6 που προϋπήρχαν, σε ακατάλληλο χώρο, με συνέπεια το στρίμωγμα των ασθενών σε απαράδεκτα κοντινή απόσταση. Επιπλέον, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ που ήδη υπολειπόταν αριθμητικά, τώρα με τις αναστολές του μη εμβολιασμένου προσωπικού μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Γενικότερα, η Νοσηλευτική Υπηρεσία αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με ουσιαστικά κενές 146 οργανικές θέσεις. Το Τμήμα των Τραυματιοφορέων στενάζει κάτω από την τραγική έλλειψη προσωπικού με τους εναπομείναντες 9 συναδέλφους να βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης για να μπορέσουν να καλύψουν όλες τις βάρδιες, χωρίς ρεπό και άδειες.


  • Ήδη από την Τετάρτη 1/9/2021 μετακινήθηκε ένας παθολόγος-ογκολόγος του νοσοκομείου μας στην Μυτιλήνη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών εκεί, μετά και την αναστολή εργασίας του εκεί ογκολόγου. Αυτό θα συνεχιστεί με μετακινήσεις και άλλων συναδέλφων που θα αντικαθιστούν ο ένας των άλλων ανά 10ήμερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον υπάρχει πρόβλημα και στις εφημερίες των ογκολόγων!


  • Τεράστιες δυσλειτουργίες υπάρχουν σε διοικητικά τμήματα, όπως στο Τμήμα Προμηθειών (που μετά τις αναστολές έχει αποδεκατιστεί), καθώς και στο Γραφείο Μισθοδοσίας στο οποίο οι εναπομείναντες νέοι υπάλληλοι του τμήματος δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν χρονικά (χωρίς καθυστερήσεις) και ποιοτικά (χωρίς λάθη και παραλήψεις) στις απαιτήσεις του γραφείου. Το Τμήμα Διατροφής που μαστίζεται από σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, με αποδεκατισμένο εδώ και χρόνια το μόνιμο προσωπικό και με δύσκολες συνθήκες εργασίας στο χώρο του μαγειρείου, με κακοτεχνίες και συχνές βλάβες, με μη σωστή λειτουργία του κεντρικού πλυντηρίου, καθώς και προβληματικά καρότσια για τη μεταφορά των δίσκων φαγητού. Παράλληλα, η λύση που έχει επιλεγεί για το νοσοκομείο όσον αφορά την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των κλάδων τραπεζοκομίας και μαγειρείου, δηλαδή οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, παρουσιάζει πολλά προβλήματα, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι υφίστανται εκμετάλλευση με μισθούς ντροπής και με καθυστερήσεις πληρωμής. Παραιτήσεις προσωπικού, μη αντικατάστασή τους, διπλοβάρδιες ήταν στην ημερήσια διάταξη όλο το καλοκαίρι. Παρόμοια προβλήματα υποστελέχωσης και υποδομών με δύσκολες συνθήκες εργασίας αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοι στον Ιματισμό. Τέλος, τραγική είναι και η υποστελέχωση στο Φαρμακευτικό Τμήμα του νοσοκομείου μετά και τις συνταξιοδοτήσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Η δυναμικότητα του τμήματος μειώνεται στο 50% των οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η κάλυψη των ασθενών όσον αφορά τις φαρμακευτικές τους ανάγκες, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας των διαδικασιών.


  • Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και χρόνια η Τεχνική Υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη από μόνιμο προσωπικό και το πρόβλημα έχει οξυνθεί μετά και τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις των εναπομεινάντων συναδέλφων.


  • Το ογκολογικό νοσοκομείο δεν έχει ανάγκη φιέστες και εξωτερικούς καλωπισμούς. Έχει ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Σε όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι! Δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε επισφάλεια και κίνδυνο η λειτουργία των νοσοκομείων μπροστά στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Eνίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων, υλικών και των μέσων ατομικής προστασίας.


  • Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για όλα τα αναγκαία μέτρα (πχ για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), για το ασφαλές άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης κοκ.


  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Β.Α.Ε..


  • Απαιτούμε να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι βγήκαν σε αναστολή και να μην υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Όλοι οι συνάδελφοι υγειονομικοί, που μέσα στην πανδημία έβαλαν πλάτη για την αντιμετώπισή της, να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Κανείς δεν περισσεύει.

Για τον ογκολογικό ασθενή του Ελλαδικού χώρου και για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, η δυσλειτουργία του ογκολογικού νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» και η εγκατάλειψη του στα όρια της κατάρρευσης σημαίνει ότι χάνουν έναν σημαντικό χώρο προάσπισης της υγείας τους και παροχής δωρεάν υπηρεσιών υγείας. Ένα νοσοκομείο με εμπειρία 5 και πλέον δεκαετιών στην ογκολογία καταρρέει.


Τι θα γίνουν οι ογκολογικοί ασθενείς? Πόσο μπορούν να περιμένουν για να χειρουργηθούν ή να κάνουν εξετάσεις ή να κάνουν θεραπείες?


Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει, αλλά εξελίσσεται τις περισσότερες φορές ραγδαία.


bottom of page