top of page

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Βούλα, 22/01/2024


ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ ως αντιδραστική τομή στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών.


Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν θα ωφεληθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την ύπαρξη ιδιωτικών μόνο αστεία ακούγονται. Αν οι κυβερνήσεις ήθελαν, θα είχαν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και δεν θα φτάναμε στο 2024 να έχουμε πτυχία χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση, μείωση του μόνιμου προσωπικού στα ΑΕΙ κατά 2.300 εργαζομένους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, μειωμένη κατά 70% η κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία 15ετία.


Η συνύπαρξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα δεν οδηγεί σε καλύτερες παροχές. Η ύπαρξη για παράδειγμα ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος υγείας έχουμε πικρή πείρα από την συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πανδημία κατέρριψε παταγωδώς το επιχείρημα ότι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και ανέδειξε ότι ο ανταγωνισμός του δημόσιου τομέα υγείας με τον ιδιωτικό είχε σαν αποτέλεσμα τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λειτουργίας του με ιδιωτικοοινομικά κριτήρια. 


Η «απελευθέρωση της αγοράς» στον σιδηρόδρομο δεν έφερε ασφαλείς μεταφορές, αλλά πολύνεκρα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη. Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων δεν οδήγησε σε σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές, σε προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά.Έτσι και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτός ο ανταγωνισμός θα ενισχύσει την επιχειρηματική-κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων Ιδρυμάτων. Θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών για να εξοικονομούν χρήματα.


Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων, θα δουν μέσα σε μια μέρα οι κόποι τους να ακυρώνονται και τα πτυχία τους να εξισώνονται με το κάθε λογής ίδρυμα – κολλέγιο – ιδιωτικό ΑΕΙ το οποίο θα δίνει πτυχία με μοναδικό κριτήριο το πόσο αντέχει η τσέπη του καθενός.


Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί. Έχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει νέα άδικα τείχη στο λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας.


Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!


Διεκδικούμε:


  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.

  • Όχι στα ιδιωτικά - μη κρατικά πανεπιστήμια - όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16.

  • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.

  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων.

  • Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια.

bottom of page