top of page

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2021

Διεκδικούμε και συνεχίζουμε τον αγώνα για :

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας.

  • Να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

  • Την ενίσχυση του νοσοκομείου μας και της πρωτοβάθμιας Υγείας.

  • Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος συνάδελφος .

  • Να επιστέψουν οι συνάδελφοι που βγήκαν σε αναστολή.

  • Να εμποδίσουμε την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος .

  • Την καταβολή ολόκληρου μισθού ως επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους. Όχι στο διαχωρισμό των εργαζομένων για «ψίχουλα»


Όλοι γνωρίζουμε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη. Καθημερινά χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωές, το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τα νοσοκομεία μετατρέπονται ξανά σε νοσοκομεία μιας «νόσου», δεκάδες χειρουργεία αναβάλλονται για μια ακόμη φορά, ακόμη και τώρα αρνείται να πάρει δραστικά και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Αντίθετα με την στήριξη της, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια αντί να επιταχθούν και να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος, θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση της ανθρώπινης αρρώστιας και του ανθρώπινου πόνου. Επίσης, με τους χειρισμούς της μετέτρεψε το εμβόλιο από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας - όχι όμως το μοναδικό - σε εργαλείο διαχωρισμού και διχασμού της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας το σαν αφορμή για αναστολή υγειονομικών και υποχρεώνοντας τους πολίτες στην διενέργεια διαγνωστικών tests στα ιδιωτικά εργαστήρια , αυξάνοντας την πελατεία και τα κέρδη τους .


Οι νέες μεταλλάξεις αποδεικνύουν ότι όσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών του φαρμάκου και υπηρετεί τους ανταγωνισμούς τους τόσο θα καθυστερεί ο παγκόσμιος εμβολιασμός και θα συνεχίζεται η θανατηφόρα πορεία της πανδημίας, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους λαούς.

Πέρασαν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να πάρει μέτρα για να ενισχύσει τη διαλυμένη πρωτοβάθμια Υγεία και τα νοσοκομεία. Ελάχιστα όμως έκανε!


Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Λευκάδας, παρά την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που προϋπήρχε, δεν προσλήφθηκε κανένας γιατρός των απαραίτητων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας , όπως παθολόγος, πνευμονολόγος, αναισθησιολόγος, νεφρολόγος αλλά και άλλων ειδικοτήτων. Αλήθεια είναι τραγικό, αλλά και αντιεπιστημονικό στην εφημερία ένας παθολόγος να καλείται να παρακολουθήσει μέχρι και 40 ασθενείς covid και non covid. Φαίνεται πως οι γιατροί και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου είναι υπερήρωες !!! γι’ αυτό στην έκτακτη επίσκεψη του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. κ. Καρβέλη στο νοσοκομείο την Παρασκευή 26/11, αποφάσισαν μαζί με την διοίκηση ότι μπορούμε να νοσηλεύσουμε μέχρι και 25 ασθενείς covid.!!! Η κυβέρνηση όμως και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν κατάφεραν δύο χρόνια τώρα να λειτουργήσουν τη ΜΕΘ του νοσοκομείου με τα έξι κρεβάτια, την ώρα που και στη περιοχή μας, όπως πχ στα Γιάννενα οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και έχουν πληρότητα 100%. Επιπλέον επιβάρυνε το ελάχιστο εξουθενωμένο προσωπικό μετατρέποντας το νοσοκομείο και σε εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα πολλές φορές γιατροί να εφημερεύουν ταυτόχρονα και στη κλινική και στους εμβολιασμούς.


Παραμένουν κενές πάνω από 200 οργανικές θέσεις σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα που ενώ έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, τέσσερις φορές, έχει «χαθεί» στα συρτάρια του Υπουργείου. Από τις 67 θέσεις γιατρών εργάζονται μόνο 27 μόνιμοι και 10 επικουρικοί. Το προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων, ασθενειών , μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία, αναστολές, άδειες κύησης, λοχείας κτλ. είναι λιγότερο από αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από τους 10 έμπειρους συναδέλφους που βρίσκονται σε αναστολή αντικαταστάθηκαν με τρίμηνες συμβάσεις που λήγουν αρχές του 2022, μόνο 3 !


Με άμεση απόλυση κινδυνεύουν στις 31 Δεκέμβρη 2021, εν’ μέσω κορύφωσης του 4ου κύματος της πανδημίας, 24 έμπειροι συμβασιούχοι συνάδελφοι με συμβάσεις ΣΟΧ (14 στη καθαριότητα, 4 στη σίτιση και 6 στη φύλαξη) με την κυβέρνηση να μην δεσμεύεται για την συνέχιση της δουλειάς τους μιας και η διακηρυγμένη πρόθεση της είναι η είσοδος εργολαβικών εταιρειών στα νοσοκομεία. Επίσης με το νέο έτος λήγουν μια σειρά συμβάσεις επικουρικών και ΟΑΕΔ.


Η κυβέρνηση αντί να αυξήσει τους μισθούς μας για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να μας δώσει τον 13o και 14ο μισθό που μας έκοψαν με τα μνημόνια, να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους και να επαναφέρει τούς συνάδελφους μας που έδιωξε από το σύστημα Υγείας με το πρόσχημα του εμβολιασμού, υπόσχεται διχαστικό «βοήθημα φτώχειας» που και αυτό δεν θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους. Ακόμη και το ανθυγιεινό επίδομα, που δεν το παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας μπαίνει στο στόχαστρο και συζητιέται ακόμη και η περικοπή του. Φυσικά ούτε λόγος για ένταξή μας στα ΒΑΕ που η κυβέρνηση την «παρέπεμψε στις καλένδες». Την ίδια ώρα οι τεράστιες αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα, που αν αυτό συνδυαστεί με την φοροληστεία, εξαφανίζουν το πενιχρό εισόδημά μας.


Για μια ακόμη φορά παρά την ανάκαμψη της οικονομίας καλούμαστε να υποστούμε νέες θυσίες για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

  • με την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 651 εκατ. ευρώ

  • με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1,7 δις και των «ειδικών φόρων κατανάλωσης» κατά 400 εκατ. ευρώ

  • με το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία κατά 139 εκατ. ευρώ εν’ μέσω πανδημίας.

  • με την νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την ήδη ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατά 140 εκατ. ευρώ

  • με τη νέα μείωση της επιχορήγησης του ΕΟΠΠΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 69 εκατ. ευρώ

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι πάντα είμαστε εμείς οι πολλοί, οι εργαζόμενοι που πληρώνουμε με την ένταση της εκμετάλλευσης, της αύξησης της φορολογίας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των λίγων !!.


Έχουμε όμως τη δύναμη να τους ανατρέψουμε τα σχέδια αρκεί να το αποφασίσουμε , ενισχύοντας τον αγώνα μας, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.


Στην κατεύθυνση αυτή, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην πανελλαδική ημέρα δράσης στα νοσοκομεία με στάση εργασίας και ΚΑΛΟΥΜΕ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 9:00 πμ στο Νοσοκομείο.


bottom of page