top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΝΟΣΟΚ. ΓΙΑΤΡΩΝ

Αθήνα 16 Ιανουαρίου 2023

Α.Π:12740


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αγανάκτησή του για τα νέα περιστατικά σωματικής βίας σε βάρος Γιατρών του ΕΣΥ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.


Δε φτάνει που καλούμαστε να εργαστούμε κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες, με απάνθρωπα ωράρια και με πενιχρές απολαβές, βρισκόμαστε επιπλέον ανυπεράσπιστοι να αντιμετωπίσουμε και τον οποιοδήποτε δε διστάζει να χειροδικήσει απέναντι μας και να μας προκαλέσει τραυματισμό με οποιοδήποτε πρόσχημα.


Τα πρόσφατα περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Μοιρών και το 1ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας έρχονται να προστεθούν σε μία πλειάδα αντίστοιχων συμβάντων που έχουν στείλει συναδέλφους θύματα επίθεσης ως ασθενείς στο νοσοκομείο.


Οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες. Με την κατά καιρούς συκοφάντηση του έργου μας από πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και τις κατά τόπους Διοικήσεις, δίνεται λαβή νομιμοποίησης τέτοιων τραμπούκικων ενεργειών δήθεν «αγανακτισμένων πολιτών».


Οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς τους θα πρέπει επίσης να πάρουν θέση καταδικάζοντας τέτοια συμβάντα και τους υπαιτίους τους. Διαφορετικά η ήδη προωθούμενη υποβάθμιση των δομών του ΕΣΥ στην περιοχή τους θα ενταθεί, με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.


Δε θα ανεχτούμε άλλο την απαξίωση του λειτουργήματός μας.


Απαιτούμε:

  1. Την εξασφάλιση από την κυβέρνηση του στοιχειώδους δικαιώματός μας για ασφαλή άσκηση των καθηκόντων μας με την πρόσληψη του αναγκαίου για αυτό μόνιμου προσωπικού φύλαξης.

  2. Οι διοικήσεις νοσοκομείων (ή ΥΠΕ αν πρόκειται για Κ.Υ) οφείλουν σε τέτοιες περιπτώσεις να αναλαμβάνουν άμεσα όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες.

bottom of page