top of page

ΟΕΝΓΕ - ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

Αθήνα 19 Απριλίου 2024

Α.Π:13800


ΠΡΟΣ:

  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 

  • ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

  • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • ΦΟΡΕΙΣ



ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ


Κύριε Υπουργέ,


Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000 ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να λάβουν τις άκρως αναγκαίες υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για ασθενείς ογκολογικούς, τραυματίες λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, αιμοκαθαιρόμενους και άλλους χρόνιους πάσχοντες.  


Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι «περισσότεροι από 3.400 ασθενείς έχουν παραπεμφθεί στο εξωτερικό μέσω της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων 2.198 τραυματιών και 1.215 χρόνια πασχόντων. Αλλά πολλοί άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν». 


Εξάλλου, οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για “αδιανόητη” κατάσταση κρίσης στα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς άνθρωποι που φέρουν μεγάλα τραύματα παραμένουν χωρίς θεραπεία και το ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις των πιο βασικών ιατρικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών γαζών και των υλικών για τα κατάγματα.


Αυτό που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας είναι, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. 


Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών από τις βομβαρδισμένες περιοχές, ενηλίκων και παιδιών. 


bottom of page