top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ & Π.ΒΑΪΝΑ

Αθήνα 22 Απριλίου 2024

Α.Π:13801



ΠΡΟΣ:

  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • ΦΟΡΕΙΣ

  • ΜΜΕ


Η ΟΕΝΓΕ καταδικάζει τις πρωτοφανείς συνδικαλιστικές διώξεις που έχει εξαπολύσει η διοίκηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την απειλή για απόλυση - μη ανανέωση σύμβασης - του Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος εργαζόταν στις βιβλιοθήκες εδώ και 19 χρόνια ως συμβασιούχος διοικητικός υπάλληλος και ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΟΔΠΤΕ). Η ενέργεια αυτή ενάντια στον Δημήτρη Αντωνίου οφείλεται στο γεγονός ότι συμμετείχε σε συμβολική κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού, Εκπαιδευτικού Διδακτικού Προσωπικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ), καθώς και φοιτητικών συλλόγων. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των εκτεταμένων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν για περισσότερο από δύο μήνες από φοιτητές και εργαζόμενους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων.


Ακόμη, επισημαίνεται ότι για το ίδιο γεγονός διώκεται ο Παντελής Βαϊνάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ανώτατης Διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Συνδικάτων Εργαζομένων (ΑΔΕΔΥ), διότι υπερασπίστηκε δημόσια το νόμιμο δικαίωμα της συλλογικής δράσης και αντιμετώπισε τις παραπληροφορήσεις που διαδόθηκαν από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με "σαμποτάζ και επικίνδυνους εργαζομένους". Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αφορά τις δηλώσεις του Παντελή Βαϊνά σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου κατήγγειλε την πλήρη γνώση και συναίνεση της διοίκησης του ΕΚΠΑ και του αντιπρύτανη για τη συμβολική διαμαρτυρία διάρκειας λίγων λεπτών (πτώση του δικτύου) ως έκφραση ομόφωνης αντίθεσης του σωματείου των διοικητικών υπαλλήλων στις ηλεκτρονικές εξετάσεις, τις οποίες χρησιμοποιούσε η διοίκηση ως μέσο καταστολής των φοιτητικών καταλήψεων.


Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό και προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ο Παντελής Βαϊνάς κλήθηκε να παραλάβει τη δικογραφία του στις 12 Απριλίου, μόλις έναν μήνα μετά την καταγγελία, ενώ σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως απαιτείται τουλάχιστον έξι μήνες για την πρώτη κλήση. Είναι προφανές ότι αυτή η κινητοποίηση ζόρισε την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που προάγουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, κάποια ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς ζητούν την απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου και τη δίωξη του Παντελή Βαϊνά. Οι διώξεις αυτές στοχεύουν στο να σταματήσει κάθε κινηματική αντίσταση πρόκειται για εκδικητικού χαρακτήρα πολιτικές διώξεις.


Απαιτούμε:


  • Την άμεση ανανέωση της σύμβασης του Δημήτρη Αντωνίου και την επιστροφή του στη θέση του με τους ίδιους όρους εργασίας.

  • Την απόσυρση της μήνυσης εναντίον του μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Παντελή Βαϊνά.

bottom of page