top of page

Απάντηση στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Ρόδου

Αθήνα 17 Αυγούστου 2021

Α.Π:11575


Απάντηση στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου


Με το υπ’ αριθμ. 16823-2/8/2021 έγγραφό σας ερμηνεύετε κατά το δοκούν το Ν.4820/2021 και ζητάτε να κατατεθούν στο πρωτόκολλο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των γιατρών του Γ.Ν. Ρόδου. Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα το εν λόγω έγγραφό σας το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το Ν.4820/2021 ο οποίος προβλέπει ρητά "επίδειξη των Πιστοποιητικών στον Προϊστάμενο της Οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν" και όχι κατάθεση.


Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. έχει από την πρώτη στιγμή, χωρίς περιστροφές, ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας του μαζικού καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών αλλά και του γενικού πληθυσμού.


Ωστόσο η κυβέρνηση με το νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών επιχειρεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη λογική της ατομικής ευθύνης, να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, την απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της υγείας, της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένους ασθενείς και υγειονομικούς.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τα επιστημονικά δεδομένα στις ελλείψεις προσωπικού. Πετσοκόβει ακόμα και αυτά τα ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Καταργεί την υποχρέωση για διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ σε εμβολιασμένους υγειονομικούς αλλά και την καραντίνα για ασυμπτωματικούς υγειονομικούς, που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από νόσο COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, ακόμη και μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα ενώ είναι γνωστό ότι τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης Covid-19 και τον κίνδυνο διασποράς αλλά δεν τον εξαλείφουν.


Είναι απαράδεκτο αρμοδιότητες των γιατρών εργασίας για τους εργαζόμενους σχετικά με την εμβολιαστική κατάσταση των εργαζόμενων, τη νόσησή τους, την παρακολούθησή τους, να ανατίθενται στους Προϊσταμένους!


Tα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα επίτευγμα της επιστήμης για την μείωση και την εξάλειψη των λοιμωδών νοσημάτων. Είναι όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης και την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης ενός αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν, πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα του Πρωτοβάθμιου.


Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να τα διασφαλίσει αλλά αξιοποιεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για να καλλιεργήσει «τον κοινωνικό αυτοματισμό», να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς οι οποίοι 17 ολόκληρους μήνες δίνουν μάχη εκτεθειμένοι σε συνθήκες εντατικοποίησης και τραγικών ελλείψεων προσωπικού.


Την ίδια στιγμή που μας «κουνάει το δάκτυλο» και παρά τις προηγούμενες σχετικές επισημάνσεις μας, δεν υπάρχει ακόμα η παραμικρή ενημέρωση για το τι θα γίνει με την 3η (αναμνηστική ή boost) δόση εμβολίου για τους υγειονομικούς οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν εμβολιαστεί το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021.


Το ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά! Είμαστε υπέρ του αναγκαίου εμβολιασμού αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία αναστολή, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον εμβολιασμό.


Απαιτούμε:


Ø Να ανακληθεί άμεσα το έγγραφο του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του Γ.Ν. Ρόδου.

Ø Να καταργηθούν άμεσα οι αντιδραστικές διατάξεις του Ν.4820/2021.


ΟΕΝΓΕ

bottom of page