top of page

ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ


ΠΕΡΙ «ΒΑΘΜΟΥ» ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (ν. 4600, άρθρο 166) η νέα αισχρή αντιδραστική κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση περί ... βαθμών ("καλώς", "λίαν καλώς" ή "άριστα") στους τίτλους ιατρικών ειδικοτήτων και λοιπών αλλαγών στο σύστημα τελικών εξετάσεων ειδικότητας.

Σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου οι τίτλοι ιατρικών ειδικοτήτων είναι κρατική διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας του/της ειδικευμένου/ης γιατρού και φυσικά αυτονόητα ΔΕΝ έχουν … «βαθμό».

Υπενθυμίζεται πως το 2017 όταν είχε γνωστή η σχετική "πρόταση" από την ηγεσία του ΚΕΣΥ τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και οι μεγαλύτερες Ενώσεις - μέλη της (ΕΙΝΑΠ, ΕΝΙΘ, ΕΙΝΑ και άλλες) είχαν δηλώσει την ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών. Όμως ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός παραπλανούσε τους πάντες επί σχεδόν 2 χρόνια λέγοντας πως δήθεν μια τέτοια σοβαρή ρύθμιση δεν θα ερχόταν προς νομοθέτηση χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Τελικά όμως την νομοθέτησε αιφνιδιαστικά σαν τον κλέφτη με εκπρόθεσμη υπουργική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Ήδη τοποθετήθηκαν για το θέμα τις προηγούμενες μέρες η ΟΕΝΓΕ με απόφαση του ΓΣ της και η ΕΙΝΑ με απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης. Για την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης αναμένεται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Υγείας και Οικονομικών.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις να σημάνουν άμεσα αγωνιστικό ξεσηκωμό στους νοσοκομειακούς γιατρούς και ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους με στόχο να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί αυτή η αισχρή ρύθμιση.

Καλούμε τον νέο πρόεδρο και όλα τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ να πάρει ο ΠΙΣ απόφαση ότι ΑΡΝΕΙΤΑΙ την εφαρμογή της ρύθμισης και πως δεν εμπλακεί σε διαδικασία που μέσω της παγκόσμιας πρωτοτυπίας γελοιότητας "βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας" στρέφεται εναντίον όλων των μελλοντικών γενεών ειδικευμένων γιατρών της χώρας.



bottom of page