top of page

Τοπικά «λοκντάουν» στη Βρετανία, όπου καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων


Τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και αυξημένο κατά 3.000 σε σχέση με χθες Δευτέρα, αναγκάζοντας τις υγειονομικές αρχές να προχωρήσουν στην επιβολή τοπικών μέτρων καραντίνας στη βορειοανατολική Αγγλία και τη βόρεια Ουαλία.


Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι 7.143, ενώ έχασαν τη ζωή του 71 ασθενείς. Το προηγούμενο υψηλό είχε καταγραφεί πριν από τέσσερις ημέρες και ήταν 6.874 μολύνσεις. Αν και σύμφωνα με τις αρχές τώρα γίνονται πολύ περισσότερα τεστ σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα για πολλά τεστ, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης στη χώρα. 


Μέτρα ενισχυμένης καραντίνας


Επτά περιφέρειες της βορειοανατολικής Αγγλίας, στις οποίες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης τίθενται σε καθεστώς «ενισχυμένης καραντίνας». Πρόκειται για τις περιοχές Ντέραμ, Γκέιτσχεντ, Νιούκασλ, Νορθάμπερλαντ, Νορθ Τάινσαϊντ και Σάντερλαντ.

Τα μέτρα που επιβάλλονται είναι τα εξής:

  • Οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές με πρόσωπα που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι ή να κάνουν συγκεντρώσεις σε σπίτια και κήπους

  • Οι χώροι αναψυχής και διασκέδασης, μεταξύ των οποίων εστιατόρια, παμπ και κινηματογράφοι, θα παραμένουν κλειστά από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

  • Συνιστάται στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς μόνο για λόγους απόλυτης ανάγκης, όπως να πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά.

  • Συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν να παρακολουθούν ερασιτεχνικές ή ημι-επαγγελματικές αθλητικές οργανώσεις σαν θεατές.

Μέτρα ανακοινώθηκαν για τους ίδιους λόγους και στη Βόρεια Ουαλία, σε τέσσερις περιφέρειες. Τα μέτρα, που επηρεάζουν 504.956 κατοίκους σε σύνολο 2,3 πολιτών της Ουαλίας, τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, στις περιφέρειες Ντένμπινσαϊρ, Φλίντσαϊρ, Κόνγουι και Ρέξαμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ουαλίας, Βον Γκέτινγκ, «μεγάλες περιοχές της Ουαλίας τίθενται σε καθεστώς τοπικών περιορισμών. Ωστόσο ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται για εθνική καραντίνα. Τα μέτρα λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο για ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες ανάγκες».


Φοιτητές σε καραντίνα


Επίσης, καθώς σε πολλά πανεπιστήμια στην Αγγλία έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού, χιλιάδες φοιτητές θα πρέπει να αυτοαπομονωθούν και να παρακολουθούν τα μαθήματα διαδικτυακά, διαφορετικά δεν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν για επιστρέψουν στις οικογένειές τους τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 50 φοιτητικές εστίες. «Θα συνεργαστούμε με όλα τα πανεπιστήμια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι φοιτητές θα μπορέσουν να επιστρέψουν υγιείς και ασφαλείς στα σπίτια τους», είπε.

bottom of page