top of page

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σε μια περίοδο που η αντεργατική επίθεση κυβερνήσεων - ΕΕ ολοένα και κλιμακώνεται, τα δημόσια αγαθά ξεπουλιούνται προς όφελος ιδιωτικών ομίλων και πολυεθνικών. Η ενέργεια, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η παιδεία ιδιωτικοποιούνται στο βωμό του κέρδους. Σ’ αυτά τα πλαίσια, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να επιφέρει το τελειωτικό πλήγμα σε ό, τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν υγεία, κλιμακώνοντας την πολιτική της ΕΕ και των μνημονίων που υλοποίησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα «πολυδιαφημισμένα» από μεριάς κυβέρνησης επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Την στιγμή που το 30% των χειρουργικών τραπεζιών και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, 6.500 οργανικές θέσεις γιατρών και 20.000 θέσεις νοσηλευτών παραμένουν κενές ως αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποβάθμισης του ΕΣΥ, το υπουργείο υγείας χρησιμοποιεί ως πρόφαση τις μεγάλες λίστες αναμονής για την θέσπιση αυτού του μέτρου - ταφόπλακα για τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Ο ασφαλισμένος, που έχει ήδη χρυσοπληρώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, εκβιάζεται να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσει να χειρουργηθεί πιο άμεσα, με το κόστος να κυμαίνεται από 300€ για μια «πολύ μικρή επέμβαση» έως 2000€ για «εξαιρετικά βαρεία». 


Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα της αντιδραστικής «αντιμεταρρύθμισης» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η άρση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και στον ιδιωτικό τομέα, που μέχρι τώρα έχουν μόνο οι πανεπιστημιακοί ιατροί, είναι προς αποκλειστικό όφελος των ιδιωτικών κλινικών αλλά και διάφορων μεγαλογιατρών που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες των ασθενών. Νομιμοποιείται η διαφθορά και το «πασάρισμα» της «πελατείας» από το δημόσιο νοσοκομείο στα ιδιωτικά μαγαζιά. 


Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαγγέλλει την είσοδο ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ και κάνει λόγο για ενοικίαση αιθουσών και εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές χειρουργικές ομάδες. Με σχεδόν τις μισές χειρουργικές αίθουσες να είναι εκτός λειτουργίας λόγω ελλείψεων, το υπουργείο σχεδιάζει να παραχωρήσει πόρους και εξοπλισμό των δημοσίων νοσοκομείων για τα κέρδη των κλινικαρχών. Στο προαναφερθέν νομοσχέδιο, επίσης, καθιερώνεται κι άλλο χαράτσι για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, πέρα από την συμμετοχή που ήδη πληρώνει ο ασφαλισμένος, αλλά και χαράτσι 5€ για τη διενέργεια εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού σε φαρμακείο. Τα κόστη που καλείται να επωμιστεί ο ίδιος ο ασθενής ολοένα και αυξάνονται, μέσα σε ένα σύστημα υγείας κατ΄ όνομα δημόσιο και δωρεάν.  


Απέναντι σε όλες αυτές τις σαρωτικές αλλαγές, μόνος δρόμος είναι η ανατροπή της απάνθρωπης πολιτικής της φτώχειας, της λιτότητας και των μνημονίων που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας! Το λαϊκό κίνημα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία στο ύψος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. 


Ομιλητές

Κοσμοπούλου Όλγα, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ

Παπανικολάου Πάνος, ΓΓ ΟΕΝΓΕ



Τετάρτη 17 Απριλίου | 19.00 | Στέκι - Ακροπόλεως 18 & Ιάσονος



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

bottom of page