top of page

Μεγάλο όπλο για νέες κατακτήσεις η υπογραφή Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας των οικοδόμων

18,3% στο κατώτερο μεροκάματο, 28,4% στο μεροκάματο ειδικευμένου εργάτη και

38,5% στο μεροκάματο του τεχνίτη


Μεγάλο όπλο για νέες κατακτήσεις και για βελτίωση των όρων και των συνθηκών δουλειάς και ασφάλισης των οικοδόμων, χαρακτήρισε την υπογραφή ΣΣΕ του κλάδου, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων μιλώντας το πρωί της Παρασκευής σε εκπομπή της ΕΡΤ-1.


Σημείωσε ότι η υπογραφή της ΣΣΕ του κλάδου είναι μια μεγάλη επιτυχία γιατί όπως επεσήμανε, καταφέραμε στην πράξη να σπάσουμε μια στρατηγική χρόνων της εργοδοσίας που κρυπτόμενη πίσω από ένα δαιδαλώδες σύστημα αντεργατικών νόμων που έβαζε εμπόδια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κρατούσε καθηλωμένες, παγωμένες στα ελάχιστα, καταφέραμε με τον αγώνα μας να πετύχουμε μια ΣΣΕ πολύ σημαντική γιατί έχει πολύ σημαντικές αυξήσεις στα κατώτερα μεροκάματα. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, προβλέπεται 18,3% αύξηση στο κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, 28,4% αύξηση στο κατώτερο μεροκάματο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη και 38,5% αύξηση στο μεροκάματο του τεχνίτη, συν οι αυξήσεις σε διάφορα επιδόματα, όπως επίσης αυξήθηκαν και τα μεροκάματα που δίνονται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή ασθένειας.


Η υπογραφή της ΣΣΕ αφορά 70.000 οικοδόμους, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, συμπληρώνοντας ότι οι αυξήσεις στα κατώτερα μεροκάματα θα βοηθήσει να ανέβει προς τα επάνω και ο μέσος μισθός. Πρακτικά συνέχισε ο Γ. Τασιούλας, ένας τεχνίτης οικοδόμος, με 6 τριετίες, παντρεμένος, το ημερομίσθιό του θα προσεγγίσει τα 60 ευρώ.


Εμάς ως κλάδο, ανέφερε, δεν μας πέρασε ούτε στιγμή απ' το μυαλό ότι δεν θα τα καταφέρουμε σ' ένα σκληρό αγώνα που δώσαμε τόσα χρόνια και υποχρεώσαμε την εργοδοσία του κλάδου να αποδεχτεί την υπογραφή της ΣΣΕ.


Εμείς, κατέληξε ο Γ. Τασιούλας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε πάλι την ανάκαμψη της οικοδομής με χαμηλά μεροκάματα. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε τζάμπα.

bottom of page