top of page

ΛΕΥΚΑΔΑ: Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΝΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ!


Πολιτικό θράσος και εμπαιγμό μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι εμπεριέχονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που απέστειλε ο διοικητής του νοσοκομείου για την συμμετοχή των εργαζομένων στην λειτουργία των απογευματινών ιατρείων επί πληρωμής των ασθενών είτε άμεσα στο γκισέ είτε έμμεσα από το ασφαλιστικό τους ταμείο.


Βιάζεται να υλοποιήσει νόμους του ΠΑΣΟΚ που «ξέχασε» να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι ήδη εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στα μεγάλα νοσοκομεία και έχουν οδηγήσει τους ασθενείς να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για υπηρεσίες υγείας παρότι τις έχουν προπληρώσει διπλά και τρίδιπλα μέσα από την δυσβάστακτη φορολογία και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές τους.


Είναι πολιτικό θράσος από την πλευρά της διοίκησης να βάζει ως προτεραιότητα την λειτουργία απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων, όταν το προσωπικό στο νοσοκομείο μας δεν επαρκεί να καλύψει τις εφημερίες, τις βάρδιες και την λειτουργία των πρωινών τακτικών ιατρείων. Όταν λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες (δερματολόγος - γαστρεντερολόγος κλπ), όταν μέχρι πρόσφατα δεν λειτουργούσε καν το παθολογικό τακτικό ιατρείο. Όταν το νοσοκομείο λειτουργεί τις περισσότερες φορές με προσωπικό ασφαλείας και πολλές φορές για να καλυφθεί εφημεριακά μετακινούνται γιατροί από άλλα νοσοκομεία (αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, νεφρολόγοι κλπ).


Είναι εμπαιγμός να ζητά η διοίκηση του νοσοκομείου από τους εργαζόμενους να δουλέψουν στα απογευματινά ιατρεία όταν τους οφείλει δεκάδες μέρες αδειών και ρεπό, δελεάζοντας τους με πενιχρές αμοιβές χάνοντας ακόμη περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο τους και την ξεκούραση τους.


Είναι συνηθισμένη τακτική των κυβερνήσεων να αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, όπως η ανύπαρκτη επί της ουσίας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για να «τρέξουν» μέτρα που θα στραφούν σε βάρος των εργαζομένων και των ασθενών.


Τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων δεν μπορούν, ούτε πρέπει να ασχολούνται με περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εξετάσεις πρόληψης. Οφείλουν να αντιμετωπίζουν σε δεύτερο επίπεδο τα περιστατικά που στέλνουν για παραπέρα έλεγχο και αντιμετώπιση οι μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, αγροτικά ιατρεία). Οφείλουν επίσης να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, όσων χρειάζονται παρακολούθηση, μετανοσοκομειακή αντιμετώπιση και περίθαλψη.


Η διαφωνία μας με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων ΑΦΟΡΑ τον ιδιωτικό-οικονομικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, η οποία βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του νοσοκομείου, «περπατάει» τη λογική της ανταποδοτικότητας, την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως εμπόρευμα.

Κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας και διοίκηση επιχειρούν να «χρησιμοποιήσουν» τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους για να προχωρήσουν την πολιτική της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της υγείας και του νοσοκομείου – «επιχείρηση» με την άσκηση ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ εντός του νοσοκομείου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται σε μία περίοδο που οι μισθοί των γιατρών, συνολικά του υγειονομικού προσωπικού έχουν «παγώσει» από το 2012, η ακρίβεια καλπάζει και το εισόδημα εξανεμίζεται. Σε αυτή την περίοδο, κυβέρνηση και διοικητές αξιοποιούν την ανάγκη των υγειονομικών να αυξήσουν τις αποδοχές τους, «εξαγοράζοντας» ουσιαστικά τις συνειδήσεις τους, απομακρύνοντας τους από αγωνιστικές διεκδικήσεις που πρέπει να αναπτύξουν για αυξήσεις στους μισθούς, για την ένταξη στα ΒΑΕ, για μείωση της ληστρικής φορολογίας, για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια.


Ένα είναι σίγουρο ότι η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων θα δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ με τον ασθενή. Θα δημιουργηθούν επίσης έντονα φαινόμενα ανταγωνισμού μεταξύ γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και βαθμών και του υπολοίπου υγειονομικού προσωπικού και τελικά λίγοι θα επωφεληθούν .


Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων είναι αναπόσπαστο κομμάτι και συνδέεται με το νέο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα λειτουργεί με όρους «αγοράς» όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με κλειστό προϋπολογισμό και απαγόρευση χρηματοδότησής του από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται στα απογευματινά ιατρεία θα πληρώνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού θα εξαρτώνται από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο. Θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά των εργαζομένων και θα φέρει πιο κοντά την γενικευμένη είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα νοσοκομεία. Συνδέεται ταυτόχρονα με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμής των ασθενών που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα, αφού η λειτουργία τους θα χρειαστεί «στήριξη» κι από απογευματινά ιατρεία.


Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων δημιουργεί το κατάλληλο υπόστρωμα για φαινόμενα διαφθοράς και προκλητών εξετάσεων (εξετάσεων δηλαδή που πρακτικά δεν χρειάζεται ο ασθενής) όπως έχει δείξει και η εμπειρία από τη λειτουργία τους σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία.


Κυρίως όμως θα έχει επιπτώσεις στους ασθενείς που θα «αναγκάζονται» επειδή δεν θα βρίσκουν ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα σε τακτικό πρωινό ιατρείο να καταφεύγουν στα απογευματινά επί πληρωμής ιατρεία.


Η καθολική και δωρεάν πρόσβαση για όλους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που προπαγανδίζει σε όλους τους τόνους κι αυτή αλλά κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις καταντάει κακόγουστο ανέκδοτο και πρόκληση απέναντι στο λαό που έχει προπληρώσει με δεκάδες φόρους και έμμεσες πληρωμές στα ασφαλιστικά ταμεία τις παροχές υγείας του.


ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους μας γιατρούς, τους υγειονομικούς συνολικά που θέλουν να συνδυάσουν την προσφορά τους στην κοινωνία και την επιστήμη, με κατάλληλες συνθήκες εργασίας και αμοιβές ανθρώπινες, ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΝ τόσο στα απογευματινά ιατρεία όσο και στα απογευματινά χειρουργεία αλλά και στο νέο «τερατούργημα» της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Να ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΕΧΤΟΥΝ να τους «χρησιμοποιήσουν» για να υλοποιηθούν τα «βρώμικα» σχέδιά τους.


ΚΑΛΟΥΜΕ το λαό μαζί με τους υγειονομικούς που αντιλαμβάνονται το κοινωνικό τους ρόλο και την επιστήμη τους ως λειτούργημα, να παλέψουν να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ όλοι μαζί ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό δημόσιο σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση, ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.


Παρακάτω το έγγραφο του διοικητή για απογευματινά ιατρεία


ΘΕΜΑ: «Ολοήμερη λειτουργία του Γ.Ν. Λευκάδας». ΣΧΕΤ. 1. Οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3868/2010 (ΦΕΚ/129/Α/03-08-2010)


2. Οι διατάξεις της αριθ. Υ4α/147881/2010 (ΦΕΚ 1851/Β/25-11-2010) Κ.Υ.Α.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές διατάξεις, στην ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα στα απογευματινά ιατρεία, συμμετέχουν οι μόνιμοι ειδικευμένοι ιατροί του νοσοκομείου όλων των βαθμών, οι πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία που ανήκουν στο ΕΣΥ, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 1 του Ν. 3868/10.


Για την κάλυψη επιπλέον αναγκών μπορεί να συμμετέχει στη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου και το επικουρικό προσωπικό όλων των κλάδων, καθώς και οι ειδικευόμενοι ιατροί. Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως οι υπάλληλοι που ανήκουν στο νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου καθώς και το επικουρικό προσωπικό όλων των κλάδων και οι ειδικευόμενοι ιατροί, αφού ενημερωθούν από τον προϊστάμενό τους, να υποβάλλουν αίτηση εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης του παρόντος εγγράφου, ότι επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων του Γ.Ν. Λευκάδας στο τμήμα Πρωτοκόλλου -Γραμματείας.


bottom of page