top of page

ΘΡΙΑΣΙΟ: Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΔΙΤ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΓΝΙ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ

Αρ. Πρωτ.: 908

Ελευσίνα: 4/9/2022


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ


Η επέκταση των ΣΔΙΤ στην Ψυχική Υγεία με χρηματοδότηση εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ και επιχειρηματίες και το παράδειγμα της «συλλειτουργίας» της Ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου» για να μην καταρρεύσουν «κάτω από το βάρος της επιδημίας COVID» λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις να αναγκασθούν να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα και οδήγησε στην επέκταση της δράσης και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην υγεία.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπου οι επιπτώσεις της επιδημίας στην αύξηση της εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων σε συνδυασμό με την χρόνια υποβάθμιση των δημόσιων ψυχιατρικών μονάδων, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον μετέτρεψε σε κατεξοχήν προνομιακό χώρο ιδιωτικής δράσης, είτε με τη μορφή των ΜΚΟ – ΑΜΚΕ είτε με άλλες επιχειρηματικής μορφές.


Βασικό «στήριγμα» της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία αποτελεί η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),με βάση το Ν. 3389/2005 (που ψήφισε η ΝΔ και διατήρησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που συμπληρώθηκε από το Ν. 4413/2016 (που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ΣΔΙΤ στην Υγεία).


Για την επέκταση των ΣΔΙΤ έχει εξασφαλισθεί «πλουσιοπάροχη» χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – αναδεικνύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του και διαψεύδοντας τους «πανηγυρισμούς» της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων της άρχουσας τάξης περί δήθεν αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για «αναβάθμιση» του δημόσιου συστήματος υγείας – την ίδια στιγμή, που η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας μειώθηκε κατά 279 εκατ. ευρώ το 2022, επιδεινώνοντας τη μείωση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης κατά 478 εκατ. ευρώ την 5ετία 2017 – 2021.


Στην κατεύθυνση αυτή, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, με ημερ. 22/4/2022, διατίθενται 67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση αναπτυξης ληξιπρόθεσμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας πανελλαδικά, από οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί (ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, κλπ), αρκεί να εξασφαλίσουν στέγαση και προσωπικό με εμπειρία.


«Πρωτοπόρα» στην νέα επέκταση των ΣΔΙΤ στην Ψυχική Υγεία, αναδεικνύεται η διοίκηση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΓΝΙ), που στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου στις 9/8/2022 (με οριακή σύνθεση 4 μελών, συμπεριλαμβανομένων του εκπροσώπου των εργαζομένων – συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ) αποφάσισε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΕΠΡΟΨΥΗ, με παροχή δωρεάν στέγασης στη ΕΠΡΟΨΥΗ για 10 χρόνια, στο κτίριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, που είναι στην ευθύνη του ΠΓΝΙ. Αρχικά η συμφωνία προέβλεπε και παραχώρηση έμπειρου προσωπικού της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ, κλινικής, που κατόπιν αναιρέθηκε κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για την απαράδεκτη συμφωνία.


Η συμφωνία και η παραχώρηση δωρεάν στέγασης στην ΕΠΡΟΨΥΗ (στο κτίριο, που πρόσφατα, μάλιστα το ΠΓΝΙ ενοικίασε από Γενικό Νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ με πρόσχημα την ανάπτυξη δημόσιων κοινοτικών δράσεων ψυχικής υγείας) αποτελούν προϋπόθεση, για να μπορέσει η ΕΠΡΟΨΥΗ να αξιολογηθεί θετικά και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Η ανάληψη του έργου ανοίγει τον δρόμο για συνέχιση της χρηματοδότησης της ΕΠΡΟΨΥΗ για μια 10ετία από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.


Το ΠΓΝΙ με την στήριξη του στην ΕΠΡΟΨΥΗ δεν λαμβάνει καμιά ωφέλεια. Αντίθετα, η προωθούμενη «συλλειτουργία» του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με την μονάδα της ΕΠΡΟΨΥΗ αποτελεί “δούρειο ίππο” διεμβόλησης της δημόσιας μονάδας, σταδιακής περαιτέρω συρρίκνωσής της και λειτουργία της με όρους ιδιωτικής επιχείρησης, όπως δρομολογείται και με την κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι μονάδες (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2639/ 18 Ιουνίου 2021 «Καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του άρθρου 12Α του ν. 2716/1999»).


Υπονομεύεται, δηλαδή η Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του ίδιου του ΠΓΝΙ, η οποία είναι πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2008 και προσέφερε υπηρεσίες σε εκατοντάδες νέους ασθενείς με ψύχωση, έστησε δίκτυο συνεργασίας με τα σχολεία και το πανεπιστήμιο και αναμενόταν να στεγαστεί στο χώρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο κέντρο της πόλης.


Χαρακτηριστική απόδειξη για την διακομματική στήριξη της επέκτασης των ΣΔΙΤ στην Υγεία αποτελεί η προαναφερθείσα στάση του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ που ψήφισε την σύμβαση, αλλά και το γεγονός ότι βασικοί «διαμεσολαβητές» μεταξύ του ΔΣ του ΠΓΝΙ και του ΔΣ Της ΕΠΡΟΨΥΗ υπήρξαν δύο πανεπιστημιακοί ψυχίατροι – ο σημερινός συντονιστής διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, πρώην σύμβουλος του υπουργού Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος του ΔΣ της ΕΠΡΟΨΥΗ) καθώς και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ..


Η απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ του ΠΓΝΙ και της ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ – με μοναδικό «κερδισμένο» την ΕΠΡΟΨΥΗ» - ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ΣΔΙΤ στην Ψυχική Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ήπειρο έχει ήδη ανακοινωθεί η χρηματοδότηση άλλων 6 δράσεων ψυχικής υγείας με 2,2 .εκατ. ευρώ που κατευθύνονται κυρίως σε ΑΜΚΕ – ΜΚΟ - ΝΠΙΔ (μόνο μία αφορά δημόσια μονάδα).


Αποκαλυπτικές είναι οι παρακάτω δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ και εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων για τους σχεδιασμούς για επέκταση των ΣΔΙΤ, των καταργήσεων νοσοκομείων και λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ» , όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και ασφαλιστικών εταιρειών:


«Η πανδημία (...) έδειξε την αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (...) Θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική συνεργασία στο σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό».


«Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».


«Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς από την πλευρά της παραγωγής και προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας.»


Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσει άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός.


Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ και όλα τα Σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας – πρώτα από όλα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ – να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΟΕΝΓΕ, του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου, των σωματείων στα νοσοκομεία Λευκάδας και ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ και να καταδικάσουν την απαράδεκτη συμφωνία ΠΓΝΙ – ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ. Να απαιτήσουμε να ακυρωθεί η συμφωνία και να διεκδικήσουμε:


► να στελεχωθεί και να αναπτυχθεί πλήρως η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ

► να αναπτυχθούν πλήρως νέες αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση των νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την επέκταση των ΣΔΙΤ και συνολικά για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.


Γνωρίζουμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση τωνεπιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.


bottom of page