top of page

Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αθήνα 29 Απριλίου 2024

Α.Π:13803


ΠΡΟΣ:

  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ

  • ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

  • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

  • ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 4ης ΥΠΕ

  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ



Η απαξίωση της Αγγειοχειρουργικής αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής σκόπιμης αποδυνάμωσης τμημάτων αλλά και ολόκληρων ειδικοτήτων των δημόσιων νοσοκομείων.


Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων, σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης είτε δεν υπάρχουν καθόλου Αγγειοχειρουργοί ή υπάρχουν μεμονωμένοι συνάδελφοι που συνήθως υπάγονται σε τμήματα Γενικής Χειρουργικής. Η πολιτεία αντί να στελεχώσει πλήρη και αυτόνομα Αγγειοχειρουργικά τμήματα ως όφειλε, το τελευταίο διάστημα μέσω διοικητών νοσοκομείων και διευθυντών ιατρικών υπηρεσιών σε πολλές περιπτώσεις επιδεικνύει απαξιωτική συμπεριφορά ενάντια και σε αυτούς τους λίγους συνάδελφους, πιέζοντάς τους να περιορίσουν την χειρουργική τους δραστηριότητα.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο Καβάλας. Εκεί η διοίκηση και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας απαξιώνουν τον μοναδικό επιμελητή Αγγειοχειρουργό του νοσοκομείου, αντί να φροντίσουν για την ενίσχυση του τμήματος και με άλλους μόνιμους Αγγειοχειρουργούς. Επίσης παραμένει αναξιοποίητος επί χρόνια ο σύγχρονος ψηφιακός αγγειογράφος του νοσοκομείου λόγω ελλείψεων του κατάλληλου ιατρικού προσωπικού αλλά και τεχνολόγων. 


Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ενίσχυση των Αγγειοχειρουργικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και με εξοπλισμό ώστε να μην εξωθούνται οι συνάδελφοι σε παραίτηση και να μην εκβιάζονται οι αγγειοχειρουργικοί ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές.


bottom of page