top of page

Τι συζητήθηκε στη συνέλευση ειδικευομένων στο Λαϊκό στις 9/2

Την Τετάρτη 9/2/22 πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό συνέλευση ειδικευομένων του νοσοκομείου με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Η συζήτηση που ακολούθησε, κατέληξε στα εξής:


Δύο χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας, και βρισκόμαστε ακόμη στο ίδιο έργο θεατές. Δυστυχώς, τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα και οι 100 -κατά μέσο όρο- καθημερινοί θάνατοι, έχουν γίνει η νέα πραγματικότητα για όλους. Όπως καθημερινή πραγματικότητα είναι και τα ράντζα, τα φορεία στους διαδρόμους και οι δύσκολες συνθήκες νοσηλείας πασχόντων κοινών χρόνιων νοσηροτήτων, ιδίως στις παθολογικές κλινικές, με όποια επίπτωση έχει αυτό στους «σκληρούς δείκτες» των οντοτήτων αυτών.


Αλλά και στο Λαϊκό η κατάσταση παραμένει άσχημη:

  • Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, κάνουν την καθημερινότητα για όλους μας πιο δύσκολη. Οι γιατροί γίνονται τραυματιοφορείς, οι τραυματιοφορείς νοσηλευτές και οι νοσηλευτές βοηθοί θαλάμου, για να μπορέσουμε να προλάβουμε να μεταφέρουμε τους ασθενείς μας στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου εγκαίρως. Όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δουλεύουμε υπό εξαντλητικές, σωματικά και ψυχικά, συνθήκες την ώρα που αυτή η εργασία μας δε θεωρείται καν ανθυγιεινή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ενώ το προσωπικό μειώνεται. Το Λαϊκό στηρίζεται κατά βάση στην καλή θέληση και την αυτοθυσία των εργαζομένων του για να λειτουργεί όπως λειτουργεί.

  • Οι ελλείψεις σε ιατρούς τόσο στο Λαϊκό όσο και πανελλαδικά, ιδιαίτερα συγκεκριμένων ειδικοτήτων, και η απροθυμία του υπουργείου να προχωρήσει σε προσλήψεις, φαίνονται ξεκάθαρα και από την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική απόφαση να διακομίζονται οι διασωληνωμένοι ή βαρέως πάσχοντες από ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας, ακόμη και από ειδικευόμενους. Στην ίδια λογική κινείται και η μείωση της καραντίνας μετά από νόσηση με Covid-19 στις 5 ημέρες, παρόλο που υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μέχρι και 1/3 των ασθενών είναι ακόμη μεταδοτικοί. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, προωθώντας το "Νέο ΕΣΥ" και τις ιδιωτικοποιήσεις, μιλάει για απολύσεις όσων εργαζομένων περισσεύουν και για κλείσιμο όσων τμημάτων ή νοσοκομείων περισσεύουν. Μάλλον σε κάποια άλλη χώρα αναφέρονται όταν μιλάνε για "περίσσεια"...

  • Παράλληλα, οι παθολογικές κλινικές έχουν ξεζουμιστεί για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε "ιατρικά χέρια" στις κλινικές Covid, με αποτέλεσμα συνεχείς ανακατατάξεις και "μπαλώματα" που διαταράσσουν τη λειτουργία των κλινικών εις βάρος προσωπικού και ασθενών. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις συνάδελφοι αναγκάζονται να επιστρέψουν από την εξειδίκευση/rotation τους για να υπηρετήσουν θητεία παθολόγου λόγω έκτακτων αναγκών, τη στιγμή που οι προσλήψεις ειδικευομένων για έναρξη ειδικότητας γίνονται με το σταγονόμετρο.

  • Σα να μην έφτανε αυτό, προ λίγων ημερών, ελήφθη η απόφαση να νοσηλεύονται πλέον και ασθενείς με Covid σε όλες σχεδόν τις κλινικές του νοσοκομείου. Δε χρειάζεται ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι κάτι τέτοιο εκθέτει εργαζόμενους και ασθενείς σε πολύ μεγάλο κίνδυνο να κολλήσουν, την ώρα που οι διασπορές στο νοσοκομείο είναι ήδη μεγάλες. Η απόφαση σύντομα ανακλήθηκε, δημιουργώντας νέο χάος στο ζήτημα της διαχείρισης των ασθενών με Covid, αφού όλες οι κινήσεις γίνονται σπασμωδικά και χωρίς πλάνο.

  • Η όλη κατάσταση δύο χρόνια τώρα(μείωση των χειρουργείων, πολύμηνη "θητεία" στις κλινικές Covid κλπ.) επιδρά ανασταλτικά και στην εκπαίδευση όλων μας, είτε αυτό αφορά την ενασχόληση με αυτό καθ’ αυτό το αντικείμενο ειδίκευσης είτε τον περιορισμό έως εκμηδένιση του χρόνου που δύναται να αφιερώσει κάποιος/α ειδικευόμενος/η στη σχετική με το αντικείμενό του μελέτη.

  • Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει, επίσης, και για το φόρτο εργασίας στα εξωτερικά ιατρεία του παρατήματος του ΓΝΑ Λαϊκού στη Σεβαστουπόλεως, τα οποία εξυπηρετούν χιλιάδες περιστατικά χρονίως πασχόντων (ογκολογικά, αιματολογικά, ηπατολογικά, ρευματολογικά κλπ.). Οι συνάδελφοι και το εκεί προσωπικό εργάζονται σταθερά σε υπερεντατικούς ρυθμούς και με τρανταχτές ελλείψεις (π.χ. απουσιάζει εν μέσω πανδημίας ένα στοιχειώδες επιτελείο που θα λαμβάνει ελέγχους Covid -οι οποίοι είναι απαίτηση των κλινικών- για ευπαθείς ασθενείς που προσέρχονται για ημερήσια νοσηλεία – λήψη θεραπείας), με αποτέλεσμα την εξουθένωση των ιδίων και την επιβάρυνση των όμορων κεντρικών τμημάτων με αρμοδιότητες – χρέη – δουλειά που δεν τους αναλογούν.

  • Δεν πρέπει τέλος να παραλειφθεί και η πρόσφατη προσπάθεια εκφοβισμού (bullying) από γνωστό (;) υποψήφιο βουλευτή έναντι ειδικευόμενων ιατρών, ο οποίος μετά από καθημερινές απαιτήσεις ειδικής μεταχείρισης -επικαλούμενος την ιδιότητά του-, κατέληξε να επιτεθεί με φωνές και εκφράσεις επιπέδου χείριστου "νταή" στο προσωπικό της κλινικής όταν τις ημέρες της κακοκαιρίας του έγινε παράκληση να μην παρενοχλεί συνεχώς την παράδοση μεταξύ των εφημερευόντων, ξεπερνώντας κάθε όριο συμπεριφοράς και ευπρέπειας. Σε ανάλογα περιστατικά, αλλά και σε οποιαδήποτε "άνωθεν" πολιτική παρέμβαση στο ιατρικό έργο μας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να προστατεύει τους εργαζομένους της και όχι να λειτουργεί ως μεσάζων. Επίσης δηλώνουμε ρητά ότι για εμάς όλοι οι ασθενείς είναι ίσοι άσχετα από τους συγγενείς ή γνωστούς που μπορεί να έχουν!

Ως ειδικευόμενοι/ες, έχουμε κουραστεί από τη συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας και του έργου που προσφέρουμε. Εργαζόμαστε πολλές ώρες, πολύ περισσότερες από όσες ορίζει ο νόμος και από όσες είναι ασφαλές να δουλεύουμε, πολλές φορές ακόμη και χωρίς ύπνο, ενώ τα ρεπό που δικαιούμαστε μένουν στα χαρτιά. Πολλές από τις εφημερίες μας είναι τουλάχιστον επισφαλείς για εμάς και τους ασθενείς μας λόγω της μεγάλης αναντιστοιχίας μεταξύ ασθενών και ειδικευόμενων αλλά και της κούρασης. Τρέχουμε για όλους και για όλα και ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε τμήμα χρειαστεί ακολουθώντας ένα προφορικό "εντέλλεσθε". Επίσης, περνάμε ένα σημαντικότατο κομμάτι της ημέρας μας με το να λύνουμε γραφειοκρατικά ζητήματα, αντί να ασχολούμαστε με ιατρικές πράξεις. Όλα αυτά συντελούν στο να βιώνουμε καθημερινά άμεσα και έμμεσα την απαξίωση της εργασίας μας, που συνεπάγεται και απαξίωση του αντικειμένου της ήτοι της ζωής και της υγείας των ασθενών μας.


Μπροστά σε όλα αυτά, και συνεχίζοντας να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα μας για τους ασθενείς μας μαζί με όλους τους συναδέλφους μας, απαιτούμε:

  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί όσων περιμένουν στις λίστες αναμονής για ειδικότητα. Οι προσλήψεις ειδικευομένων με συμβάσεις Covid να θεωρούνται ως υπεράριθμες έτσι ώστε να μη φαίνεται πλασματικά ότι οι κλινικές είναι πλήρεις ειδικευομένων την ώρα που 3-4 ειδικευόμενοι από κάθε παθολογική (για παράδειγμα) βρίσκονται στις κλινικές Covid και όχι στην κλινική τους. Δε γίνεται να προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε (πχ θρομβόλυση εγκεφαλικών) χωρίς το αντίστοιχο προσωπικό.

  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Ένα νοσοκομείο δε δουλεύει μόνο με γιατρούς. Δεν γίνεται για παράδειγμα να προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε το επισκεπτήριο εάν δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να φροντίσει τους δεκάδες μη αυτοεξυπηρετούμενους ασθενείς.

  • Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου. Να μην έρθουν εργολάβοι, γιατί οι συνθήκες των εργαζομένων σε αυτούς θα είναι ακόμη χειρότερες.

  • Να μην απολυθεί κανείς μόνιμος εργαζόμενος (πχ οι μη εμβολιασμένοι) όπως απερίφραστα δηλώνει ο υπουργός.

  • Να ενταχθούμε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται ότι το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων ασκεί μια άκρως επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία.

  • Η νοσηλεία ασθενών με Covid σε μη-Covid κλινικές, όπως και η διαχείριση ασθενών Covid από ειδικευόμενους που δεν ανήκουν στην κλινική Covid και έχουν υπό την ευθύνη τους και μη-Covid ασθενείς, είναι επικίνδυνη για όλους μας. Αφού πλέον είναι φανερό ότι τα υπάρχοντα νοσοκομεία και κρεβάτια δεν επαρκούν, να ανοίξει η κυβέρνηση τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει τα τελευταία 10-15 χρόνια και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα.

  • Να πληρωθούμε όλοι όσοι δουλέψαμε τις ημέρες του χιονιά με βάση το γεγονός ότι οι μέρες αυτές ήταν αργίες και όχι απλές καθημερινές.

  • Να μειωθεί επιτέλους η τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει στο Λαϊκό και να επιταχυνθούν-απλοποιηθούν πολλές καθημερινές διαδικασίες όπως πχ η παραγγελία απεικονιστικών εξετάσεων (αξονικές, υπέρηχοι),η αίτηση για εκτίμηση ασθενούς από άλλη ιατρική ειδικότητα, η αίτηση για λήψη χορήγηση αλβουμίνης ή γ-σφαιρίνης. Θα ήταν επίσης πολύ βοηθητικό να αναρτάται σε εμφανές σημείο το πρόγραμμα των αξονικών και των υπερήχων. Επίσης θεωρούμε αναγκαίο, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα νοσοκομεία, οι αξονικές να ανεβαίνουν άμεσα στο σύστημα ηλεκτρονικά όπως συμβαίνει και με τις ακτινογραφίες. Είναι επιτακτικό να ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης αρχείων και ιατρικών φακέλων για την ταχύτερη διευθέτηση περιστατικών εντός και εκτός εφημερίας

  • Για όσο διάστημα υπάρχει η πανδημία, το Νοσοκομείο έχει τη νομική και ηθική υποχρέωση να μας εξασφαλίζει επάρκεια στα Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Τα τεράστια ποσοστά διασποράς του ιού στο προσωπικό του νοσοκομείου, επιβεβαιώνουν την ανάγκη αυτή. Οι μάσκες FFP2 θα πρέπει να παρέχονται σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου και οι μάσκες FFP3 σε όσους έχουν άμεση επαφή με ασθενείς Covid. Δεν γίνεται να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας.

  • Να στελεχωθεί και να τεθεί επιτέλους σε πλήρη λειτουργία το isobox ως κέντρο λήψης test Covid για προσωπικό του νοσοκομείου και για έκτακτες ανάγκες (ανάγκη ελέγχου για συνοδούς ή κάποιους χρόνιους περιπατητικούς ασθενείς όπως αυτοί της Σεβαστουπόλεως), για να μην επιβαρυνόμαστε και με αυτή τη δουλειά.

  • Να εξασφαλιστεί η καλύτερη εκπαίδευσή μας (καλύτερες υποδομές, περισσότερος χρόνος για διάβασμα και μαθήματα, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μετατροπής του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου, χρηματοδότηση από το υπουργείο και το νοσοκομείο για συμμετοχή μας σε συνέδρια και εκπαιδευτικές ημερίδες κοκ.).

  • Να υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί έμμισθα η υπηρεσία ειδικευομένων πέραν του προβλεπόμενου χρόνου, ανάλογα με το χρόνο που υπηρέτησαν καλύπτοντας ανάγκες των κλινικών Covid.

  • Θα βοηθούσε με τους συνοδούς των ασθενών να υπάρχουν σε εμφανές σημείο στην πύλη του νοσοκομείου οι οδηγίες που ισχύουν για το επισκεπτήριο (απαραίτητος έλεγχος για SARS-CoV-2 κλπ.)

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα ζητάμε συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, την Επιτροπή Λοιμώξεων, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και την Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου. Επίσης, θα θέλαμε και την γραπτή τοποθέτηση όλων των παραπάνω φορέων, με βάση τον θεσμικό ρόλο του καθενός.


bottom of page