top of page

Τεράστια διαδήλωση στη Μαδρίτη για την Υγεία

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, κατέκλυσαν το κέντρο της Μαδρίτης την Κυριακή, σε μια τεράστια διαδήλωση για την Υγεία, απαιτώντας ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προσωπικό και καταγγέλλοντας την εντεινόμενη επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην οποία πρωτοστατεί και η τοπική κυβέρνηση της ισπανικής κυβέρνησης.

Στάσεις εργασίας έχουν ξεκινήσει στη Μαδρίτη από την περασμένη Δευτέρα, ενώ στις 21 Οκτώβρη προγραμματίζεται απεργία χιλιάδων γιατρών πρωτοβάθμιων μονάδων της πρωτεύουσας.

Σε χαρακτηριστικές καταγγελίες τους, συνδικάτα που οργάνωσαν τη διαδήλωση επισημαίνουν ότι για κάθε δύο ευρώ που δαπανώνται για την Υγεία στη Μαδρίτη, το ένα καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο λαός αξίζει «ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι καθυστερήσεις μεγαλύτερες και από μία βδομάδα για να δεις έναν οικογενειακό γιατρό ή έναν παιδίατρο», αναφέρει το Συνδικάτο Ιατρών AMYTS. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών τέθηκε η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης να μετατρέψει μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε εξωνοσοκομειακές μονάδες επειγόντων περιστατικών συνεχούς λειτουργίας, χωρίς καμία ενίσχυση σε υγειονομικό προσωπικό.

Οπως καταγγέλλεται, το 13% των γιατρών που κλήθηκαν για την επαναλειτουργία αυτών των εξωνοσοκομειακών μονάδων επειγόντων περιστατικών αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους λόγω της αδυναμίας ανάληψης ενός τόσο τεράστιου φόρτου εργασίας.




bottom of page