top of page

Σύσκεψη στο Μαξίμου και στο όχι πολύ βάθος νέα μέτρα


Με το ενδεχόμενο των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα να πλησιάζει επικίνδυνα την πραγματικότητα, μετά το αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων περιστατικών που κατέγραψε η χώρα μας την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, με 865 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, επισπεύδονται οι αποφάσεις για λήψη επιπρόσθετων και πιο ισχυρών μέτρων, ειδικότερα στις περιοχές με «κόκκινο» επιδημιολογικό φορτίο.

Νέα περιφέρεια που από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, εισέρχεται σε καθεστώς μίνι lockdown είναι η Καστοριά, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ένα βήμα πριν βρίσκονται πλέον Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισας και Σέρρες. «Πορτοκαλί» και η Αττική της οποίας η διαχείριση αποτελεί «σπαζοκεφαλιά» για την κυβέρνηση. 


Το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή λοιμωξιολόγων, για να γίνει αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας. Μάλιστα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η ανακοίνωση των μέτρων από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω διαγγέλματος προς τους πολίτες ακόμα και εντός της ημέρας.


Ένα από τα μέτρα που συζητείται από τους ειδικούς και είναι πιθανό να εφαρμοστεί είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. 


Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα (12.45) τηλεδιάσκεψη και με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με ζητούμενο τον κοινό συντονισμό για την αναχαίτιση της διασποράς των κρουσμάτων.


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός στη Γηραιά Ήπειρο για την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν αποκλείεται να επέλθουν κεντρικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του νέου κορονοϊού από τις 27 χώρες- μέλη της Ε.Ε. Η εντεινόμενη αγωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε και στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης στις 29 Οκτωβρίου, καθώς η κατάσταση στην ήπειρο επιδεινώνεται ραγδαία, με τους ηγέτες να ανταλλάσσουν απόψεις για τυχόν νέους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

bottom of page