top of page

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΔΥ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 26/1

Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες του ΕΟΔΥ στη συμμετοχή των κινητοποιήσεων και της Στάσης Εργασίας στις 26/01/2022 από τις 12:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 13:00 στο υπουργείο Υγείας για την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία, όπως έχει ανακοινωθεί από την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες του χώρου της υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ/ΠΦΥ, ΠΟΣΕΥΠ/ΠΦΥ).


Επειδή, εδώ και δύο χρόνια οι καταστροφικές πολιτικές τις κυβέρνησης έχουν “γονατίσει” το ΕΣΥ και τους εργαζομένους του. Επειδή η εργασιακή εξουθένωση είναι η νέα κανονικότητα στα νοσοκομεία, Κέντρα υγείας και λοιπές υγειονομικές δομές, με εργαζομένους χωρίς ρεπό, με υπερωρίες και απανωτές βάρδιες, στην προσπάθεια να στηρίξουν τις υποστελεχωμένες δομές. Επειδή δεκάδες ασθενείς χάνουν τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους καθημερινά, περιμένοντας ατέλειωτες ώρες, στοιβαγμένοι σε ράντζα. Επειδή, ενώ το ΕΣΥ καταρρέει η κυβέρνηση δεν διστάζει να προωθεί σχέδια για το “νέο ΕΣΥ”, με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2022, κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ, ενώ παράλληλα ευνοεί γενναιόδωρα τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Ένα “νέο ΕΣΥ” που στηρίζεται στα συντρίμμια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στα σχέδια της ΕΕ, με κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας. Επειδή, οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για την διενέργεια Rapid-test και PCR, αντί να αναλάβει το κράτος την επιδημιολογική επιτήρηση και την ιχνηλάτηση ενισχύοντας δημόσιους φορείς, όπως οι ομάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Επειδή μειώνονται οι μέρες καραντίνας για νοσούντες υγειονομικούς, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους ασθενείς τους ενώ παράλληλα οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι βρίσκονται ακόμα σε αναστολή ως “επικίνδυνοι”.


Επειδή 2 χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ εργαζόμαστε χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Επειδή, οι εργαζόμενοι του προγράμματος Philos του ΕΟΔΥ, εκτός από όλα τα παραπάνω, πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι και με νέα Γκουαντάναμο στις προσφυγικές δομές, με αποκορύφωμα τη νέα δομή της Σάμου, όπου εργαζόμενοι και πρόσφυγες υπόκεινται καθημερινά σε σωματικό έλεγχο και είσοδο στον χώρο εργασίας τους μέσα από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ. Επειδή με το πρόσχημα της πανδημίας καταπατούνται συνεχώς τα εργασιακά μας δικαιώματα. Επειδή είμαστε σε μια διαρκή αβεβαιότητα, λόγω των ορισμένου χρόνου συμβάσεων μας.


Επειδή η ανοχή μας τελείωσε, διεκδικούμε:

  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

  • Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.

  • Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

  • Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


bottom of page