top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε επίσχεση εργασίας αν μέχρι τις 27 Ιουνίου δεν τους έχει καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών για τον Απρίλιο και τον Μαϊο, καθώς και η προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που δεν τους έχουν καταβληθεί από τις αρχές της χρονιάς είναι οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Ν. Καρδίτσας.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας συμμετείχε σήμερα στην πανελλαδική στάση εργασίας που προκήρυξε από τις 8.00 έως τις 12.00 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και οργάνωσε συνέντευξη τύπου στην πύλη του Νοσοκομείου,

Ο Πρόεδρος της ΕΙΝΚΥ Ν.Καρδίτσας κ. Εκτ. Γάζος τόνισε ότι οι «ήρωες της πανδημίας» όπως τους αποκαλούσε η κυβέρνηση παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες μηνών που αθροιστικά φτάνουν στο ύψος μισθών και με την κινητοποίησή τους αυτή στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα μπουν να ξαναεφημερεύσουν απλήρωτοι. Το «μήνυμα» έχει φτάσει στους αποδέκτες, καθώς από την ΟΕΝΓΕ υπάρχει η πληροφόρηση ότι έχει εκταμιευθεί στο σχετικό κονδύλι για τι εφημερίες του διμήνου Απριλίου- Μαΐου, αλλά παραμένουν απλήρωτες οι πρόσθετες εφημερίες

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θέλουμε τις εφημερίες τους στην ώρα τους εδώ και τώρα.» τόνισε ο κ. Γάζος, ο οποίος ανέφερε ότι με διαρροές από το Υπουργείο Υγείας προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι οι γιατροί θα πληρωθούν εγκαίρως και όχι στις 10 Ιουλίου σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση που υπήρχε για να τους καθησυχάσουν, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γάζος «είναι σίγουρο, ότι σε περίπτωση επίσχεσης εργασίας θα φάμε πολύ λάσπη ότι εμείς κλείνουμε τα Νοσοκομεία» κάτι που όπως είπε φυσικά δεν ισχύει όπως δείχνει η καθημερινότητα και έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση στο Ακτινολογικό Τμήμα όπου λόγω των προσλήψεων που δεν έγιναν επιχειρείται να δοθεί λύση «με ενεργοποίηση της μνημονιακής επιταγής για διασυνδεόμενα νοσοκομεία»

«Τα Νοσοκομεία τα κλείνουν αυτοί που έχουν χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας επειδή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική ανάγκη γι’ αυτό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γυρίσουν εδώ και τώρα οι συνάδελφοί μας γιατί είμαστε σήμερα λιγότεροι από ότι πριν την έναρξη της πανδημίας» τόνισε ο κ Γάζος ο οποίος υποστήριξε και το αίτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων των Νοσοκομείων τόσο των ιατρών που είναι 15 άτομα, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος της χρονιάς όσο και του νοσηλευτικού και λοιποί προσωπικού.


Συμπαράσταση από συμβασιούχους, καθαρίστριες και υγειονομικούς σε αναστολή

Εκ μέρους αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων μίλησε στη συνέχεια ο κ Γ. Αργυρόπουλος εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα εκφράζοντας την πλήρης στήριξη της κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών και μεταφέροντας το αίτημα περίπου 150 συμβασιούχων του Νοσοκομείου Καρδίτσας να δοθεί τέλος στην εργασιακή τους ομηρία με τη μονιμοποίησή τους καθώς καλύπουν επι χρόνια πάγιες ανάγκες του ιδρύματος.

Παρούσα στην κινητοποίηση και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων καθαριστριών του Νοσοκομείου κ. Κατ. Καπερώνη που αναφέρθηκε στην επικείμενη λήξη των συμβάσεών τους – κάποιες ξεκίνησαν πριν 4 ½ χρόνια- στο τέλος Ιουνίου και ενώ τρέχει η διαδικασία ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο και έθεσε το αίτημα των συναδέλφων της για μονιμοποίησή τους και κάλυψη κενών που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα με νέες προσλήψεις.

Τέλος η κ. Ζ. Βαιοπούλου εκπρόσωπος των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επί δέκα μήνες λόγω της άρνησης να εμβολιαστούν εξέφρασε για μια ακόμα φορά την απόγνωση των συναδέλφων της που παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς ασφάλεια όλο το διάστημα της αναστολής τους και ζήτησε από την Πολιτεία να πάψει να τους αντιμετωπίζει «ως σκουπίδια» όπως τόνισε χαρακτηριστικά και να δει με ευαισθησία το ζήτημα όπως το βλέπει όπως είπε η κοινωνία, με πολλά Δημοτικά Συμβούλια να λαμβάνουν ομόφωνες αποφάσεις στήριξής τους.

«Έχει γίνει και στο Δήμο Καρδίτσας σχετική συζήτηση και αναμένουμε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου γι’ αυτό. Είμαστε 67 οικογένειες στην Καρδίτσα και περίπου 23.000 υγειονομικοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δομές όπως ΚΑΠΗ και ΚΔΑΠ πανελλαδικά. Δεν είμαστε άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε υγιείς πολίτες και θέλουμε να προσφέρουμε στο σύστημα υγείας, όπως προσφέραμε πάντα, αλλά δεν μας αφήνουν. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα» κατέληξε η κ Βαϊοπούλου.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Διαδήλωσαν για απολύσεις, δεδουλευμένα και ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» (VIDEO - ΦΩΤΟ) Με πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαδήλωσαν ενάντια στις επικείμενες απολύσεις συμβασιούχων, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, την πληρωμή των απλήρωτων δεδουλευμένων (εφημερίες, υπερωρίες, αργίες κλπ.), εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων-επιχειρήσεων. Παράλληλα ανέδειξαν και τα σημαντικά ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων - καταργήσεων μονάδων Υγείας, των αναστολών εργασίας, το «πάγωμα» μισθών, τη φοροληστεία και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο πανελλαδικής στάσης εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) από την ΟΕΝΓΕ και 24ωρης απεργίας στην επαρχία και στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική από την ΠΟΕΔΗΝ. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έφτασαν στο υπουργείο Υγείας με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία Μαβίλης. Στο αίτημα για συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική με την επίκληση ότι δεν βρισκόταν κανένας εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και η Ιωάννα Δημούλια, εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους. Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε εδώ παλεύοντας για τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που είναι με συμβάσεις, επεσήμανε μιλώντας στην συγκέντρωση έξω από το υπ. Υγείας, η Ιωάννα Δημούλια, εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία. Όπως ανέφερε, σε λίγες μέρες έχουμε τη λήξη συμβάσεων στους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ). Όπως γνωρίζουμε όλοι, πρόσθεσε, σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνει. Οι επίσημες εξαγγελίες του υπουργού, συνέχισε, αναφέρουν ανανέωση για άλλους 3 μήνες και αυτό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί ώστε να μπουν πανηγυρικά οι εργολάβοι μέσα στα νοσοκομεία.

Και κατέληξε, καλώντας όλους τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία να βγάλουν συμπεράσματα, να πετάξουν τις ψεύτικες υποσχέσεις και να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη δράση. Σημειώνεται ότι κάτω από το βάρος της πίεσης των αντιδράσεων και των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων, εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ ενημερώθηκαν στη διάρκεια της κινητοποίησης ότι τελικά εκταμιεύτηκε το κονδύλι για την καταβολή εφημεριών, υπερωριών και αργιών του 2ου τριμήνου. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της μη καταβολής των πρόσθετων αποζημιώσεων, των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής και σε όσους μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία.

Στο ζήτημα της άμεσης καταβολής του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών, των νοσοκομειακών γιατρών, στάθηκε με δηλώσεις της η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, στο πλαίσιο της σημερινής συγκέντρωσης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη Συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην Αριστοτέλους, πραγματοποίησε το πρωί η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας για τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες.

Οι γιατροί απαίτησαν την άμεση πληρωμή των εφημεριών και απαίτησαν να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν. Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΥΠΕ ζήτησαν για ακόμη μια φορά να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθώς το ΕΣΥ ήδη βρίσκεται σε κατάρρευση. Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις Συγκέντρωση στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Οι υγειονομικοί έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα τον κεντρικό δρόμο έξω από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με το σωματείο, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους, προσερχόμενη η διοικήτρια του νοσοκομείου κλήθηκε από τους εργαζόμενους να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά τους, ωστόσο τους προσπέρασε περιφρονητικά. Η απάντηση των εργαζομένων είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων, τονίζει το Σωματείο, καλώντας όλους τους συναδέλφους και όλο το σαμιακό λαό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7 Ιούλη στις 20.00 στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

Στο Ηράκλειο, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Λάρισα και Καρδίτσα.

bottom of page