top of page

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ:

19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022


Πριν στεγνώσει καλά καλά το μελάνι της πρόσφατης νομοθέτησης της πολιτικής της για τα νοσοκομεία και την ιατρική εκπαίδευση, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και για τις άλλες πτυχές της Υγείας ξεκινώντας με την ανακουφιστική φροντίδα. Αναμφίβολα το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο κινείται σε κατεύθυνση που θίγει τα δικαιώματα των ασθενών και μετατρέπει το δικαίωμα στην ανακουφιστική φροντίδα σε εμπόρευμα. Συγκεκριμένα χαρίζει απλόχερα στον ιδιωτικό τομέα κεντρικό ρόλο στην κρίσιμη αυτή συνιστώσα - φιλέτο της υγειονομικής περίθαλψης.


Κάτι αντίστοιχο έγινε και την περίοδο 1990-93 με τη νομοθέτηση της δυνατότητας λειτουργίας κερδοσκοπικών Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης με ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο και για τους ασθενείς με αναπηρία και για τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών που εργάζονται σε αυτά αλλά και για τα πρώην κρατικά ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ. Τις επιπτώσεις αυτές τις βιώνουμε έως σήμερα με το γνωστό τρόπο.


λειτουργίας αυτών των κέντρων και κυρίως με την πλήρη παραίτηση του κράτους από την υποχρέωσή του για παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών στους ασθενείς.


Προβλέπει εντελώς ασαφή κριτήρια για τη λειτουργία των ιδιωτικών Δομών Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (ΔΑΦΑ) ακριβώς για να διευκολυνθεί η κερδοφορία τους, υποσκελίζοντας την ανάγκη για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.


Επιπλέον με το άρθρο 7 η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών Ανακουφιστικής Φροντίδας δε συνοδεύεται από επαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένών των ασθενών. Στο άρθρο 9 τα κριτήρια επιλογής των μελών της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας κρίνονται ως αδιαφανή και σίγουρα μη αξιοκρατικά. Με τη δυνατότητα του ΕΟΠΠΥ να συνάπτει συμβάσεις με τις ιδιωτικές ΔΑΦΑ εξασφαλίζεται η αέναη κερδοφορία των ιδιοκτητών τους με κρατικό χρήμα των φορολογουμένων και φυσικά με ανεπαρκή έλεγχο ποιότητας (άρθρο 10). Τέλος με το άρθρο 11 προβλέπεται πως οι ιδιωτικές ΔΑΦΑ θα παρέχουν και «επιμορφωτικά προγράμματα», φυσικά με το αζημίωτο.


‘Οσον αφορά στις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου, δεσπόζει η σκανδαλώδης παράταση για άλλους 3 μήνες, δηλαδή έως 31.3.2023, της δυνατότητας παραμονής αλλά και νέας αθρόας εισόδου ΙΔΙΩΤΩΝ γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία (με αποδοχές διπλάσιες των δικών μας και δικαίωμα για άσκηση ανεξέλεγκτου έργου σε ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές, κέντρα κλπ) με το αστείο πια πρόσχημα της συνέχισης της πανδημίας (παρ. 2 άρθρου 35). Μόνος στόχος τους η παγιοποίηση ενός ΕΣΥ με γιατρούς πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών συμφερόντων, που σταδιακά θα μετατρέπεται σε έναν προθάλαμο προώθησης των ασθενών στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα.


Συμπερασματικά το νομοσχέδιο δε στοχεύει στη βελτίωση της οργάνωσης των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας αλλά στην εμπορευματοποίησή τους με όρους που μετατρέπουν και την ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή κατηγορία ασθενών σε πελάτες.


bottom of page