top of page

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΝΚ ΣΤΟ ΠΑΝΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 10/11

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

(Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.)

8-11-21


Συμμετέχουμε μαζικά στο Πανκαρδιτσιώτικο Συλλαλητήριο

στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, στις 6μμ.


Σήμερα οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού Καρδίτσας δείξαμε ότι δεν το βάζουμε κάτω, ότι όπως αγωνιζόμαστε δίπλα στους ασθενείς μας και ενάντια στην επέλαση της πανδημίας, με την ίδια θέρμη υποστηρίζουμε και τα δίκαια αιτήματά μας!


Πραγματοποιήσαμε αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας κατά την έκτακτη επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού υγείας, κ Γκάγκα, απαιτώντας την επείγουσα υλοποίηση των αιτημάτων μας απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που άφησε το λαό ανυπεράσπιστο.


Με τη δυναμική μας κινητοποίηση, ζητήσαμε και πετύχαμε τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΙΝΚΥΝΚ με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας. Αφού δηλώσαμε στην αναπλ. Υπουργό ότι στηρίζουμε τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ, τα οποία τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση της ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, θέσαμε τα ειδικά αιτήματά μας για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας.


Από την πλευρά της EINKYNK τέθηκαν στη συνάντηση τα παρακάτω θέματα:

1. Ζητήσαμε άμεση λειτουργία ΜΕΘ COVID στο ΓΝΚ, με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση με προσωπικό, χωρίς επιβάρυνση των καρδιολογικών ασθενών. Η αναπλ. Υπουργός μας ενημέρωσε ότι θα λειτουργήσουν 7 κλίνες ΜΕΘ COVID στη θέση της γενικής ΜΕΘ, η οποία με τη σειρά της θα μεταφερθεί στη μονάδα στεφανιαίων και η τελευταία θα μεταφερθεί σε θαλάμους της καρδιολογική κλινικής. Αυτό που δεν απάντησε η αναπλ. Υπουργός είναι με ποιο προσωπικό θα πραγματοποιηθεί η αναγκαία αύξηση των κλινών, την ώρα που οι υπάρχοντες γιατροί και νοσηλευτές είναι ήδη ανεπαρκείς αριθμητικά και μάλιστα εξουθενωμένοι μετά από σχεδόν 2 χρόνια πανδημίας.


2. Ρωτήσαμε με ποιο προσωπικό θα γίνει ο διπλασιασμός των κλινών για ασθενείς COVID από 30 σε 60 στο ΓΝΚ. Η αναπλ. Υπουργός αρκέστηκε στην κυνική παραδοχή ότι λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό αναγκαστικά «οι ασθενείς θα έχουν μειωμένη φροντίδα».


3. Καταθέσαμε επανειλημμένα την κατάσταση με την τεράστια έλλειψη παθολόγων που είναι μόλις 8 αντί 13 οργανικών θέσεων (με κίνδυνο άμεσης αποχώρησης ακόμα μίας συναδέλφου) ενώ είναι ταυτόχρονα επιφορτισμένοι για την παθολογική κλινική, τα ΤΕΠ και την κλινική υπόπτων COVID. Η αναπλ. Υπουργός παρέκαμψε την απάντηση αναφέροντας ότι αντίστοιχα προβλήματα με τους παθολόγους εμφανίζονται σε πολλά νοσοκομεία πανελλαδικά.


4. Επαναλάβαμε το πάγιο αίτημά μας για άμεση κάλυψη με μόνιμους διορισμούς όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών που φτάνουν το 30% στο νοσοκομείο και πάνω από 75% στα κέντρα υγείας. Αποφεύγοντας να αναφέρει οτιδήποτε για προσλήψεις, κρύφτηκε πίσω από τη μικρή συμμετοχή γιατρών στις προκηρύξεις των ελάχιστων θέσεων που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Παραδέχτηκε, όμως, ότι η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 15ετία οδήγησαν μεγάλο αριθμό γιατρών είτε στο εξωτερικό, είτε στη μη επιλογή ειδικοτήτων χωρίς καμία επαγγελματική αποκατάσταση όπως η αναισθησιολογία και η εντατικολογία. Στο αίτημά μας για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ για τη δημιουργία ισχυρού κινήτρου, δεν πήραμε καμία απάντηση.


5. Θέσαμε ως επιτακτική και άμεση λύση την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, που έχουν περισσότερες από 2.000 κλίνες στη Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα ζητήσαμε την επίταξη της κλινικής αποκατάστασης «ΑΡΩΓΉ» που παραμένει κλειστή και έχει διαθέσιμα περισσότερα από 40 κρεβάτια με δυνατότητα παροχής οξυγόνου. Η μόνη σαφής απάντηση που δόθηκε από την αναπλ. Υπουργό ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα «αξιοποιηθεί» περισσότερο στη συνέχεια της πανδημίας, εννοώντας άλλη μία φορά την αποστολή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές λίγο πριν την πλήρη ανάρρωση και το εξιτήριο με παχυλές αποζημιώσεις. Ούτε κουβέντα για πραγματική επίταξη.


6. Απαιτήσαμε την άμεση άρση των αναστολών εργασίας που έχουν επιβληθεί τους ανεμβολιάστους συναδέλφους μας. Ειδικά σήμερα, που το αποτέλεσμα της λογικής του «κόστους» της υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και εκατοντάδες διασωληνωμένους, τα νοσοκομεία δεν είναι οι εστίες διασποράς. Αντίθετα, με την αναστολή εργασίας περισσότερων από 50 συναδέλφων στο ΓΝΚ, η αποδυνάμωση του συστήματος υγείας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η αναπλ. Υπουργός ανέφερε ΄τι είναι ένα ζήτημα που εκτιμιέται από το υπουργείο κάθε στιγμή, ενώ επικαλέστηκε «τη φωνή μιας μερίδας υγειονομικών που δεν επιθυμούν ανεμβολιάστους συναδέλφους». Πέρα από την επίκληση σε κάποιες «υποτιθέμενες φωνές» γιατί δεν ακούνε την φωνή της πλειοψηφίας των συναδέλφων, όπως εκφράζεται στις μαζικές μας κινητοποιήσεις και μέσα από τα σωματεία μας;


7. Θέσαμε το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των επικουρικών, γεγονός που θα έδινε επιπλέον κίνητρο σε πολλούς γιατρούς να δουλέψουν στο ΕΣΥ, αφού για τις νέες προκηρύξεις θα προσλαμβάνονταν επιπλέον γιατροί. Η αναπλ. Υπουργός με αποφασιστικότητα απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο γιατί «όλοι οι επικουρικοί γιατροί δεν είναι καλοί και δεν κάνουν», δείχνοντας την εκτίμησή της για τους «ήρωες υγειονομικούς», όπως οι ίδιοι μας αποκαλούσαν, ενώ χιλιάδες επικουρικοί ήδη καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


8. Αναδείξαμε τις τεράστιες ελλείψεις στα κέντρα υγείας σε γιατρούς. Ζητήσαμε την άμεση πρόσληψη τεχνολόγων σε όλα τα κέντρα υγείας αφού όλα έχουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα που όμως δεν λειτουργούν στην εφημερία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις απλές εργαστηριακές εξετάσεις που δεν είναι καν διαθέσιμες στην εφημερία των κέντρων υγείας. Τονίσαμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποσυμφορήσει άμεσα και πραγματικά το νοσοκομείο από τη μαζική προσέλευση ασθενών. Προσθέσαμε ότι το 80% της λειτουργίας των κέντρων υγείας αφορά πλέον μόνο τους εμβολιασμούς, γεγονός απαραίτητο, αλλά ταυτόχρονα στερεί την πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού του νομού μας που κατοικεί στην ύπαιθρο. Δεν πήραμε καμία απάντηση σχετικά με την ΠΦΥ.


Είναι σαφές ότι στα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν καμία απάντηση δεν δόθηκε από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου υγείας.


Σε μία περίοδο που η πανδημία ξαναφουντώνει, που μετράμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, που διασωληνωμένοι ασθενείς αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ, που το ίδιο λιγοστό, αποδεκατισμένο, εξουθενωμένο προσωπικό καλείται για μία ακόμη φορά να αποκρούσει το 4 ο κύμα που φουντώνει εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, άλλες είναι οι προτεραιότητές της. Η προώθηση του σχεδίου τους για το «νέο» ΕΣΥ, το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της υγείας, η ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε βάρος των δικαιωμάτων των υγειονομικών και των ασθενών.


Η αδιαλλαξία τους δεν μας πτοεί, απεναντίας μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα, η συσπείρωση μας στα σωματεία μας, η συνεχής προσπάθεια για την ενεργητική συμμετοχή των συναδέλφων στους αγώνες για να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση μέχρι την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας.


bottom of page