top of page

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΓΕΣΥΝΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η ΕΓΕΣΥΝΗ -στo πλαίσιo της πανελλαδικής μέρας δράσης για την υγεία που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ στις 13 Γενάρη- συμμετέχει στην κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ (στις 13:00), από κοινού με το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και άλλα εργατικά σωματεία του νομού.


Δύο χρόνια (σχεδόν) πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την επαρκή «θωράκιση» των δημόσιων δομών υγείας, με αποτέλεσμα να παραμένουν χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Η νέα αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων βρίσκει το ανεπαρκές (αριθμητικά) ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και βάρδιες με πολλές χρωστούμενες ημέρες άδειας και ρεπό.


Αντί για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπαλώσει» τα κενά με το ελάχιστο δυνατό κόστος, με μέτρα επισφαλή για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της απομόνωσης ήπια νοσούντων COVID σε 5 μέρες, με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, με τον εξαναγκασμό γιατρών άσχετων ειδικοτήτων (δερματολόγων, ρευματολόγων, ενδοκρινολόγων, γαστρεντερολόγων κλπ.) να περιθάλπουν CΟVID ασθενείς, με μείωση των τακτικών χειρουργείων, με μετατροπή κλινικών σε μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ), στερώντας κλίνες και πολύτιμες υπηρεσίες από ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.


Αντί για την ένταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, θεσπίζονται «αυστηρά» κριτήρια εισαγωγής και προκλητικοί όροι μίσθωσης των μόλις 300 κρεβατιών των ιδιωτικών κλινικών, τα οποία θα αποζημιώνονται αδρά, για να νοσηλεύουν ασθενείς χωρίς σοβαρή νόσο που δεν χρήζουν αντιμετώπισης από άλλες ειδικότητες (π.χ. χειρουργικοί ασθενείς, με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυες κ.λπ.)!


Αντί για ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης ΠΦΥ, οι ασθενείς περιμένουν ώρες σε τεράστιες ουρές στα ελάχιστα σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ και στις δημόσιες μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για τεστ στον ιδιωτικό τομέα.


Αντί για μέτρα περιορισμού της διασποράς στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, εφαρμόζονται πρωτόκολλα που ευνοούν τη μετάδοση του ιού (τμήματα με 25 μαθητές, κλείσιμο τμημάτων σχολείων αν νοσήσει τουλάχιστον το 50% των μαθητών, συνωστισμός στα ΜΜΜ κοκ) με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας.


Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη συλλογική διεκδίκηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με πρώτο σταθμό την αυριανή πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία. Διεκδικούμε:

  • Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων με κατεπείγουσες διαδικασίες.

  • Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Ανάπτυξη και στελέχωση εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό.

  • Ένταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διάθεση των ιδιωτικών κλινών για τη νοσηλεία COVID και non-COVID ασθενών ανεξαρτήτως βαρύτητας, δωρεάν τεστ και στα ιδιωτικά εργαστήρια.

  • Καμία υποβάθμιση στις non-COVID λειτουργίες των δημόσιων δομών υγείας (όχι σε μείωση τακτικών χειρουργείων, όχι σε μετατροπή κλινικών σε ΜΑΚ)

  • Απόσυρση της απόφασης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για επιστροφή στην εργασία των νοσούντων από COVID υγειονομικών μετά από 5 ημέρες απομόνωση χωρίς αρνητικό τεστ.

  • Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με εξασφάλιση δωρεάν διαγνωστικών τεστ.

  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.


bottom of page