top of page

Συλλαλητήριο για να μπει ένα τέλος στην επικίνδυνη κατάσταση στις δομές Υγείας της Εύβοιας (VIDEO)



Να μπει ένα τέλος στην επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας της Εύβοιας, απαίτησαν υγειονομικοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι της περιοχής με μαζική συγκέντρωση διεκδίκησης στην παραλία της Χαλκίδας, σήμερα Κυριακή 7 Απρίλη, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη και την εργατική Πρωτομαγιά.


Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας και τον Κώστα Παρασκευά μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Επίσης εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δήμους της Εύβοιας.


Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι Σύλλογοι εργαζομένων στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Καρύστου και Κύμης, στα Κέντρα Υγείας Χαλκίδας, Ψαχνών, Ιστιαίας και Μαντουδίου, οι Σύλλογοι των εργαζομένων στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, καθώς και ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Εύβοιας, ενώ συμμετείχαν και στήριξαν το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, συνδικάτα και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φορείς από ολόκληρη την Εύβοια.


Εκτός από τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Χαλκίδας και το λαό της πόλης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των υγειονομικών και συλλόγων από κάθε γωνιά της Εύβοιας, από την Κάρυστο μέχρι την Ιστιαία, δίνοντας συνέχεια και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.


Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζομένων και των Σωματείων της Βόρειας Εύβοιας, όπου η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας γίνεται όλο και χειρότερη. Μαζί τους έφεραν και το «ασθενοφόρο 5ης γενιάς» που χρησιμοποιούν: Ένα αγροτικό αυτοκίνητο, όπως αυτό που πολλές φορές έχουν μεταφέρει συντοπίτες τους στα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας, ακόμη και με τραγική κατάληξη.


Στην επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας της Εύβοιας αναφέρθηκε στην ομιλία της η Ιωάννα Ιωάννου πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Καρύστου, Κύμης και τα Κέντρα Υγείας σε Χαλκίδα, Ψαχνά, Μαντούδι, Ιστιαία, Αλιβέρι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Θεραπευτήριο Αυλίδας, δομές ψυχικής υγείας και αποκατάστασης "φυτοζωούν"».


Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν λύνει τίποτα από τα ουσιαστικά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, αλλά τα κάνει χειρότερα εμπορευματοποιώντας παραπέρα την υγεία, νομιμοποιεί το «φακελάκι» στα Νοσοκομεία, υλοποιώντας τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία και υπογράμμισε ότι την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι εξοντώνονται από τους εντατικούς όρους δουλειάς και τα πετσοκομμένα μεροκάματα, η κυβέρνηση δίνει δις για πολεμικές δαπάνες.


Αναφερόμενη στην κατάσταση στο νοσοκομείο Χαλκίδας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν ανεχόμαστε να είναι μόνιμα με 100% πληρότητα,να οφείλονται δεκάδες ρεπό και άδειες στους εργαζόμενους. Τα τμήματα να δουλεύουν με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλούς στελέχωσης! Το 50% των εργαζομένων να είναι με συμβάσεις ομηρίας. Τα Επείγοντα να έχουν μεγάλη αναμονή και ο κόσμος να αγανακτεί!»


Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των συλλόγων υγειονομικών της Εύβοιας, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα κατά τόπους προβλήματα που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Εύβοιας και κάλεσαν σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην πολιτική που μετατρέπει την υγεία του λαού σε πανάκριβο εμπόρευμα.


«Με τον αγώνα μας μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση»


Εκ μέρους του συνδικάτων της Εύβοιας χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, επισήμανε ότι η το συλλαλητήριο της Χαλκίδας έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων κινητοποιήσεων του λαού στην Κάρυστο, την Ιστιαία, τα Ψαχνά αλλά και τις συνεχείς κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και τόνισε:


«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις είναι πραγματικά ελπιδοφόρες. Γιατί δείχνουν ότι το ποτήρι ξεχείλισε, ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Εύβοιας λέμε: φτάνει πια με την εγκληματική πολιτική που πάει ακόμα παραπέρα τη διαχρονική απαξίωση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Εύβοιας λέμε: δεν ανεχόμαστε να μπαίνει η υγεία και η ζωή μας στην εγκληματική ζυγαριά "κόστους -οφέλους", μόνο και μόνο για να μεγαλώσουν περισσότερο τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων της υγείας, να βρουν αυτοί οι όμιλοι νέα πεδία κερδοφορίας που δημιουργούνται από τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν ανεχόμαστε το "πάμε και όπου βγει", "το αν έχεις λεφτά ζεις, εάν δεν έχεις πεθαίνεις"».


Υπογράμμισε ότι το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα συνεχίσει να στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και να βάζει στην προμετωπίδα του αγώνα του το ζήτημα της υγείας και καταλήγοντας ο Αντώνης Κούκουρας είπε: «Με τον αγώνα μας μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Το συλλαληρητήριο μας δίνει δύναμη και μπορεί να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας. Η απεργία στις 17 Απρίλη, ο αγωνιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς θα είναι η δυναμική μαχητική απάντηση των εργαζομένων και του λαού για ζωή με δικαιώματα, με εισόδημα που θα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, για να έχουμε την υγεία που πραγματικά μας αξίζει».


Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με δυναμική πορεία μέχρι την παλιά γέφυρα Χαλκίδας.


Δεν ανεχόμαστε και απαιτούμε


Σε κοινή τους ανακοίνωση οι σύλλογοι των υγειονομικών της Εύβοιας τονίζουν:


«Δεν ανεχόμαστε το Κ.Υ. Χαλκίδας να είναι ετοιμόρροπο, να μη μπορείς να κάνεις ούτε καρδιογράφημα! Δεν ανεχόμαστε να μην λειτουργεί ιατρείο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, σε κάθε Δημοτική ενότητα!


Δεν ανεχόμαστε δεκάδες αγροτικά ιατρεία να λειτουργούν σε όλη την Εύβοια χωρίς την απαραίτητη στελέχωση και καθημερινή λειτουργία σε κάθε χωριό.


Δεν ανεχόμαστε στο Κ.Υ. Ιστιαίας, να μην υπάρχουν παθολόγοι, παιδίατρος, οι εφημερίες να είναι συνεχόμενες, το κτήριο να έχει βασικές ελλείψεις σε υλικά και μηχανήματα, να μην έχει ούτε καν ζεστό νερό.


Δεν ανεχόμαστε στο Κ.Υ. στο Μαντούδι να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις υλικών, ακόμα και ράμματα ενώ με δυσκολία να βγαίνουν οι βάρδιες σε νοσηλευτές και σε άλλες ειδικότητες.


Δεν ανεχόμαστε στα Ψαχνά να μετακινούν γιατρούς για να καλύψουν τις εφημερίες του νοσοκομείου Χαλκίδας ή να τους μετακινούν επ’ αορίστου για τη Σκύρο!


Δεν ανεχόμαστε στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Καρύστου οι αποχωρήσεις ιατρών του προηγούμενου έτους να μην έχουν αντικατασταθεί. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να είναι με συμβάσεις εργασίας, να υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις, υποστελεχωμένα τμήματα και μεγάλος φόρτος δουλειάς, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού.


Δεν ανεχόμαστε στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Κύμης οι αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, να μην μπορούν να καλυφθούν, με το μισό περίπου προσωπικό να εργάζεται υπό καθεστώς συμβάσεων πάντα με το ερώτημα της ανανέωσης ή μη, ενώ αρκετά ιατρικά τμήματα είναι υποστελεχωμένα.


Δεν ανεχόμαστε το ΕΚΑΒ σε όλο το νομό να έχει ελάχιστα ασθενοφόρα. Ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους πάνω σε καρότσες αγροτικών.


Δεν ανεχόμαστε το θεραπευτήριο χρόνιων νοσημάτων, στην Αυλίδα να βρίσκεται σε ένα κτίριο ετοιμόρροπο, με ελάχιστο προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες πάνω από 40 θεραπευόμενων. Ενώ η κατάσταση στις δομές ψυχικής υγείας και στο Κέντρο φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης να είναι απαράδεκτη.


Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία - στα Κέντρα Υγείας και στις υπόλοιπες δομές, με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

  • Νέος οργανισμός για το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

  • Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, να λειτουργήσουν και οι 6 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες από τις 3 που λειτουργούν σήμερα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με το απαραίτητο προσωπικό.

  • Να μη μετακινηθεί γιατρός από το Κέντρο Υγείας Ψαχνών ή από άλλη δομή στη Σκύρο – όχι μετακινήσεις για την κάλυψη του Νοσοκομείου!

  • Αύξηση των μισθών των εργαζομένων στους χώρους Υγείας. Επαναφορά 13ου –14ου μισθού.

  • Να σταματήσουν τα «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις αναισθησιολόγων – ορθοπεδικών – γυναικολόγων από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά από τις παραιτήσεις γιατρών στην Κάρυστο.

  • Παροχή ουσιαστικών κινήτρων για πρόσληψη και παραμονή ειδικευμένων ιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

  • Άμεση κάλυψη βασικών ειδικοτήτων όπως παιδίατρος, παθολόγος κ.α. στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.

  • Χρηματοδότηση της Υγείας, ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων και χορήγηση απαραιτήτου υλικού εξοπλισμού.

  • Να ενισχυθούν οι δομές Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με το απαραίτητο προσωπικό.

  • Ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Χαλκίδα, στη Βόρεια και Νότια Εύβοια με ασθενοφόρα και προσωπικό. Εξασφάλιση και άλλων μέσων διακομιδής ασθενών (ελικόπτερα, πλωτά) σε όλη την Εύβοια.

  • Καθολικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • Στοπ στις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα. Φθηνό φάρμακο για όλο το λαό».


Πηγή: 902.gr


bottom of page