top of page

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς την Δευτέρα 5/10

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ                                    

Αρ. Πρωτ: 29 / 30-9-2020



Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Κ. καταγγέλλει το Διοικητή του νοσοκομείου κο Μεσσάρη Φώτη που παρά τις αναφορές μας δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να λειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική στην Πτέρυγα Βεργωτή . Συνεχίζεται η νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών σε δωμάτιο που προορίζεται για ποινικά κρατούμενους στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου.


Το αποτέλεσμα είναι ότι για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, 4 νοσηλεύτριες και βοηθοί νοσηλευτών της Παθολογικής Κλινικής να κατηγορούνται ως υπεύθυνες για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς που νοσηλεύονταν στην Παθολογική Κλινική, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.


Για δεύτερη φορά κατηγορούνται οι εργαζόμενες για ζήτημα που έχει αποκλειστικά την ευθύνη το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του νοσοκομείου που δεν λειτουργούν την Ψυχιατρική Κλινική στην Πτέρυγα Βεργωτή.


Εάν λειτουργούσε αυτή, παρέχοντας ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον νοσηλείας ψυχικά ασθενών, δεν θα είχαν συμβεί αλλεπάλληλες απόπειρες και αυτοκτονίες ψυχιατρικών ασθενών που νοσηλεύονται σε ακατάλληλο πλαίσιο στην Παθολογική Κλινική.


Αλήθεια δεν κοκκινίζουν όλοι όσοι φέρουν την ευθύνη που χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές; Δεν ντρέπονται που στο όνομα του κόστους της νοσηλείας των ψυχιατρικών ασθενών δε λειτουργούν την Ψυχιατρική Κλινική στην Πτέρυγα Βεργωτή; Η Διοίκηση – φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής είναι επικίνδυνη για το λαό της Κεφαλονιάς όταν εσκεμμένα δεν λειτουργεί την Ψυχιατρική Κλινική ούτε και τη ΜΕΘ. Εγκληματική είναι η ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων για την ανυπαρξία ψυχιατρικής νοσηλείας στο νοσοκομείο και όχι απλά αμέλεια και δεν πρέπει να συγκαλυφθεί. Εγκληματική είναι η πολιτική που θυσιάζει την υγεία για τα κέρδη των επιχειρηματικών υποστηρικτών της, των καναλαρχών, των σχολαρχών και για εξοπλιστικά προγράμματα.


Καταδικάζουμε αυτήν την πολιτική , που για να εφαρμοστεί, αναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται με όρους που τους οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου χωρίς να έχουν καμία ευθύνη.


Το σωματείο μας δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις 4  συναδέλφους νοσηλεύτριες και βοηθούς νοσηλευτών και απαιτούμε την αθώωσή τους από την άδικη κατηγορία.


Η δεύτερη αυτή δικαστική δίωξη ( μετά τη δίκη της 16ης /1/19 των άλλων δύο βοηθών νοσηλευτών), να αποτελέσει λόγο για τον οποίο δεν θα ανεχθούμε πλέον να παραμένει κλειστή η Ψυχιατρική Κλινική στην πτέρυγα Βεργωτή και να απαιτήσουμε να διεκδικηθεί η ψυχική υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας, με κεντρική κρατική ευθύνη , αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με πλήρη κάλυψη σε υποδομές και προσωπικό.


Σας καλούμε τη Δευτέρα 5/10/2020 στις 11:00 π.μ. στον προαύλιο χώρο του ΓΝΚ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σωτηρία του νοσοκομείου στα πλαίσια 2ωρης στάσης εργασίας (11:00-13:00). Συγκεντρωνόμαστε τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας για να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των αποφάσεων των εργαζομένων , που λήφθηκαν ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση την 30η/9/20 και έχουν ως εξής:


1. Λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στην Πτέρυγα Βεργωτή. Δεν θα ανεχθούμε άλλο να αυτοκτονούν ψυχικά ασθενείς από το 2ο όροφο της Παθολογικής Κλινικής και να σέρνονται οι νοσηλεύτριες στα δικαστήρια κατηγορούμενες γι’ αυτό.


2. Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στην πτέρυγα νοσηλείας  κρουσμάτων κορωνοϊού μέχρι να μεταφερθούν στα νοσοκομεία αναφοράς. Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και ασφάλειας του προσωπικού.


3. Συμμετοχή στην Απεργία -Αποχή της ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση του 2019.


4. Επιστροφή του εξοπλισμού της ΜΕΘ και άμεση λειτουργία της με εξειδικευμένο προσωπικό.

                         

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί συνάδελφοι που διορίστηκαν πρόσφατα καθώς και όλοι οι συμβασιούχοι ( ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ, κ.λπ.) εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


· Αύξηση των οργανικών θέσεων του Γ.Ν.Κ. και κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό.


· Εκδίωξη των εργολάβων από το νοσοκομείο. Καταγγέλλουμε τον εργολάβο της καθαριότητας για αθέτηση της σύμβασης πληρωμής των εργαζομένων και για προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά  απέναντί τους. Προειδοποιούμε να μην επαναληφθεί ανάλογη στάση γιατί, θα μας βρει απέναντι.


· Κανένας σχεδιασμός για ιδιωτικοποίηση των νοσοκομειακών παροχών. Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ για όλους.

bottom of page