top of page

Σοβαρές ελλείψεις στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου


Την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τον λαό της Θεσσαλίας κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας λόγω της έλλειψης τεχνολόγων, ανέδειξαν οι Σύλλογοι των Εργαζομένων και Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, από το αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.


Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, συνταξιουχικών σωματείων, του Συλλόγου Νεφροπαθών και στελέχη του ΚΚΕ, εκλεγμένα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Λαρισαίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.


Έλαμψαν δια της απουσίας τους, αν και είχαν καλεστεί, εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων. Ίσως γιατί όπως κατήγγειλαν και οι ίδιοι οι υγειονομικοί, είναι η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση.



Ο Γιώργος Καράγιωργας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόβλημα που υπάρχει, σημειώνοντας: «Στον οργανισμό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προβλέπονται 56 θέσεις. Από τις 56 αυτές προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, οι 33 είναι καλυμμένες, ενώ από αυτές μόνο 20 ( από τους 25 που εμφανίζονται ότι υπάρχουν) είναι οι ενεργοί τεχνολόγοι στο ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο. Οι υπόλοιποι καλύπτουν σημαντικές θέσεις τεχνολόγων σε άλλα απαραίτητα τμήματα που αναπτύχθηκαν στο ΠΓΝΛ, είναι σε αναρρωτικές άδειες, αναστολές. Ως εκ τούτου απαιτούνται (για την εύρυθμη λειτουργία) να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι υπόλοιπες 23 θέσεις. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του Τμήματος παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του λαού της Θεσσαλίας. Ασθενείς που χρήζουν άμεσης απεικόνισης, καθυστερούν και οι εφημερίες γίνονται επικίνδυνες, αφού καθημερινά γίνονται έως και 500 ακτινογραφίες και 150 αξονικές εξετάσεις. Οι συνάδελφοι εμφανίζουν συμπτώματα σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης. Η μέχρι στιγμής οριακή λειτουργία του Τμήματος έχει επιτευχθεί από την περικοπή ρεπό, αδειών και τον ηρωισμό των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι δεν έχουν πάρει ακόμη τις άδειες του 2021!!!».


Ταυτόχρονα, έβαλε τα εξής ερωτήματα: «Πώς μπορούν οι 2 αξονικοί του ΠΓΝΛ να καλύπτονται από έναν τεχνολόγο ταυτόχρονα; Πώς μπορούν οι δύο μαγνητικοί τομογράφοι του ΠΓΝΛ να καλύπτονται από έναν τεχνολόγο ταυτόχρονα; Πώς μπορεί ο Αγγειογράφος του ΠΓΝΛ να είναι σε 24ωρη βάση χωρίς τεχνολόγο; Πώς και πότε θα λειτουργήσει το Τμήμα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας - κέντρο Stroke- που έχουν ανακοινώσει - χωρίς το απαραίτητο προσωπικό; Πώς γίνεται να μην αξιοποιούνται και να μένουν άλλοτε σε μερική και άλλοτε σε συνεχή αδράνεια ο μαστογράφος, η οστική πυκνότητα και άλλες δυνατότητες που έχει το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού; Πώς μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μόνο για ακτινογραφίες οι μόλις 3 συνάδελφοι που έχουν να καλύψουν ΤΕΠ, Εξωτερικά Ιατρεία, 20 κλινικές του νοσοκομείου, φορητό ακτινολογικού σε νεογνά και ΜΕΘ;».


Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού



Η Γεωργία Παπαδάμου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση και απαξίωση του ΕΣΥ, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Στην πόρτα των Επειγόντων Περιστατικών υπάρχει από το 2019 ένα πανό το οποίο αναφέρει "Λαέ της Θεσσαλίας πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου". Κάναμε σύσκεψη με τους εργαζομένους και θέλουμε όλοι μαζί να συσπειρώσουμε τα σωματεία της πόλης για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο».


Την αγωνία των υγειονομικών και των ασθενών, μετέφερε εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού, ο Κώστας Λαρίσης, σημειώνοντας ότι «πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις. Η ανάγκη σε ημερήσια βάση είναι να υπάρχουν το πρωί στις θέσεις τους 13 τεχνολόγοι, ενώ στο Πανεπιστημιακό υπηρετούν συνολικά 18 άτομα μεταξύ των οποίων και όσοι εργάζονται βράδυ ή έχουν ρεπό».

Η κατάσταση ωφελεί τον ιδιωτικό τομέα



Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, σημείωσε ότι «η κατάσταση αυτή ωφελεί τον ιδιωτικό τομέα που θησαυρίζει στις πλάτες του λαού, αφού αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των απαιτούμενων εξετάσεων, πάντα με το αζημίωτο».


Οι υγειονομικοί τόνισαν ότι η συνέντευξη ήταν μόνο η αρχή, ενώ θα επιδιωχθούν κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης.


Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας


Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία μας μαραζώνουν, όταν για την "Υγεία δεν υπάρχει μία", ανακοινώνονται δεκάδες δισ. μποναμάς από τον αναπτυξιακό νόμο για τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και δαπάνες και τη συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Η υγεία του λαού βρίσκεται σε κίνδυνο! Καλούμε τα Σωματεία , τους εργαζόμενους της περιοχής μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Απαιτεί:

  • Να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματα των Συλλόγων των Ιατρών και των Εργαζομένων στο ΠΠΝΛ για άμεση κάλυψη των κενών σε εργαζόμενους στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και σεόλο το νοσοκομείο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  • Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.

  • Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις δομές Υγείας, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

  • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για την επαρκή κάλυψη όλων των αναγκών τους.

  • Άμεση ικανοποίηση όλων μισθολογικών και εργασιακών αιτημάτων των υγειονομικών.

bottom of page