top of page

ΣΕΝΙ: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην υποχρεωτικότητα και στην διάλυση της δημόσιας υγείας

5 Οκτωβρίου 2021


Οι εγκληματικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ σπρώχνουν το διαχρονικά υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ στην πλήρη κατάρρευση. Την ώρα που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ως ποιοτικό και καινούργιο το ξαναζεσταμένο και αποτυχημένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων/κλεισιμάτων ολόκληρων τμημάτων/κλινικών/νοσοκομείων, επιχειρούν παράλληλα, με όχημα την πανδημία, απροκάλυπτα και προκλητικά, να εκχωρούν υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ στους ιδιώτες. Αν η υπογραφή των αναστολών των ανεμβολίαστων υγειονομικών ήταν η πρώτη υπογραφή του Πλεύρη ως νέου υπουργού, η δεύτερή του την επόμενη μέρα, ήταν η τροπολογία εισόδου των ιδιωτών στην δημόσια υγεία, αποκαλύπτοντας άμεσα τους πραγματικούς τους στόχους και επιδιώξεις.


Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις των πινάκων σε ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας. Και αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι η κυβέρνηση, 18 μήνες τώρα, δεν έχει πάρει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, με εξαίρεση τη σύσταση εμβολιαστικών κέντρων. Που και αυτά όμως λειτουργούν χωρίς το προβλεπόμενο προσωπικό (καλύπτονται από το ήδη ελλιπές προσωπικό του ΕΣΥ) υπονομεύοντας την ασφάλεια εργαζομένων και εμβολιασμένων.


Αντίθετα, προτεραιότητα της κυβέρνησης εν μέσω υγειονομικής κρίσης ήταν να προσλάβει 3000 ατυνομικούς και δεκάδες οχήματα καταστολής, να αγοράσει Ραφάλ και φρεγάτες ξοδεύοντας δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, να χρησιμοποιεί ένα επιστημονικό μέσο όπως τα διαγνωστικά τεστ ως μέσο εκβιασμού και κερδοσκοπίας, να πριμοδοτεί κλινικάρχες – καναλάρχες – εταιρίες προγραμματισμού με άλλα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, να καταπατά το 8ωρο και άλλα εργασιακά δικαιώματα, να χτυπάει τον συνδικαλισμό, τις συναθροίσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Και προκλητικότατα, την ίδια στιγμή που σκορπίζονται δισεκατομμύρια, να ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ 600 εκατομμύρια ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό για την υγεία! Παράλληλα, να μην εισάγονται φάρμακα και θεραπείες εναντίον του κορονοϊού αποδεδειγμένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, καρκινοπαθής-καρδιοπαθής-χρόνιοι πάσχοντες να υποθεραπεύονται λόγω αποκλειστικής απασχόλησης του ΕΣΥ με τον covid, οι ελλείψεις προσωπικού να καλύπτονται με πάγωμα αδειών, υπερεργασία και μετακινήσεις προσωπικού χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις, κρεβάτια ΜΕΘ να μην αναπτύσσονται λόγω υποστελέχωσης, με το συνολικό προσωπικό στις δομές υγείας της χώρας τελικά να βαίνει βάση μελετών ΜΕΙΟΥΜΕΝΟ ΕΝ ΚΑΙΡΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.


Επιπλέον, απέναντι στην εξόφθαλμη ανάγκη μονιμοποίησης του συνόλου των συμβασιούχων που διαχρονικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο κυβερνητικός εμπαιγμός και η ομηρία των συναδέλφων αυτών συνεχίζεται μέσω ολιγόμηνων παρατάσεων και αόριστων υποσχέσεων.


Στην ουσία, τα μόνα υγειονομικά όπλα της κυβέρνησης καθ΄ όλη την πανδημία ήταν η ατομική ευθύνη, η καταστολή, τα αχρείαστα, επικίνδυνα και αναποτελεσματικά λόκ ντάουν και η επιβολή κλίματος τρόμου, διχασμού, δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων και κοινωνικού αυτοματισμού. Άξια λοιπόν τα δωράκια της κυβέρνησης των αρίστων στα ΜΜΕ προκειμένου αυτά να πείσουν την κοινή γνώμη για το εξωφρενικό αφήγημα της δήθεν θωράκισης και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, μάλιστα με λιγότερα χρήματα και προπαντώς .. χωρίς προσλήψεις!


Επικίνδυνη επέκταση της θεωρίας της ατομικής ευθύνης αποτελεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, γεγονός που έχει οδηγήσει σε καθεστώς αναστολής εργασίας χιλιάδες υγειονομικούς πανελλαδικά.


Η υποχρεωτικότητα αποδεικνύεται πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κουρτίνα, πίσω από την οποία η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει τις διαχρονικές εγκληματικές της ευθύνες. Όσα δηλαδή όφειλε να είχε κάνει σε επίπεδο δημόσιας υγείας και δεν έκανε, καθιστώντας την αποκλειστικά υπεύθυνη για τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών της. Αποτελεί μάλιστα και τον ιμάντα μεταβίβασης των ευθυνών αυτών στις πλάτες του λαού και δη των ανεμβολίαστων, οι οποίοι χρήζονται ως οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την κάκιστη πορεία όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και της οικονομίας.


Και καταλήγοντας, να μετατρέπεται σε ένα φασιστικής έμπνευσης εργαλείο πειθάρχησης και υποταγής των εργαζομένων στις απαιτήσεις του εργοδότη: ή αποδέχεσαι την όποια εντολή στο όνομα του κοινού καλού ή βγαίνεις σε αναστολή. Με το κοινό καλό φυσικά να ορίζεται πάντα μέσα από την κρατικοδίαιτη μονοκρατορία των νομικά ακαταδίωκτων επιτροπών των εκάστοτε ειδικών και στην συνέχεια να επιβάλλεται μέσω καλλιέργειας κλίματος φόβου και εκβιασμών στους εργαζόμενους.


Και όλα αυτά προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας που με εργαλείο την πανδημία και δη το εμβόλιο, επιχειρεί να φορτώσει την συνεχώς διογκούμενη οικονομική κρίση στις πλάτες του λαού. Και αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται ευκολότερα και με το μικρότερο δυνατό κόστος διχάζοντάς τον λαό, σήμερα με το εμβόλιο, αύριο με κάποια άλλο μέσο και κάποια άλλη αφορμή.


Με τα πρόσφατα διεθνή επιστημονικά δεδομένα συνεχώς να αναδεικνύουν νέες πτυχές της πανδημίας, γίνεται όλο ένα και πιο ξεκάθαρο πως το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών δεν έχει καμία επιστημονική βάση και κανένα απολύτως υγειονομικό όφελος. Δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο, ούτε και αποτελεί μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας όπως το παρουσιάζουν οι εμπνευστές του. Αποτελεί ξεκάθαρα και αποκλειστικά ένα πολιτικό μέτρο που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς από αυτούς που υποτίθεται πρεσβεύει.


Συνεχίζουμε ΕΝΩΤΙΚΑ τον αγώνα μας ενάντια στην υποχρεωτικότητα και στην διάλυση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας που πρακτικά στον τόπο μας σημαίνει μάχη για να σώσουμε το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και το ΕΚΑΒ των νησιών μας από την πλήρη τους κατάρρευση. Στην σημερινή γενική συνέλευση του συλλόγου μας και με βάση το πρόγραμμα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ αποφασίστηκαν:


  1. Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στάση εργασίας 12 πμ έως 15:00 μμ και συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου ώρα 12:30. Με το πέρας της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει καλλιτεχνική μουσική εκδήλωση και συλλογική κουζίνα στο χώρο της πλατείας.

  1. Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία με τον σύλλογό μας να διοργανώνει το κατέβασμα και την συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα κινητοποιώντας στο μέτρο του δυνατού και την Ικαριακή παροικία της Αθήνας. Το ραντεβού για τις 21/10 είναι στις 8:30 το πρωί στην πλατεία Μαβίλη (πλησίον Μεγάρου Μουσικής και Αμερικανικής πρεσβείας) και πορεία προς το υπουργείο υγείας.


Διεκδικούμε:

  • Να αρθούν τώρα οι αναστολές εργασίας, να καταργηθεί ο παράνομος-παράλογος-αντιεπιστημονικός-επικίνδυνος νόμος της υποχρεωτικότητας

  • Άμεση επιστροφή όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην δουλειά με την διενέργεια δωρεάν τακτικών τέστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ

  • Διενέργεια δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ για κάθε εργαζόμενο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – όχι στα τεστ ως εργαλεία εκβιασμού και κερδοσκοπίας

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

  • Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού – Γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ και τους εργολάβους

  • Ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Σοβαρή Επιδημιολογική Επιτήρηση

  • Εισαγωγή θεραπευτικών σχημάτων/φαρμάκων προς αντιμετώπιση του κορονοϊού

  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

  • Ανάπτυξη/αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε Νοσοκομείο –ΚΥ-ΠΙ-ΕΚΑΒ σε Ικαρία και Φούρνους – Άμεση πρόσληψη αναισθησιολόγου/παθολόγου/ακτινολόγου/παιδιάτρου/νοσηλευτικού προσωπικού

  • Αυτόνομο/αυτοτελές νοσοκομείο στην Ικαρία

bottom of page