top of page

Παπανικολάου: Επιστολή από 26 Ιατρούς Επιστημονικούς Υπευθύνους ΤΕΠ «εις τον τύπον των ήλων»

Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ ΟΕΝΓΕ – μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ

Δήλωση 31/1/22


Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι έγκριτοι επιστήμονες διεθνούς κύρους θέτουν ανοιχτά το ερώτημα γιατί η θνητότητα από την επιδημία COVID19 είναι τόσο αδικαιολόγητα υψηλή στην χώρα μας συγκριτικά με την θνητότητα σε άλλες χώρες. Ωριμάζει πλέον ως κοινή έγκυρη επιστημονική πεποίθηση η σοβαρότατη κυβερνητική ευθύνη για χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.


Η επιστημονική δημοσίευση Λύτρα – Τσιόδρα προκάλεσε τεράστια αμηχανία στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό επειδή αποτύπωσε τεκμηριωμένα αυτό που επισήμαιναν δημόσια οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη από τον Νοέμβριο 2020 σχετικά με αδικαιολόγητους δυνητικά αποτρέψιμους θανάτους βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών της επιδημίας. Επίσης υπάρχει πληθώρα αναφορών που τεκμηριώνει ότι υπάρχουν πολλοί αδικαιολόγητοι θάνατοι και όσον αφορά ασθενείς μη διασωληνωμένους νοσαηλευόμενους σε απλές κλίνες COVID λόγω της τραγικής υποστελέχωσης αλλά και λόγω επικίνδυνων εντολών από διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ να εφημερεύουν σε αυτές τις πτέρυγες γιατροί άσχετων ειδικοτήτων.


Έρχεται λοιπόν τώρα η επιστολή Ιατρών Επιστημονικών Υπευθύνων σε ΤΕΠ νοσοκομείων όλης της χώρας να τεκμηριώσει και κάτι άλλο. Δηλαδή την σοβαρότατη κυβερνητική ευθύνη για την ΔΙΑΛΥΣΗ των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων που θα έπρεπε να είναι βασική γραμμή άμυνας τόσο ενάντια στην επιδημία όσο και ενάντια στην λοιπή νοσηρότητα. Μάλιστα στην επιστολή τονίζεται πως η μεθοδευμένη διάλυση των ΤΕΠ και της Επείγουσας Ιατρικής γίνεται ταυτόχρονα με την αποσάθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή διαλύονται ταυτόχρονα και μεθοδευμένα ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΘΕΜΕΛΙΑ του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Γιατί ισχυρό σύστημα περίθαλψης χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και χωρίς Επείγουσα Ιατρική ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει. Η διάλυση των δύο θεμελίων είναι σκόπιμη με στόχο την πλήρη κατεδάφιση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση των πάντων πάνω στα ερείπιά του.


Άρα προστίθεται ακόμα μια τεκμηρίωση για τον λόγο που η θνητότητα λόγω της επιδημίας είναι αδικαιολόγητα υψηλή στην χώρα μας. Εκτός από το έγκλημα της νοσηλείας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους - πρόχειρους αναπνευστήρες κι εκτός από το έγκλημα της δραματικής υποστελέχωσης στις «απλές κλίνες» COVID, υπάρχει κι ένα ακόμα πιο θεμελιώδες έγκλημα : η σκόπιμη και μεθοδευμένη διάλυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που πηγαίνει χέρι – χέρι με την σκόπιμη και μεθοδευμένη αποσάθρωση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφεύγει διαρκώς με fake news και γενικά με φτηνές επικοινωνιακές σαπουνόφουσκες. Είναι πλέον απόλυτα τεκμηριωμένες οι ευθύνες της για χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και για την μεθοδευόμενη σκόπιμη πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας ενωμένοι δηλώνουν πλέον όλο και πιο ξεκάθαρα και επώνυμα πως ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ την συνέχιση της καταστροφής, της πανωλεθρίας και της διάλυσης. Ας το αντιληφθούν επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του.


bottom of page