top of page

ΟΧΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ-ΚΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Να μην μπουν εργολάβοι στο νοσοκομείο μας!


Στη τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου, στις 25 Νοέμβρη, αποφασίστηκε ομόφωνα η παράδοση των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης σε ανάδοχο! Όπως οι ίδιοι αναφέρουν η απόφαση αυτή προήλθε επειδή συντρέχουν εξαιρετικοί και επείγοντες λόγοι, για την προστασία της υγείας των πολιτών, τη μη έκθεση της ζωής τους σε κίνδυνο, τη συνεχή λειτουργία του νοσοκομείου και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.


Η απόφαση είναι τουλάχιστον προκλητική, την ώρα που οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου!


Η ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργολάβο επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας! Το «νέο ΕΣΥ», περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, διεύρυνση των ΣΔΙΤ, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας! Την ίδια ώρα μάλιστα, η κυβέρνηση περικόπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 για τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ συνολικά 279 εκατομμύρια, ποσό που έρχεται να πατήσει στους ήδη τσακισμένους προϋπολογισμούς!


Η απόφαση αυτή βρίσκει ως πρόσχημα τη λήξη των συμβάσεων των συναδέλφων μας, πατάει πάνω στις τραγικές ελλείψεις μόνιμου και μη προσωπικού στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος φύλακας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών είναι με συμβάσεις (30 ΣΟΧ και 3 ως επικουρικό προσωπικό).


Παρότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης των ΣΟΧ ως και τον Μάρτη η διοίκηση αναφέρει ρητά πως θέλει να φέρει εργολαβίες σε αυτές τις υπηρεσίες!


Φαίνεται, λοιπόν, πως το νοσοκομείο έχει διοίκηση. Διοίκηση που υπάρχει για να φέρνει και να υλοποιεί αντιδραστικές διατάξεις για εργαζομένους και ασθενείς!


Οι σχεδιασμοί αυτοί αποδεικνύουν πως οι δημόσιες μονάδες υγείας συνεχίζουν και σε μεγαλύτερο βαθμό να προσαρμόζονται στις ανάγκες τις αγοράς και του κέρδους. Να λειτουργούν με τους κανόνες επιχειρηματικότητας και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών. Ο λαός να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, το κράτος να δαπανά λιγότερα για την υγεία και οι ιδιώτες να θησαυρίζουν!


Η επιτροπή αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων για μονιμοποίηση, ενάντια στην είσοδο των εργολάβων στα νοσοκομεία.


Οι συλλογικοί αγώνες, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας έχει φανεί πως μπορεί να προσφέρει έστω και προσωρινές «νίκες». Παίρνουμε δύναμη και έμπνευση από τους αγώνες των καθαριστριών τα προηγούμενα χρόνια καθώς και επίσης και από τους αγώνες των εργαζομένων στην e-food και στο λιμάνι του Πειραιά για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας!


Απαιτούμε:

• Να μην έρθει κανείς εργολάβος!

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!

• Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.


Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας του συλλόγου την Παρασκευή 17/12, 10:00- 12:00.

Όλοι στην κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου στις 11:00π.μ. την ίδια μέρα.


bottom of page