top of page

Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής: «Κίνδυνος η πανωλεθρία να είναι μεγαλύτερη από Β. Ελλάδας

Τόσο η εντολή του διοικητή της 2ης Yγειονομικής Περιφέρειας, με την οποία, ζητήθηκε, από τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής, όσο και η πληρότητα των ΜΕΘ-covid των νοσοκομείων της Αττικής που ανέρχεται σε περίπου 89%, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο tvxs.gr νοσοκομειακές πηγές, δείχνουν πως η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι οριακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες στις ΜΕΘ-covid της Αττικής (βάσει στοιχείων της 17ης Φεβρουαρίου εκτός των νοσοκομείαων Νίμιτς και Αττικόν, τα στοιχεία των οποίων είναι από τις 15 και 16 Φεβρουαρίου αντίστοιχα) η κατάσταση είναι η εξής:

  • Σωτηρία: 84 ασθενείς στις 87 κλίνες

  • Ευαγγελισμός: 44 ασθενείς στις 53 κλίνες

  • ΚΑΤ: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες

  • Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες

  • Ελπίς: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες

  • Γεννηματάς: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες

  • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες

  • Αττική: 23 ασθενείς στις 32 κλίνες

  • Θριάσειο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες

  • Νίμιτς: 4 ασθενείς στις 5 κλίνες

  • Σύνολο κλινών: 217

  • Κατειλημμένες: 194

  • Κενές κλίνες: 23

«Η πανωλεθρία που θα έχουμε στην Αττική το επόμενο διάστημα, αν συνεχίσουμε κάνοντας τα ίδια λάθη, πολύ πιθανόν, να είναι πολύ μεγαλύτερη από την πανωλεθρία που είχαμε στη Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δηλώνει, στο tvxs.gr, ο Πάνος Παπανικολαόυ, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εξηγώντας, στη συνέχεια, τους λόγους που συνέβαλαν στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση:

Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

«Δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα από αυτά που ζητάνε οι νοσοκομειακοί ιατροί από τον Μάρτιο του 2020. Έκτοτε, ζητούσαμε να γίνει ουσιαστική ενίσχυση της περίθαλψης τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της νοσοκομειακής, με μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, έχοντας κάνει μάλιστα και συγκεκριμένο αίτημα να προσληφθούν όλοι οι γιατροί οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση για μόνιμη θέση, άσχετα αν είναι πρώτη, δεύτερη ή τρίτη επιλογή. Επρόκειτο για περίπου 3.500 χιλιάδες, που έπρεπε να έχουν προσληφθεί από την Άνοιξη του 2020. Και αντίστοιχα, έπρεπε να γίνει το ίδιο με τους νοσηλευτές. Αντί να γίνει αυτό, έγινε μια «ανακύκλωση» του ήδη υπάρχοντος προσωπικού με αναγκαστικές μετακινήσεις πέρα-δόθε». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποσαθρωθούν και τα κέντρα υγείας».

Παράλληλα, ο κύριος Παπανικολάου, τονίζει ότι, πέρα των όσων αναφέρθηκαν, «είναι μεγάλο λάθος, που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας το τελευταίο διάστημα επιφορτώθηκαν και με το έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, το οποίο ασφαλώς θα έπρεπε να ανατεθεί σε έξτρα δομές δημόσιας υγείας με έξτρα προσωπικό. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στην κατάσταση που βλέπουμε σήμερα στην Αττική».

«Όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής βέβαια, για να τα λέμε όλα, έχουμε κάποιες καινούριες κλίνες ΜΕΘ, αυτό είναι κάτι θετικό που έχει γίνει», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος όμως, σημειώνει συνεχίζοντας: «Οι συγκεκριμένες ΜΕΘ, δεν είναι όσες λέει η κυβέρνηση. Πράγματι είναι καινούριες και προέρχονται από κάποιες ιδιωτικές δωρεές. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει το προσωπικό για να τις στελεχώσει». Παρά λοιπόν το γεγονός ότι, ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη του με τον Αλέξη Παπαχελά, δήλωνε ότι «τα κρεβάτια ΜΕΘ που ανοίγουν, ανοίγουν πλήρως στελεχωμένα», ο κ. Παπανικολάου, επισημαίνει: «Η απάντηση μου σε αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι το έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ, ο οποίος, στις 12/2, έδωσε εντολή αναγκαστικής μετακίνησης δύο ιατρών από τις ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκαιας, και δύο ιατρών από τις ΜΕΘ του νοσοκομείο Τζανείου, προς τη ΜΕΘ-covid του Αττικού. Συνεχίζονται επομένως οι μετακινήσεις του προσωπικού και έχω την εντύπωση ότι, το συγκεκριμένο έγγραφο διαψεύδει, εν τοις πράγμασι, τον πρωθυπουργό».

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προχωρήσει και σε άλλες δηλώσεις σχετικά με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας, στις 15/1, στην Ολομέλεια της Βουλής. Πιο συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι «σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ», με τον Πάνο Παπανικολάου, να απαντά στις συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργού:


«Με τα νούμερα που δίνει ο πρωθυπουργός, δεν έχω καταλάβει και, νομίζω ότι, δεν έχει καταλάβει και ο ίδιος τι λέει. Ο κύριος πρωθυπουργός, έλεγε από τον Μάιο ότι έχουμε 1200 κλίνες ΜΕΘ. Μετά, βγήκε και είπε ότι όταν έλεγε 1200, δήλωσε ότι «δεν εννούσα ότι τα έχουμε τώρα». Όταν όμως πήγε στο «Σωτηρία», τον Ιούλιο του 2020, όπου του «ξέφυγε» και είπε την αλήθεια, είπε ότι πριν την επιδημία, ο δείκτης ήταν 5.5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, που τόσες ήταν, και συνεχίζοντας, τόνισε ότι καταφέραμε να τον έχουμε πάει στο 7 ανά 100.000 κατοίκους. Δηλαδή, σχεδόν 750 ΜΕΘ. Τότε, είπε αλήθεια στις δηλώσεις του. Οι αριθμοί όμως αντιφάσκουν μεταξύ τους, και το ίδιο συμβαίνει και με τις «1.295 ΜΕΘ». Εάν πραγματικά θέλουν να μας μιλήσουν για τις ΜΕΘ, να μας πούνε πόσα κρεβάτια είναι ενταγμένα σε τμήμα ΜΕΘ, σε πτέρυγα ΜΕΘ, με προσωπικό ΜΕΘ. Ας μας πούνε λοιπόν, επιτέλους, συγκεκριμένα, άνα νοσοκομείο τα νούμερα, όχι γενικώς, να πετάνε αριθμούς».


«Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Νίκαιας, μετά τη δωρέα Μαρινάκη και με κάποιες προσλήψεις προσωπικού που γίνανε έπειτα από τις διαμαρτυρίες μας, έχουμε αυτή την στιγμή 20 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Ας μας πουν το αντίστοιχο σε κάθε νοσοκομείο, για να μην κοροϊδεύομαστε. Να μας πουν και στο «Σωτηρία», πόσες ΜΕΘ, από τις 50 λειτουργούν, από τη δωρεά της Βουλής. Πόσες δηλαδή λειτουργούν, στελεχωμένες με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», συνεχίζει ο Πάνος Παπανικολάου, για να προσθέσει, επίσης, τα «όσα πρέπει να γίνουν», με στόχο, να αποφευχθεί, «η πανωλεθρία στην Αττική»:


«Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να σταματήσουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία, να υπάρξει επίταξη άνευ όρων των 200 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ των θεραπευτηρίων στην Αττική και φυσικά να υπάρξει επιτέλους σοβαρός σχεδιασμός στην ιχνηλάτηση και την επιδημιολογική επιτήρηση, η οποία είναι αναγκαία στην Αττική αυτήν την στιγμή αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Γιατί, αντί να παίρνουν μέτρα στοχευμένα και ουσιαστικά, εκεί που ξέρουν ότι γίνεται μεγάλη συσσώρευση της μετάδοσης, δηλαδή, κυρίως τα ΜΜΜ και οι μεγάλοι χώροι εργασίας, παίρνουν μέτρα οριζόντια και καθολικά που έχουν αποδειχθεί αδιέξοδα και δεν οδηγούν πουθενά», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, για να καταλήξει ως εξής:


«Για τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει ένα αισιόδοξο στοιχείο, ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μια σταθεροποίηση στον ρυθμό αύξησης των εισαγωγών, ενώ, το ίδιο συμβαίνει και στον ρυθμό αύξησης των διασωληνώσεων. Εξακολουθούμε όμως να ανησυχούμε, γιατί, ενδέχεται να συνεχιστεί από την κυβέρνηση, η λογική του ότι κάνουμε κάτι για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε».


Πηγή: tvxs.gr

bottom of page