top of page

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΙΠ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

26 Νοεμβρίου 2023

Η ομιλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στο Συλλαλητήριο για την Υγεία στην πλατεία Μικρών Καταρρακτών της Έδεσσας


«Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας χαιρετίζει το μεγάλο σημερινό συλλαλητήριο που μας γεμίζει αισιοδοξία, γιατί γνωρίζουμε πως ο συντονισμός των φορέων και η κινητοποίηση του λαού, είναι ο μόνος δρόμος για να επιβληθούν μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των δύο δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού. Η κυβέρνηση με μεθοδικότητα συνεχίζει στον κατήφορο της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας δύο χρόνια πριν, προστέθηκε η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, αφού απέμειναν δύο μόνον αναισθησιολόγοι. Οι λίστες αναμονής για μια επέμβαση πάγωσαν και οι ασθενείς σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και όσοι δεν έχουν, αφήνονται στο έλεος της μοίρας τους.


Απόλυτη διάλυση στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών που έμεινε με ένα μόνο παθολόγο. Ασθενείς που νοσηλεύονται στην παθολογική δεν έχουν την ιατρική επίβλεψη που απαιτείται. Γιατροί άλλων ειδικοτήτων συνεχίζουν να πιέζονται να κάνουν τον παθολόγο με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.


Το πρόγραμμα του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών συνεχίζει να καλύπτεται με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας λόγω της έλλειψης προσωπικού,.

Χωρίς ογκολόγο το ογκολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Μετακινήσεις και εδώ και πρόχειρες προσωρινές «λύσεις». Το ογκολογικό δεν δέχεται πια νέους ασθενείς και η αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο έχει ήδη αρχίσει.


Εξοντωτική εφημέρευση και σε άλλα τμήματα των δύο νοσοκομείων. Η παθολογική, η μαιευτική, το ακτινολογικό του νοσοκομείου Έδεσσας, βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακή κατάσταση. Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού.


Τα κέντρα υγείας έρημα. Κενό το 55-65% των οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.


Δεκάδες επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, έχουν μειωμένα δικαιώματα, παραμένουν σε εργασιακή ομηρία.


Στα νοσοκομεία διαρρέουν πως είναι αναπόφευκτες οι συγχωνεύσεις κλινικών των δύο νοσοκομείων του νομού. Τελευταία διαρρέουν και ένα άλλο σενάριο, για μετακίνηση όλων των κλινικών του παθολογικού τομέα των δύο νοσοκομείων στο ένα νοσοκομείο και των όλων κλινικών του χειρουργικού τομέα στο άλλο.


Το μόνο που δεν συζητούν, κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας, είναι το να κάνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού και να αποκαταστήσουν την μισθολογική αξιοπρέπεια των γιατρών και των άλλων υγειονομικών. Δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις και έτσι προκηρύσσουν θέσεις με το σταγονόμετρο, οι οποίες φυσικά μένουν άγονες.


Η Υγειονομική Περιφέρεια και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων σπρώχνουν τους γιατρούς έξω από το ΕΣΥ με την υπερεφημέρευση, τις αναγκαστικές μετακινήσεις, τις συνεχείς πιέσεις, τις διαταγές και τα «εντέλλεσθε» και κανενός φυσικά το αυτί δεν ιδρώνει από την βροχή των παραιτήσεων και τη ερήμωση των κλινικών και των νοσοκομείων. Αντικαθιστούν κάποιες από τις θέσεις μόνιμης εργασίας των παραιτουμένων με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και η ιδιωτικοποίηση καλά κρατεί.


Και δεν ιδρώνει γιατί είναι στόχος τους οι συγχωνεύσεις και η συρρίκνωση των δημοσίου συστήματος υγείας. Και οι συγχωνεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Μετά την συγχώνευση των δύο ΜΕΘ των νοσοκομείων μας και την αναστολή -πριν λίγο καιρό- της ανοικτής εφημερίας της παθολογικής των Γιαννιτσών για τέσσερις μέρες, είναι ήδη στο συρτάρι των διοικήσεων το επόμενο βήμα των συγχωνεύσεων, παίρνουν σειρά άλλα τμήματα, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική και η λίστα μεγαλώνει.


Πριν μια εβδομάδα, ο Υπουργός κος Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για «σύμπτυξη τμημάτων και τροποποίηση κλινικών» των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μίλησε για μετακινήσεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ώστε να επιταχύνουν τα σχέδια για το λεγόμενο «νέο» συρρικνωμένο ΕΣΥ. Εξήγγειλε την πλήρη εφαρμογή των λεγόμενων DRG, δηλαδή του Συστήματος Κοστολόγησης των Ιατρικών Πράξεων που θεσμοθετήθηκε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του τιμοκατάλογου δηλαδή των νοσοκομείων, για να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις που εμπορεύονται υπηρεσίες υγείας.


Αντί για ουσιαστική αύξηση των αποδοχών δίνουν προσβλητικά φιλοδωρήματα των 50-60 ευρώ το μήνα. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στις 21 Νοέμβρη κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει -όπως χαρακτηριστικά είπε- τις δικές της ευθύνες, αναλαμβάνοντας την επιδότηση ενοικίου, την παροχή στέγης και οικονομικών κινήτρων σε νεοπροσλαμβανόμενους γιατρούς. Κάτι που έσπευσε βέβαια εδώ η δημοτική αρχή να πράξει, λίγο καιρό πριν.


Αγαπητές φίλες και φίλοι, όπως όλοι γνωρίζετε, τα προβλήματα στην λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, δεν εμφανίστηκαν χτες, είναι χρόνια, μόνιμα προβλήματα. Δεν είναι θέμα ανικανότητας κάποιων διοικητών, υπουργών, ή πρωθυπουργών. Δεν είναι επειδή δε γνωρίζουν τα προβλήματα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού, που βασίστηκαν στις ανακοινώσεις της Ένωσης μας. Δυστυχώς, είναι προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη η πορεία συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή οι κυβερνήσεις που πέρασαν αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας ως κόστος, ως έξοδο που πρέπει να κοπεί. Ξεχαρβαλώνουν τα δημόσια νοσοκομεία και το κενό το καλύπτουν με το αζημίωτο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια τον αγώνα, ενημερώνοντας το λαό και τους φορείς για την κατάσταση στο ΕΣΥ, διοργανώνοντας με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων, συλλόγων δεκάδες συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, αλλά και σε Κέντρα Υγείας, παρεμβάσεις στην Αντιπεριφέρεια και στα Δημοτικά Συμβούλια Έδεσσας και Γιαννιτσών, παρουσία όλων των βουλευτών του νομού κλπ.


Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση ενδο και εξωνοσοκομειακών κομματικών μηχανισμών στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας. Θέλουν η ΕΝΙΠ να γίνει του χεριού τους, αλλά οι νοσοκομειακοί γιατροί τους χάλασαν τα σχέδια. Οι αγώνες του λαού και των φορέων είχαν και αποτελέσματα. Εμπόδισαν τα χειρότερα. Οι συγχωνεύσεις θα είχαν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Δεν περπάτησε η επικίνδυνη για την υγεία του λαού θέση, ότι είναι πολυτέλεια και κόστος η λειτουργία δύο νοσοκομείων σε έναν νομό. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι πλέον υποψιασμένοι. Αχρηστεύσαμε τα ψέματα τους για δήθεν ενίσχυση των νοσοκομείων, ότι δήθεν φταίνε οι γιατροί που δεν έρχονται, ότι καταπατούν δήθεν τον όρκο του Ιπποκράτη όσοι παραιτούνται και φεύγουν από το ΕΣΥ. Δεν περπάτησαν και οι «τοπικιστικές» αντιλήψεις για δήθεν επιλεκτική στήριξη στο ένα ή στο άλλο νοσοκομείο, που διασπούν, που υπονομεύουν την ενότητα που πρέπει να υπάρχει, που οδηγούν σε αντιπαράθεση τις τοπικές κοινωνίες και βγάζουν από το κάδρο τον πραγματικό ένοχο.


Η Ομοσπονδία των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας συναντήθηκε στο προηγούμενο διάστημα με τους Υπ. Υγείας. Από αυτές τις επαφές επιβεβαιώθηκε ότι θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση με μεγαλύτερη σφοδρότητα στο επόμενο διάστημα. Αν δεν τους σταματήσουμε, θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, θα ενισχύουν την λειτουργία των νοσοκομείων σαν να είναι επιχειρήσεις, θα προχωρήσουν κι άλλο την εμπορευματοποίηση στο δημόσιο σύστημα υγείας και από την άλλη θα συνεχίσει ο ιδιωτικός τομέας υγείας να ενισχύεται και να θησαυρίζει.


Όπως γνωρίζετε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας βρίσκεται σε διαρκείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συμμετέχει στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στις 29 και 30 Νοέμβρη. Στις 30 Νοέμβρη οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας από όλη την Ελλάδα κατεβαίνουμε Αθήνα στην Πανελλαδική Απεργιακή Συγκέντρωση για να βροντοφωνάξουμε: Δεν πάει άλλο! Να σταματήσει τώρα η εγκληματική αυτή πολιτική! Όχι άλλες επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και τις φοροελαφρύνσεις σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών. Δώστε λεφτά για την Υγεία! Δεν είναι ανίκητοι. Ο αγωνιστικός ξεσηκωμός των υγειονομικών μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς, μπορεί να φέρει άμεσες κατακτήσεις !


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, καλεί τον λαό και τους φορείς της περιοχής, να συμπαρασταθούν στον απεργιακό αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων, με κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου Γιαννιτσών την Τετάρτη 29 Νοέμβρη στις 12:00 μ.μ., για να απαιτήσουμε:


∙ Διπλασιασμό μισθών και εφημεριακής αποζημίωσης, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας!


∙ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας του νομού! Μαζικές προσλήψεις μόνιμων παθολόγων στα παθολογικά τμήματα των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Όχι στην κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και με αναγκαστικές μετακινήσεις των γιατρών των κέντρα υγείας! Μαζικές προσλήψεις μόνιμων ακτινολόγων στο νοσοκομείο Έδεσσας και Γιαννιτσών για την επαρκή στελέχωση του ακτινολογικού τμήματος και του τμήματος Αξονικού Τομογράφου !


Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων !


∙ Να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας !

∙ Άμεση ένταξη του ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Σύσταση τριών οργανικών θέσεων παθολόγων-ογκολόγων !

∙ Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση τμημάτων των δύο νοσοκομείων του νομού ! Διοικητικός διαχωρισμός των δύο νοσοκομείων ! Τα σχέδια σταδιακής συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων του νομού δεν θα περάσουν !

∙ Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία !»


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ


bottom of page