top of page

Ομιλία της Δ. Σταματέλου στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων και των φορέων στο Σύνταγμα


Μιλώντας στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων και των φορέων στο Σύνταγμα, ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, ανέφερε τα εξής:


«Η κυβέρνηση, στην καρδιά της πανδημίας, με τα νοσοκομεία φρακαρισμένα και το λιγοστό προσωπικό κατάκοπο, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που μας έφτασε ως εδώ. Είναι πρόκληση.


Εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε πρόταση των νοσοκομειακών γιατρών για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.


Εφαρμόζει την ίδια πολιτική της ανακύκλωσης και των μετακινήσεων, του στυψίματος κυριολεκτικά του αποδεκατισμένου προσωπικού, της απογύμνωσης της ΠΦΥ.


Εξακολουθεί να αρνείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη μείωση της διασποράς στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ, που μαζί με το πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού, μπορεί να αναχαιτίσει το 4ο επιδημικό κύμα που φουντώνει, την επέλαση των νέων μεταλλάξεων.


Οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής Υγείας συνεχίζουν να θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας, χιλιάδες αναγκαίες κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν επιτάσσονται από το κράτος στη μάχη με τον κορονοϊό.

Εξακολουθούν να κρατάνε κλειστά οκτώ δημόσια νοσοκομεία, που δεν έχουν ανοίξει 3 διαφορετικές κυβερνήσεις ως τώρα, όλων των ειδών (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ).


Κι όμως, ενώ μετράμε 20 χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία προτείνουν να μειωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ. Προετοιμάζουν το "νέο ΕΣΥ", λες και την περίοδο της πανδημίας δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να σκέφτονται και την παραμικρή λεπτομέρεια του μελλοντικού τους σχεδίου. Και μάλιστα αναποδογυρίζοντας τα συμπεράσματα της πανδημίας, με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω. Με μια σειρά τροπολογίες προσαρμόζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας στους κανόνες της αγοράς.


Δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχουμε καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, εκτόξευση θανάτων και διασωληνωμένων. Τα θύματα έφτασαν τα 20.000, βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και φορητούς αναπνευστήρες πεθαίνουν καθημερινά, περιμένοντας μάταια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Μήπως δεν είχαν χρόνο να προετοιμαστούν; Μήπως είναι ακόμα πόλεμος με αόρατο εχθρό; Ή μήπως δεν είχαν λάβει από το Μάρτιο κιόλας του 2020 τις προειδοποιήσεις και τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις της ΟΕΝΓΕ;


Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ευθύνες είναι διαχρονικές τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Τα αποτελέσματα της μελέτης για τη θνητότητα των διασωληνωμένων COVID-19 ασθενών επιβεβαίωσαν αυτό που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και όλοι εμείς που δουλεύουμε με τέτοιους ασθενείς γνωρίζαμε: Ότι αν η κυβέρνηση, το υπουργείο και το κράτος είχαν ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα του υγειονομικού κινήματος και των γιατρών, η έκβαση για κάποιους ασθενείς μπορεί να ήταν διαφορετική. Χιλιάδες θάνατοι ασθενών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και αν η χώρα μας διέθετε τον αναγκαίο αριθμό κλινών ΜΕΘ.


Στο αίτημα για ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ, 3.500 χιλιάδες με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακούμε προκλητικά ότι δεν τις χρειαζόμαστε γιατί τι θα τις κάνουμε μετά την πανδημία; Έφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης να ισχυρίζεται προκλητικά ότι δεν έχει διαφορά η νοσηλεία διασωληνωμένων εντός ή εκτός ΜΕΘ. Τι κι αν η θνητότητα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς (έως και 87% πάνω) ανάλογα με το αν ο διασωληνωμένος ασθενής νοσηλεύεται εντός ή εκτός ΜΕΘ. Δεν διστάζουν να μετατρέπονται στους πιο γνήσιους εκφραστές του ανορθολογισμού, όχι γιατί δεν ξέρουν τι πραγματικά ισχύει, αλλά για να κρύψουν κάτω από το χαλί τις βαριές κυβερνητικές ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας. Έφτασαν στο σημείο να αρνούνται την Εντατική Θεραπεία, τη σύγχρονη Ιατρική, την ίδια την επιστήμη για να δικαιολογήσουν τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ασθενών που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους.


Η ΟΕΝΓΕ μάλιστα έχει ήδη καταθέσει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου από τον Απρίλιο, της οποίας η τύχη αγνοείται από τότε. Σημειώναμε πως "τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση" και ότι "η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν. Βέβαια, τότε κάποιοι έλεγαν να προτείνουμε υπουργό κοινής αποδοχής στην Υγεία.


Απαιτούμε έστω και τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να υλοποιηθούν αυτά που ζητάμε ήδη από τον Μάρτιο του 2020.


Άνευ όρων και άνευ αποζημίωσης επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται με το σύνολο των δομών τους, συμπεριλαμβανομένων και των κλινών ΜΕΘ και για Covid και για non-Covid ασθενείς. Είναι έγκλημα ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας να απολαμβάνει καθεστώς ασυλίας. Απαιτούμε επίταξη χωρίς όρους και χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας».

bottom of page