top of page

Οι δηλώσεις της Μ. Γκάγκα επιβεβαιώνουν την επίθεση της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το «νέο ΕΣΥ» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση «σημαίνει συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, δημόσιο νοσοκομείο – επιχείρηση ΣΔΙΤ, αυξημένες πληρωμές των ασθενών, γιγάντωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, με αφορμή και τα όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Μονόδρομος είναι ο αγώνας όλου του λαού για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο» τονίζει η ΔΗΠΑΚ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Τα όσα είπε η κ. Γκάγκα στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί τις προωθούμενες αλλαγές με το "νέο ΕΣΥ", κλείνοντας για άλλη μια φορά το μάτι στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας, είναι τουλάχιστον προκλητικά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Προανήγγειλε την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτό μάλιστα το ονόμασε "ελευθερία" των γιατρών, που τώρα δεν υπάρχει. Επιβεβαίωσε την διατήρηση και επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας δηλώνοντας πως "θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία με μπλοκάκι, part-time κτλ".

  • Επανέλαβε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων με τις ωμές δηλώσεις: "Δεν γίνεται να έχουμε δύο νοσοκομεία στην επαρχία σε απόσταση 15 χιλιομέτρων και να λένε και τα δύο στελεχώστε μας (…) δεν μπορούμε να έχουμε εξειδικευμένες κλινικές σε κάθε νησί ή σε κάθε πόλη. Σε ένα νοσοκομείο που γίνονται 100 χειρουργεία το χρόνο δεν χρειαζόμαστε 4 ορθοπεδικούς". Κατά την κα. Γκάγκα δεν είναι πρόβλημα οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (που αν ήταν ανοικτές τα χειρουργεία θα ήταν πολλαπλάσια), ούτε η υποστελέχωση των δομών υγείας (που αν ήταν στελεχωμένες θα έσωζαν κυριολεκτικά ζωές). Σε ένα κρεσέντο αντιστροφής της πραγματικότητας καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι υποστελεχωμένες δομές πρέπει να κλείσουν και οι γιατροί που τις στελεχώνουν να μεταφερθούν. Όλα με βάση το δημοσιονομικό κόστος και όχι με βάση την πραγματική και πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

  • Επιβεβαίωσε την περαιτέρω προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια: "Ποιοτικά" κριτήρια αξιολόγησης δημόσιων και ιδιωτικών δομών, clawback και στα δημόσια νοσοκομεία. Από τη μία η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό απαξιώνει τον εξοπλισμό και από την άλλη εφαρμόζονται "ποιοτικά" κριτήρια για να συγκεντρώνουν οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τις εισφορές των εργαζομένων για την υγεία.

  • Προέβη σε αντιδραστικές δηλώσεις που αφορούν τους νέους γιατρούς και τις εργασιακές τους σχέσεις λέγοντας πως το υπουργείο προχωράει την καθιέρωση του foundation-year, μιας και "οι απόφοιτοι δεν είναι γιατροί όταν παίρνουν το πτυχίο τους". Να ενημερώσουμε την κα. Γκάγκα, αν δε το γνωρίζει, πως το πτυχίο είναι το μόνο προαπαιτούμενο για την έκδοση της άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Οι αντιδραστικές αλλαγές που έφερε το υπ.Υγείας και η ίδια, με τη θεσμοθέτηση του foundation year, δεν αποσκοπούν στην εκπαίδευση των νέων γιατρών αλλά στην πάγια πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για κάλυψη των κενών από άσπρες μπλούζες και την εισαγωγή άλλης μίας βαθμίδας. Οι νέοι γιατροί που μέχρι σήμερα είναι αγροτικοί, συμβασιούχοι COVID, ειδικευόμενοι, παρατασιακοί, επικουρικοί, πλέον θα έχουν άλλη μία βαθμίδα: τους πρακτικάριους.

  • Δε δίστασε να ενοχοποιήσει τους υγειονομικούς λέγοντας ότι "οι περιφερειακές μονάδες covid είχαν μεγάλη θνητότητα επειδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαν μικρή εμπειρία λόγω μειωμένου όγκου περιστατικών"! Ούτε κουβέντα για τις ελλείψεις προσωπικού, τον ανεπαρκή εξοπλισμό, την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών υλικών στις περιφερικές ΜΕΘ!

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τι εννοεί η κυβέρνηση με το "νέο ΕΣΥ" που έχει εξαγγείλει: Συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, δημόσιο νοσοκομείο – επιχείρηση ΣΔΙΤ, αυξημένες πληρωμές των ασθενών, γιγάντωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαπολύει επίθεση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα σκορποχώρι σημείων, ιατρείων, υποστελεχωμένων δομών και όχι σύστημα. Εντείνεται η πολιτική ελέγχου της δαπάνης των ασθενών για υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας ή εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλογα με την πάθηση. Χαμένοι θα είναι και οι ασθενείς αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στο βωμό της γιγάντωσης των μεγάλων ομίλων του ιδιωτικού τομέα.

Μονόδρομος είναι ο αγώνας όλου του λαού για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο».

bottom of page