top of page

ΟΕΝΓΕ: «Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ;

ΟΕΝΓΕ: «Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ;

Δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα στις προσλήψεις»


Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γραμματέας Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αναφορικά με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας. Το θέμα σχολίασαν οι κ.κ. Σκρέκας και Βίτσας. 

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα, από άποψη στελέχωσης στο ΕΣΥ, στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Με τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις κάθε χρόνο γινόμαστε λιγότεροι, και ήρθε και η πανδημία», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

«Αυτή τη στιγμή τα κενά σε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς σύμφωνα με τα επίσημα οργανογράμματα, είναι πάνω από 6.000. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό είναι πάνω από 25.000. Κάθε χρόνο το προσωπικό, μόνιμο και επικουρικό, είναι λιγότερο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ στο Σωτηρία που ήταν δωρεά της Βουλής και που εγκαινιάζει ο κ. Μητσοτάκης; Δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα στις προσλήψεις. Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα όργιο εντολών για αναγκαστικές μετακινήσεις εκ των έσω για τη στελέχωση αυτών των κλινών στο Σωτηρία. Μετακινήθηκε προσωπικό αναγκαστικά από μια σειρά νοσοκομείων. Αποδυναμώθηκαν τα κρίσιμα τμήματα από τα νοσοκομεία που παίρνονταν αυτοί οι γιατροί», τόνισε ακόμη ο κ. Παπανικολάου.

«Ίσως τα εργαλεία ήταν φτωχά, αλλά έχει γίνει ένας τιτάνιος αγώνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε και τη διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η πληρότητα στις ΜΕΘ τώρα είναι κάτω του 60%, ενώ προετοιμάζονται νέες ΜΕΘ. Όλη αυτή η συνεισφορά χορηγών και ανθρώπων που προσέφεραν χρήματα, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και έχουν ανακοινωθεί νομίζω πάνω από 2.000 για μόνιμες θέσεις εργασίας στο σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ στέκεται στο ύψος του, με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού και τις υποδομές που έχουμε», απάντησε για το θέμα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας.

«Η πανδημία απέδειξε ότι όλη συζήτηση περί ιδιωτικής υγείας είναι για το καλάθι των αχρήστων. Αν δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας η κοινωνία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό που χρειάζεται είναι τεστ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ που δεν θα προέρχονται από χορηγίες, αλλά από επένδυση του κράτους. Η Βουλή φτιάχνει τώρα 50. Όλα αυτά ξεκινούν, αλλά πρέπει να είναι στελεχωμένα», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

«Να πάνε οι αγαπητοί πολιτικοί μας, να ψηφίσουν ένα νόμο που να λέει ότι υπουργός, βουλευτής και συγγενής του Α’ βαθμού όταν αρρωσταίνουν θα νοσηλεύονται υποχρεωτικά σε δημόσιο νοσοκομείο της εκλογικής τους περιφέρειας. Αυτό θέλω εγώ», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

bottom of page