top of page

ΟΕΝΓΕ: Η εντολή για μετακινήσεις είναι απτή απόδειξη των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό

Στη 1/10/2020 με έγγραφο το οποίο έγινε γνωστό στα Νοσοκομεία την περασμένη Δευτέρα 5/10/20, δόθηκε εντολή από τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλο, να μετακινηθούν αναγκαστικά 25 γιατροί από διάφορα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, προς το Νοσοκομείο «Σωτηρία» για στελέχωση κλινών ΜΕΘ όπως αναφέρεται στο έγγραφο.


Αποδεικνύεται περίτρανα για μία ακόμη φορά ότι οι διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για τη «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας, «οι χιλιάδες προσλήψεις», οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμα του για τις «1000 κλίνες ΜΕΘ που είναι στελεχωμένες και λειτουργούν», ανήκουν στη σφαίρα της επικοινωνιακής προπαγάνδας.


Η εντολή για μετακινήσεις είναι απτή απόδειξη των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.


Είναι απαράδεκτο να επιχειρείται η στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ πρόχειρα, όπως όπως, από γιατρούς, Παθολογικών, Καρδιολογικών, Χειρουργικών τμημάτων χωρίς εμπειρία στην εντατική θεραπεία.


Με αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις πανικού της τελευταίας στιγμής, αποδυναμώνονται μέχρι πλήρους διάλυσης ήδη υποστελεχωμένα, κρίσιμα τμήματα μεγάλων Νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 2 Παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» στις οποίες υπηρετούν συνολικά μόνο 9 ειδικευμένοι γιατροί και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 14. Με το συγκεκριμένο έγγραφο δίνεται εντολή αναγκαστικής μετακίνησης σε 3 από τους 9 συνολικά ειδικούς Παθολόγους με αποτέλεσμα να απομένουν μόνο 6. Πρόκειται για κλινικές οι οποίες το τελευταίο διάστημα, μετά κάθε εφημερία, νοσηλεύουν περίπου 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας καθώς επίσης και 40 περιστατικά λοιπής νοσηρότητας. Η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού βαφτίζει Ενδοκρινολόγους και Νεφρολόγους Παθολόγους για να καλύψει όπως όπως τις εφημερίες. Παρόμοια προβλήματα δημιουργούνται και σε άλλα τμήματα νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ, από και σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω αναγκαστικής μετακίνησης γιατρών και από αυτά.


Η Κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η ίδια η πολιτική της.


Έχει σοβαρότατες ευθύνες γιατί ακόμα και τώρα στην αναζωπύρωση της πανδημίας αντί για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού. Έχει σοβαρότατες ευθύνες γιατί με την πολιτική της εκθέτει την υγεία των ασθενών και των υγειονομικών σε κίνδυνο.


Απαιτούμε έστω και τώρα να υλοποιηθεί το αίτημα που έχει καταθέσει η ΟΕΝΓΕ από τον περασμένο Μάρτιο για μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και για μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού με ταχύρρυθμη διαδικασία πχ με ΠΝΠ «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων». Τέρμα πια ο εμπαιγμός. Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση να επικαλείται νομικά κωλύματα όταν πρόκειται για τη στελέχωση του συστήματος υγείας και την ίδια στιγμή με δεκάδες ΠΝΠ, «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων» να νομοθετεί σωρεία αντιλαϊκών μέτρων με τα οποία το εργατικό δίκαιο της χώρας έχει επιστρέψει πίσω στον 19ο αιώνα.

bottom of page