top of page

Ξηλώνεται το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο, σε μεγάλο κίνδυνο οι ζωές των παιδιών

«Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα! Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων τώρα!»: Με τέτοιες και άλλες διεκδικήσεις πραγματοποίησαν σήμερα κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», μεταφέροντας την «κραυγή αγωνίας» για το ξεχαρβάλωμα του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας.

Ανάμεσα στα κύρια αιτήματα των υγειονομικών που κινητοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ είναι αυτό για άμεσες προσλήψεις αναισθησιολόγων, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία, αφού πλέον πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα, με πάνω από 3.000 παιδιά να παραμένουν σε λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν!

Σα να μην έφταναν οι μέχρι σήμερα ελλείψεις, με έγγραφο του νοσοκομείου ανακοινώθηκε σήμερα ότι πλέον το μικροβιολογικό εργαστήριο θα δέχεται μόνο τα επείγοντα δείγματα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Από 1η Οκτώβρη δεν θα υπάρχει μικροβιολόγος σε κλειστή εφημερία. Έτσι, αν ένα παιδάκι π.χ. σε κλειστή εφημερία κάνει πυρετό δεν θα μπορεί να γίνει μια γενική ούρων για να δούμε αν έχει ουρολοίμωξη, δεν θα μπορούμε να κάνουμε εξέταση αν έχει μηνιγγίτιδα!», σημείωναν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση, μεταφέροντας την αγωνία τους για ένα νοσοκομείο που η πλειοψηφία των παιδιών - ασθενών νοσηλεύονται για λοιμώδη νοσήματα. «Οι καταστάσεις είναι επικίνδυνες και πάρα πολύ σοβαρές για την υγεία του κάθε παιδιού», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από τους γιατρούς που βλέπουν να υπονομεύεται κάθε προσπάθειά τους για την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Τα παιδιά του λαού είναι σε άμεσο κίνδυνο» τόνιζαν με αγωνία οι εργαζόμενοι, αφού τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στο Αιματολογικό Εργαστήριο. Οι γιατροί πραγματοποιούν 6 με 10 εφημερίες, θέση μόνιμου γιατρού δεν έχει προκηρυχθεί τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση ήξερε ότι πλησιάζει αδιέξοδο με συνταξιοδοτήσεις κλπ., ενώ εντός εξαμήνου θα βγει στη σύνταξη άλλος ένας γιατρός και ο μοναδικός επικουρικός ετοιμάζεται να φύγει για αλλού.

Για όλα αυτά οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους και με απεργία την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στην οποία παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, οι εργαζόμενοι μοίρασαν ανακοίνωση στις οικογένειες των μικρών ασθενών εξηγώντας τα προβλήματα και το βάρος των διεκδικήσεών τους.

«Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας θα συναντήσεις εργαζόμενους που δουλεύουν με αυταπάρνηση, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με χρωστούμενες άδειες και ρεπό, εργαζόμενους που δουλεύουν με απάνθρωπα ωράρια (π.χ. 36 ώρες συνεχόμενα οι ειδικευόμενοι ιατροί)», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και αναδεικνύουν:

«Είναι απόλυτα σαφές πόσο επικίνδυνη για την υγεία ενός ασθενούς είναι η συνεχής αναβολή ενός χειρουργείου και τι αντίκτυπο θα έχει στη μετέπειτα ζωή του», καταγράφοντας τα οξυμένα προβλήματα, τόσο στο Αιματολογικό και το Βιοχημικό, όσο και στη Νευρολογική Κλινική, αλλά και στην Πυρηνική Ιατρική.

Επίσης, στα δύο τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας, που εξυπηρετούν περίπου 850 ασθενείς, κυρίως ενήλικες, υπάρχει καθυστέρηση σε μεταγγίσεις στο τμήμα λόγω ελλείψεων σε φιάλες αίματος, απόρροια της έλλειψης προσωπικού στην αιμοδοσία, στο ΕΚΕΑ και γενικώς της έλλειψης συγκροτημένου σχεδίου κάλυψης των αναγκών σε αίμα αυτών των ασθενών.

«Όλες οι κυβερνήσεις, συνειδητά και διαχρονικά, δεν προχώρησαν στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με σκοπό την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την τροφοδότηση των επιχειρηματιών της Υγείας. Ακολουθούν πιστά την κάλυψη των ελάχιστων κενών προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στο χέρι μας είναι να μπει ένα φρένο! Ας μη συμβιβαστούμε εν έτει 2022 σε αυτή την κατάσταση! Απαιτούμε να δουλεύουμε αξιοπρεπώς, να μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς την υγεία που τους αξίζει», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.






bottom of page