top of page

Νίκος Ποταμίτης: Οι επισκέπτες αφήνουν προίκα τον Κορωνοϊό

Νίκος Ποταμίτης

Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου


Οι επισκέπτες αφήνουν προίκα τον Κορωνοϊό –

Δήμαρχος Ζακύνθου, Βουλευτής και Αντιπεριφερειάρχης θα είναι υπόλογοι για ότι συμβεί

«Συμμετέχουμε στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ενίσχυση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, μονιμοποίηση έκτακτου προσωπικού και την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυτή είναι επί της ουσίας και η πρώτη μεγάλη απεργία που γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά την άφιξη του κορωνοϊού.


Υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στο Νοσοκομείο, το οποίο εφόσον κρίνει ότι τα αιτήματα που διατυπώνουμε είναι δίκαια, μπορεί και αυτό να δηλώσει ότι μετέχει στην απεργία, χωρίς όμως να απέχει από την εργασία του και χωρίς να στερηθεί την αμοιβή του.


Ενώ η χώρα είναι σε μια δύσκολη υγειονομικά θέση λόγω του κορωνοϊού, ευτυχώς σε πολύ καλύτερη συγκριτικά με άλλες χώρες, και ενώ η Ζάκυνθος βρίσκεται στο επίπεδο τρία σε σχέση με την επιτήρηση για τον κορωνοϊό, την ίδια ώρα υπό αυτές τις συνθήκες, δεχόμαστε τουρίστες και πάλι στο νησί.


Δεχόμαστε Βρετανούς επισκέπτες, με τον κορωνοϊό να θερίζει στη Βρετανία, με 15 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά να καταγράφονται εκεί, με τη Βρετανία έτοιμη να επιβάλει τοπικά lockdown, ή ακόμα και ένα γενικό lockdown, και με την τοπική μας κοινωνία εύλογα να ανησυχεί. Αναμένεται μέσα σε έναν μήνα να έρθουν στο νησί περίπου τρεις χιλιάδες Βρετανοί, χωρίς να ελέγχονται αυτοί οι άνθρωποι πριν μπουν στο αεροπλάνο. Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να απαιτήσουμε ως χώρα, να έχουν αυτοί οι τουρίστες το υγειονομικό τους διαβατήριο, να έχουν κάνει τεστ 72 ώρες πριν την πτήση και μέσα στο αεροπλάνο να τηρούνται οι αποστάσεις. Τίποτα από αυτά δεν ζητήσαμε.


Δεν γίνονται οι έλεγχοι που θα έπρεπε στο αεροδρόμιο Ζακύνθου. Το καλοκαίρι ελέγχθηκε το 1/20 των επισκεπτών, και όσοι ελέγχθηκαν και ανιχνεύθηκαν θετικοί, το πληροφορήθηκαν τρεις ημέρες μετά το τεστ, που σημαίνει ότι επί τρεις ημέρες κυκλοφορούσαν ελεύθεροι παντού. Το ότι το καλοκαίρι δεν είχαμε την μεγάλη μετάδοση του ιού, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, είναι κάτι που δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, γιατί τώρα που κρυώνει ο καιρός τα πράγματα θα χειροτερέψουν και θα έχουμε μια πιο εύκολη μετάδοση.


Ως υγειονομικοί ανησυχούμε πάρα πολύ και τρέμουμε στην ιδέα του να καταρρεύσει το Νοσοκομείο μας, αν η διασπορά του ιού έρθει και στο ίδρυμα. Έχουμε περιπτώσεις τέτοιες, όπως στον «Άγιο Ανδρέα» στην Πάτρα, που μολύνθηκαν ιατροί και νοσηλευτές, και μιλάμε για ένα Νοσοκομείο με 200 ιατρούς και όχι 35 όπως είμαστε εδώ. Αν οι 5 μολυνθούν, θα καταρρεύσει το Νοσοκομείο Ζακύνθου, αν νοσήσει το Νοσοκομείο μας, έκλεισε.


Έναν πρωτοετή της Ιατρικής Σχολής να ρωτήσεις, θα σου πει ότι για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας και ακόμα περισσότερο μια πανδημίας, απαιτείται απαγόρευση της μετακίνησης πληθυσμών. Εμείς δεχθήκαμε να έρθουν τουρίστες στη Ζάκυνθο, για να επωφεληθούν κάποιες επιχειρήσεις. Αυτοί οι επισκέπτες φεύγοντας θα μας αφήσουν προίκα τον κορωνοϊό. Φυσικά και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια γενικευμένη απαγόρευση μετακίνησης πληθυσμών, εφόσον κριθεί απαραίτητο για να φρενάρουμε την πανδημία.


Καλώ τον Δήμαρχο Ζακύνθου, τον Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη, να πάρουν θέση. Αν πιστεύουν ότι αυτοί οι τουρίστες δεν θα φέρουν μαζί τους τον κορωνοϊό, να βγουν και να το πουν. Αν δεν το ξέρουν, οφείλουν να πουν τι ενέργειες θα κάνουν, ώστε να γίνονται τουλάχιστον οι απαιτούμενοι έλεγχοι, διαφορετικά θα είναι υπόλογοι για το τι θα συμβεί.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.


bottom of page