top of page

Νέες τρίμηνες αποσπάσεις γενικών Ιατρών στο νοσοκομείο Kέρκυρας. Διαλύουν την πρωτοβάθμια υγεία

Κέρκυρα 02/3/2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Νέες τρίμηνες!! αποσπάσεις γενικών Ιατρών στο νοσοκομείο - Διαλύουν συστηματικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας


Ως γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας, προ 3μηνου όταν διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την μετακίνηση 3 γενικών ιατρών για ένα μήνα στο τμήμα επειγόντων στο νοσοκομείο, είχαμε τονίσει ότι αυτή είναι μια κακή αρχή που εάν δε σταματήσει άμεσα, θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική απομόνωση ορισμένων περιοχών της Κέρκυρας από την πρόσβαση σε ιατρό.


Τρείς μόλις μήνες μετά και αφού στα λόγια αντέδρασαν διάφοροι ιθύνοντες (έως και ο κυβερνητικός βουλευτής) και προσωρινά οι μετακινήσεις μειώθηκαν, η6η ΥΠΕ ξαναχτύπησε. Οι αποσπάσεις ξαναήρθαν, παγιώνονται και μάλιστα επεκτείνονται σε χρόνο. Αυτό καθώς στις 23/2/22, ο διοικητής της 6ης Υ.Πε. αποφάσισε αυτή τη φορά τη μετακίνηση αυτή τη φορά για 3!!μήνες εκ νέου τριών Οικογενειακών ιατρών στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου..


Δεν πέρασε μια εβδομάδα από την προκήρυξη μόνο 4 επικουρικών ιατρών από το νοσοκομείο της Κέρκυρας, εκ των οποίων μόνο μια θέση αφορούσε το χειρουργικό τομέα του τμήματος επειγόντων περιστατικών (από τις 7 κενές), …Για τον παθολογικό τομέα του ΤΕΠ, το νοσοκομείο ούτε μπήκε στον κόπο να ζητήσει ιατρό, προφανώς γιατί βολεύεται μια χαρά με τις μετακινήσεις, που διαλύουν την πρωτοβάθμια.. Και καλά το νοσοκομείο δεν ενδιαφέρεται.. Η υγειονομική περιφέρεια που έχει υπ’ ευθύνη της το νοσοκομείο τι κάνει;;


Θα τονίσουμε λοιπόν, ότι για ακόμα μια φορά αφήνονται χωρίς ιατρό πρωτοβάθμιας υγείας τεράστιες περιοχές και χωριά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού, καθώς οι αποσπάσεις αφορούν πλέον και τα 3 κέντρα υγείας του νησιού.


Παρά τα όμορφα λοιπόν λόγια των ιθύνοντων, η ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου, της 6ης Υ.Πε και του υπουργείου Υγείας που αντί εδώ και ένα χρόνο να πιέσει επιτακτικά για την επαναπροκηρύξη των 3 μόνιμων θέσεων στο τμήμα επειγόντων που έμειναν άγονες στο ΤΕΠ και για τις οποίες υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση, είναι τεράστιες. Αντί να προκηρύξει τις 4 νέες μόνιμες θέσεις που δόθηκαν στο νοσοκομείο στα μέσα του 2019 με το νέο οργανισμό, αντί να προκηρύξει έστω θέσεις επικουρικών ιατρών για τον παθολογικό τομέα του ΤΕΠ, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις αποσπάσεις ή και μετακινήσεις πλέον, των γενικών ιατρών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχουν αυτές τόσο στην πρωτοβάθμια υγεία, όσο και στην κανονικότητα της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Πλέον δεν απορούμε για τις αχρείαστες αυτές μετακινήσεις καθώς τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως το τμήμα επειγόντων καλύπτεται με καθημερινές μετακινήσεις γενικών ιατρών. Δε θέλουμε πλέον να μάθουμε ούτε τις απόψεις των διευθυντών των κέντρων υγείας, ούτε των εχόντων την διοίκηση του νοσοκομείου, της ΥΠΕ και των τοπικών αρχόντων..


Πλέον ξέρουμε.


Μας δουλεύουν κανονικά…


Το ΔΣ της ένωσης Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας

bottom of page