top of page

Μοναδική διέξοδος η συλλογική διεκδίκηση και δράση!

Για τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα στην απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει

Από την απεργιακή κινητοποίηση στο υπ. Υγείας στις 24/9/2020


Τη «γνωστή επωδός» ότι «υπάρχουν οικονομικά και νομικά κωλύματα» για την ικανοποίηση των αιτημάτων έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, με την οποία συναντήθηκε την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία.


«Για μία ακόμη φορά οι κκ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης κρύφτηκαν και αρνήθηκαν να μας συναντήσουν», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ. Στη συνάντηση, η Ομοσπονδία έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:


- «Για την πορεία ολοκλήρωσης των κρίσεων για τις 940 θέσεις που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020. Επαναδιατυπώσαμε τη θέση της Ομοσπονδίας ότι σε μία περίοδο που χρειάζεται να επιστρατευτούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι επιτακτική ανάγκη να διοριστεί, σε θέσεις Επιμελητών, το σύνολο των συναδέλφων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις συγκεκριμένες θέσεις, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν για τις κρίσεις των γιατρών. Από τη μία προσλαμβάνουν απόφοιτους της Ιατρικής χωρίς ειδικότητα με 4μηνες συμβάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας και από την άλλη εμποδίζουν ειδικευμένους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν υποτιμάμε την καθοριστική συμβολή των νέων συναδέλφων μας, αποφοίτων της Ιατρικής. Είναι όμως "αντίφαση". Αντίφαση εντός εισαγωγικών γιατί οι ανειδίκευτοι δεν "κοστίζουν" ενώ το μόνιμο προσωπικό κοστίζει.


- Για κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων.


- Για μονιμοποίηση των συναδέλφων επικουρικών γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


- Για την αποσύνδεση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των συναδέλφων των ΤΕΠ από την απόκτηση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Εκτός των άλλων έχουν την υποχρέωση να το κάνουν ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους και του αναντικατάστατου ρόλου τους στη λειτουργία των επειγόντων την περίοδο της πανδημίας. Τονίσαμε ότι παρόλο που στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει ως τώρα.


- Για το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας πριν την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου. Επισημάναμε για μία ακόμη φορά ότι οι εξετάσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επιπλέον ότι αν ισχύσει τελικά η απόφαση της κυβέρνησης, τα νοσοκομεία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο θα ''αδειάσουν'' από έμπειρο ιατρικό προσωπικό στο οποίο στηρίζεται, λόγω και των τραγικών ελλείψεων σε ειδικευμένους γιατρούς, η λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών.


-Για την πληρωμή των εφημεριών των συναδέλφων επικουρικών που διορίστηκαν την περίοδο της πανδημίας και έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες 6 μηνών.


- Για την πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, τακτικών και πρόσθετων, όλων των γιατρών».


«Στη μισή ώρα που διέθεσε για τη συνάντηση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας», συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ, «δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα παραπάνω ζητήματα.


Το μόνο συγκεκριμένο στοιχείο που έδωσαν είναι ότι έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις για τις 500 περίπου από τις 940 προκηρυγμένες θέσεις, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ το αμέσως επόμενο διάστημα.


Κατά τα άλλα η γνωστή επωδός. Υπάρχουν "οικονομικά και νομικά κωλύματα" για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».


Οικονομικά κωλύματα, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαγγείλει ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα και προχωράει στην αγορά πολεμικού υλικού από τη Γαλλία δισεκατομμυρίων ευρώ που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας μας. Την ίδια ώρα με την νέα ΚΥΑ για τα ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ δίνει και άλλο δωράκι 30 εκατομμυρίων ευρώ στους κλινικάρχες οι οποίοι αξιοποιούν την πανδημία για να βγάλουν χρήμα.

Νομικά κωλύματα την ώρα που αξιοποίησαν την πανδημία για να νομοθετήσουν διατάξεις που παραβιάζουν κατάφωρα ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα, όπως η καθιέρωση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας».


Ένα είναι βέβαιο, υπογραμμίζει, «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η ίδια η κυβέρνηση "ζορίζονται" από τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, από το γεγονός ότι τεκμηριωμένα αποκαλύπτουμε τα ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Γνωρίζουν ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία και δεν αποτυπώνουν το διογκούμενο κύμα αγανάκτησης και οργής των συναδέλφων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων συμφωνεί με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και αυτό τους προκαλεί τουλάχιστον "αμηχανία"».


Η 24ωρη πανελλαδική απεργία των γιατρών, καταλήγει η ΟΕΝΓΕ, «"ράγισε" τη βιτρίνα του θωρακισμένου συστήματος Υγείας, το γυαλί της "εθνικής ομοψυχίας" για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επειδή δεν καταφέρνουν να μας φιμώσουν, καταφεύγουν στην προσφιλή τους τακτική. Προσπαθούν να μας απαξιώσουν, να λοιδορήσουν τους αγώνες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το "Πρώτο Θέμα", γνωστή φιλοκυβερνητική εφημερίδα, την αμέσως επόμενη μέρα δημοσίευσε τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ.


Μοναδική διέξοδος η συλλογική διεκδίκηση και δράση. Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας να γίνουν πράξη!».

bottom of page