top of page

Με τους μισούς γιατρούς λειτουργεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Η σοβαρή υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού είναι το μεγάλο πρόβλημα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Από τις 124 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 64 - 65.


Αυτό τονίζει στην “Ε” η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου, επισημαίνοντας ότι “αυτή τη στιγμή κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε κάποιες κλινικές”, καθώς η Παθολογική και η Καρδιολογική έχουν τους μισούς από τους προβλεπόμενους γιατρούς.

Αναλυτικά, η κ. Μάλλιου παρατηρεί με απογοήτευση πως “η λειτουργία του Νοσοκομείου βασίζεται κατά πολύ στους επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι τελούν σε μια ιδιάζουσα κατάσταση εργασιακής σχέσης. Είναι διορισμένοι και κάθε τρεις και λίγο τους κάνουν μια παράταση της σύμβασής τους”.

Σημειώνει ότι “τα προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο με την προκήρυξη και την πρόσληψη γιατρών σε μόνιμη θέση. Εχουμε να δούμε προκηρύξεις πολύ καιρό, δεν έχουμε δει καινούργιες προκηρύξεις”.



Ειδικότερα, επισημαίνει πως “παραμένει το πρόβλημα στην Παθολογική Κλινική, όπου η υποστελέχωση είναι στο 50%, δηλαδή είναι καλυμμένες οι μισές θέσεις. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει στην Καρδιολογική Κλινική με 4 μόνιμους καρδιολόγους από τους 8 που ορίζει το οργανόγραμμα” και διευκρινίζει: “Η Καρδιολογική έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα, καθώς έχει και το Αιμοδυναμικό, το οποίο είναι απόλυτη αναγκαιότητα να δουλεύει καθημερινά, καθώς αν έρθει ένα έμφραγμα μυοκαρδίου θα πρέπει εκείνη τη στιγμή να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, όμως, δουλεύει μία μέρα την εβδομάδα”.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών προσθέτει ότι “τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, καθώς έχουμε 4 αναισθησιολόγους. Την προηγούμενη εβδομάδα ένας ασθένησε, με αποτέλεσμα να πέσει και η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων. Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινολογικό. Τον προηγούμενο μήνα παραλίγο να μην μπορέσουν να υποστηριχθούν οι εφημερίες”.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η κ. Μάλλιου εξηγεί πως “η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα την υπερεφημέρευση. Δηλαδή, κάνουμε εφημερίες παραπάνω από αυτές που μπορούμε να αντέξουμε. Ενας άνθρωπος όταν καλείται να κάνει 8 εφημερίες το μήνα, είναι τεράστια η επιβάρυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάρουμε τις άδειες τις κανονικές μας, για να μπορέσουμε να αναλάβουμε τις δυνάμεις μας, να ξεκουραστούμε, να ηρεμήσουμε ψυχικά και σωματικά. Η φορολόγηση των εφημεριών μας αυτής της υπερεφημέρευσης είναι τεράστια και δεν πληρώνεται όσο πρέπει να πληρώνεται”.


Εκτιμά ότι “όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το φαινόμενο που βλέπουμε τελευταία, να φεύγουν σωρηδόν οι γιατροί από τα νοσοκομεία και να μην έρχονται, να μην δηλώνουν στις θέσεις καινούργιοι γιατροί”.


Επίσης, ενημερώνει κι επικρίνει το φαινόμενο των μετακινήσεων γιατρών, αναφέροντας ότι “το τελευταίο διάστημα αφού δεν υπάρχει η πολιτική των προκηρύξεων και των προσλήψεων σε μόνιμες θέσεις, για να καλυφθούν τα κενά, μεταφέρουμε τους γιατρούς, σαν να είναι ένας περιοδεύων θίασος, από δω και από κει”.


Ενημερώνει πως ενώ διανύουμε αυτή την τουριστική περίοδο στην Καλαμάτα με την αύξηση των τροχαίων, της γενικότερης νοσηρότητας - έρχονται περισσότεροι στο Νοσοκομείο, γιατί είχαν παρατήσει την υγεία τους κι έμειναν στον πάγο πολλές ασθένειες που αρχίζουν τώρα και φαίνονται - αντιμετωπίζουμε και το φαινόμενο των μετακινήσεων. Καλούν 4 από τους επικουρικούς χειρουργούς μας να πάνε να καλύψουν εφημερίες στη Σπάρτη”. Παρατηρεί ότι “αυτά τα πράγματα είναι τραγικά, τα καταγγέλλουμε, διότι θεωρούμε ότι δεν είναι ασφαλής ιατρική πράξη, όταν γίνεται σε αυτές τις συνθήκες. Μιλάνε από την ΥΠΕ, - αυτό έγινε με απόφαση του διοικητή κ. Καρβέλη - για έκτακτες κι επείγουσες συνθήκες. Δεν υπάρχουν τέτοιες έκτακτες συνθήκες. Είναι η γνωστή μας υποστελέχωση, η οποία καλά κρατεί πάρα πολλά χρόνια και κάποια στιγμή αρχίζει και φαίνεται και δημιουργεί προβλήματα”.


Η πρόεδρος των νοσοκομειακών σημειώνει ότι “πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς να εισέλθουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα πρέπει σοβαρά να κοιτάξουμε να στηρίξουμε το ΕΣΥ” κι εξηγεί: “Δεν γίνεται να μειώνουμε τον προϋπολογισμό, όπως μειώσαμε φέτος κατά 280 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Οι πρόσθετες εφημερίες μας που καλύπτονταν με ένα συγκεκριμένο ποσό, τώρα η χρηματοδότησή τους πέφτει στο μισό. Βρισκόμαστε σε ένα προβληματισμό, αν εντέλει θα πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας. Ολο αυτό δεν είναι ελκυστικό σύστημα για ένα γιατρό. Το πιο πιθανό είναι να βρουν την άκρη να πάνε πουθενά αλλού να δουλέψουν. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με την κοινωνία”.


Τέλος, αναφέρει πως “στα Επείγοντα έχουμε αύξηση των περιστατικών το τελευταίο διάστημα. Οπως έχουμε καταγγείλει, έρχονται περιστατικά και από άλλους νομούς. Γιατί και στα νοσοκομεία των άλλων νομών, λόγω της βαριάς υποστελέχωσης, πάρα πολλά περιστατικά έρχονται σε μας”.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, τα πράγματα είναι βελτιωμένα. Υπάρχουν 2 μόνιμοι χειρουργοί και 2 επικουρικοί θα έρθουν σε ένα μήνα, λειτουργεί το Οφθαλμολογικό Ιατρείο και από την 1η Αυγούστου υπάρχει ακτινολόγος με μπλοκάκι. Χθες προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις παθολόγου, αναισθησιολόγου και νεφρολόγου.


Ωστόσο, το Νοσοκομείο έχει 2 παθολόγους και 2 καρδιολόγους και βγαίνουν 20 εφημερίες, με βάση τις ίδιες πηγές.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ


Ο εκπρόσωπος των γιατρών στα Κέντρα Υγείας Μεσσηνίας Ηλίας Μανδηλάρης παρατηρεί ότι “δεν έχει γίνει κάποιος διορισμός και υπάρχουν κενά και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό” στα Κ.Υ. του νομού.


Επισημαίνει ότι “στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου δε φθάνουν οι γιατροί για να βγάλουν με ασφάλεια τις εφημερίες” κι εξηγεί: “Αν υπάρξει κάποιο σοβαρό περιστατικό για διακομιδή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και χρειαστεί να το συνοδεύσει γιατρός, δεν υπάρχει άλλος γιατρός για να μείνει στο Κ.Υ. Είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Και με όλα αυτά έγιναν και μετακινήσεις 2 γιατρών στο νοσοκομείο”.

Ο κ. Μανδηλάρης σημειώνει ότι “και στα άλλα Κ.Υ. υπάρχουν ζητήματα. Από το Κ.Υ. Μελιγαλά έχουν μετακινηθεί γιατροί στο Νοσοκομείο. Το Κ.Υ. Πύλου χρειάζεται γιατρούς και στα Φιλιατρά υπάρχει μόνο ένας και δουλεύει μόνο με τους αγροτικούς”.


Χαρακτηριστικά εκτιμά ότι “αν δεν είναι κυματοθραύστης η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για να μη φθάνουν όλα τα περιστατικά στο Νοσοκομείο, δεν κάνουμε τίποτα”.

bottom of page