top of page

Με τον Οργανισμό «εναρμονίζεται» η κατάσταση στην Υγεία με τις κατευθύνσεις της ΕΕ!


Με τον προωθούμενο Οργανισμό του υπ. Υγείας ουσιαστικά «εναρμονίζεται» η κατάσταση στη δημόσια Υγεία με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που είναι «κόστος», «όφελος», «ανταποδοτικότητα», τόνισε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, ταμίας της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, μέσω Skype, στην ακρόαση φορέων στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα, «συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας "Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας"».


Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, συνέχισε, «με ποια κριτήρια θα γίνεται αυτή η "αξιολόγηση" στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας. Εμείς νομίζουμε ότι επί της ουσίας οι άξονες που θα ακολουθηθούν  θα είναι από τη μια το "μικρότερο κόστος" και απ' την άλλη μεριά τα "περισσότερα δυνατά έσοδα". Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως οι βασικές παροχές που θα δίνουν οι δομές Υγείας να εξαντλούνται σε κάτι "πολύ στοιχειώδες", το οποίο μπορεί να είναι και πίσω από τις σημερινές ανάγκες, ή να ακολουθούνται αυστηρά ορισμένα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα με αυστηρό κριτήριο το οικονομικό ζήτημα, ενώ σταδιακά να απαλλάσσεται και το κράτος από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τις δημόσιες μονάδες Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό».


Για εμάς, σημείωσε ο Γ. Γαλανόπουλος, «είναι ζήτημα πως και με ποια κριτήρια αυτός ο Οργανισμός θα αξιολογήσει και ακόμα περισσότερο τι γνώμη θα έχει και τι αξιολόγηση θα κάνει για ζητήματα τα οποία είναι χρόνια και αφορούν παθογένειες του συστήματος Υγείας, όπως είναι για παράδειγμα οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η ολοένα και μειούμενη χρηματοδότηση που έχουμε τα τελευταία χρόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως επίσης και οι ελλείψεις σε υποδομές. Με ποιο τρόπο θα αξιολογούνται τα ιδρύματα και το προσωπικό τους, όταν υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις».


Νομίζουμε, συνέχισε, «ότι η κυβέρνηση έχει ως πρότυπο τα συστήματα Υγείας των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών που είδαμε πολύ καλά πρόσφατα με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού πόσα αδιέξοδα και πόσα προβλήματα σηκώθηκαν και γιγαντώθηκαν αυτή την περίοδο και νομίζουμε ότι δεν μπορεί να είναι πρότυπα το 2020 τέτοια συστήματα Υγείας με τόσο μεγάλες αδυναμίες. Βεβαίως η κυβέρνηση έχει "πολύτιμη παρακαταθήκη" την "κληρονομιά" που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της υγείας του λαού».


Νομίζουμε, κατέληξε, «ότι ο ισχυρισμός του υπουργείου Υγείας ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου αυτού είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι υποκριτικός διότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετά και τα drg (κωδικοποίηση παθήσεων με συγκεκριμένο όριο κόστους για διάγνωση και θεραπεία) που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ένα βήμα ακόμα στο να "εναρμονιστεί" πλήρως η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας με τους κανόνες επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, ούτως ώστε να καταλήξουν να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες δομές και να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ενδεχομένως να διοχετεύεται και σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».


bottom of page