top of page

Με τα χρήματα για self test, η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων σε προσωπικό


Ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι το νούμερο που αποτυπώνει με ακρίβεια την πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης 30 Μάρτη στην ΕΡΑ Καλαμάτας.


Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ είναι πεπερασμένη και πλέον την έχουμε ξεπεράσει, ενώ το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έχει κουραστεί και έχει φθάσει στα όριά του, γιατί δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες στα νοσοκομεία.


Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ενώ δεν προχωρά ούτε στην επίταξη των ιδιωτικών δομών, για να ενταχθούν στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας.


Υπενθύμισε ότι στα μέσα της πανδημίας, η κυβέρνηση διπλασίασε το κόστος των ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι ιδιωτικές κλινικές δηλώνουν στο σύστημα ως διαθέσιμες όσες ΜΕΘ θέλουν, γιατί δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν όσες πραγματικά έχουν, τις οποίες κρατούν για να αντιμετωπίζουν τα τακτικά χειρουργεία που έχουν αυξηθεί το τελευταίο δίμηνο, εξαιτίας της αναστολής τους στα δημόσια νοσοκομεία.


Όσον αφορά τα self test, ο Γ. Γαλανόπουλος σχολίασε ότι σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν γίνεται οι ίδιοι οι ασθενείς να κάνουν έλεγχο, καταγραφή, αυτοεπιτήρηση και αυτοεπιδημιολογία και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, με τα ίδια χρήματα που διαθέτει για τα self test, ίσως και λιγότερα, θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές για τα νοσοκομεία που στενάζουν.


Πηγή: 902.gr

bottom of page