top of page

Μαζική κινητοποίηση για άμεσα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού






Η απαίτηση του λαού της Πέλλας για άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δύο νοσοκομείων του νομού με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκφράστηκε μέσα από μια μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών και τη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.


Με σύνθημα «Δώστε λεφτά για την υγεία - γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία» και «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία - Δικαίωμα μας είναι η δωρεάν υγεία», ο εργαζόμενος λαός έστειλε δυνατό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα.


Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες φορείς και μαζικά ο λαός των Γιαννιτσών, της Έδεσσας και των άλλων δήμων του νομού Πέλλας.


Χαιρέτησαν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ο Λευτέρης Αβραμίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πέλλας, ο Σίμος Φωστηρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ο Γιάννης Σουμελίδης από το μπλόκο των αγροτών στο Γυψοχώρι και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας, εκπρόσωποι εργατικών Σωματείων και άλλων φορέων.


Στην κεντρική ομιλία ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, παρουσίασε ενδεικτικά την εικόνα κατάρρευσης που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας λέγοντας: «Την Πρωτοχρονιά που πέρασε, πήρε φωτιά για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο απαρχαιωμένος ηλεκτρολογικός πίνακας του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, αφήνοντας για δύο σχεδόν μέρες στο κρύο και το σκοτάδι εργαζόμενους και ασθενείς. Λίγες βδομάδες πριν συνάδελφος μας ακτινολόγος κατέρρευσε μετά από αλλεπάλληλες εξοντωτικές εφημερίες στο νοσοκομείο Γιαννιτσών. Δυσοίωνα σημάδια, αφού τις επόμενες μέρες ακολούθησε η κατάρρευση της λειτουργίας δύο νευραλγικών τμημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών: του παθολογικού και του ακτινολογικού, ενώ το ογκολογικό ιατρείο κινδύνεψε και αυτό με λουκέτο. Στο χείλος της κατάρρευσης εδώ και καιρό τμήματα και του νοσοκομείου Εδεσσας και αρκετά ακόμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών».


Αναφέρθηκε στη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2019, και τη σημερινή, που είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων, τη μείωση κατά 30% του μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, την εντατικοποίηση, τις ελλείψεις φαρμάκων, αντιδραστηρίων και υλικών, τις ελλείψεις - παλαιότητα εξοπλισμού, κλπ.


Όπως είπε, «από το 2010 έως το 2019, το μεγαλύτερο μέρος των όποιων προσλήψεων στα νοσοκομεία Εδεσσας και Γιαννιτσών ήταν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι λίγες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ήταν σε ποσοστό 60% προσλήψεις επικουρικών γιατρών και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού ήταν σε ποσοστό 72% συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ποσοστό των συμβασιούχων, των επικουρικών, των εργολαβικών έφτασε να ξεπερνά το 20% του συνόλου. Οι συνάδελφοι αυτοί ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα και πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, απελευθερώνοντας κρατικά κονδύλια που διοχετεύονται στην ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών».


Τόνισε ότι «η υποβάθμιση των νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών και των κέντρων υγείας, είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 12ετία, με στόχο τη συρρίκνωση και τις συγχωνεύσεις". Και πως σήμερα "έχοντας προετοιμάσει το έδαφος, έχοντας οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όρια της κατάρρευσης, επιδιώκουν να παρουσιαστεί ως λύση η συγχώνευση». Και κάλεσε το λαό να μην συμφιλιωθεί με τις περικοπές και την βαρβαρότητα και βα κλιμακώσει την πάλη του.


Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με συνθήματα όπως «δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός - τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός», «η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» αλλά και «τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», ο εργαζόμενος λαός διαδήλωσε την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα.Μάλιστα τις επόμενες μέρες μέσα από νέα σύσκεψη φορέων θα αποφασιστούν οι μορφές κλιμάκωσης της πάλης.


Απαιτούν: κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Εδεσσας. Να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων! Αμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής.


Να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ! Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού! Πλήρης διοικητικός διαχωρισμός των δύο νοσοκομείων!


Αμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων-ογκολόγων! Επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου και λειτουργία του με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα!


Επαρκή στελέχωσή του ΕΚΑΒ με μόνιμο ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές κλπ, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Να φύγουν οι Εργολάβοι από τα Νοσοκομεία!


Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού! Οχι στη λογική των τοπικών οικονομικών κινήτρων! Αμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου και άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν τις περικοπές και 10% αύξηση επί αυτών! Ενταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)!


Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό!

bottom of page