top of page

Μήνυμα απεργιακού ξεσηκωμού για αυξήσεις μισθών και φθηνό ρεύμα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

«Η ζωή μας δεν χωράει voucher και pass. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας. Προετοιμάζουμε μεγάλη απεργιακή απάντηση στις 9 Νοέμβρη» τόνισαν Συνδικάτα, Φοιτητικού Σύλλογοι και φορείς της Αττικής με τις κινητοποιήσεις τους στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και φθηνό ρεύμα για το λαό.


Με τη μεγάλη τους διαδήλωση έστειλαν μήνυμα αγώνα και απεργιακής κλιμάκωσης της πάλης για τις ανάγκες του λαού. Ήταν η πρώτη απάντηση στις εξαγγελίες-ψίχουλα του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Τονίστηκε πως ο λαός δεν έχει να περιμένει από κυβερνητικούς «σωτήρες» αλλά η ελπίδα βρίσκεται στο αγώνα του.



Εργατικά σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων, σύλλογοι και ομάδες γυναικών, άλλοι μαζικοί φορείς πήραν τη θέση τους μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών με τα πανό και τις πικέτες τους. Μαζί τους ενώθηκαν τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων που έφτασαν με στο Σύνταγμα με πορεία από τα Προπύλαια, διατρανώνοντας: «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».


Απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης, που παρουσιάζει ως «παροχές» το μισό ντεπόζιτο καυσίμων και τις δύο σακούλες με ψώνια από το σούπερ μάρκετ που μοιράζει στον λαό, η διαδήλωση απαίτησε φθηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα. Κόντρα στις κυβερνήσεις και τους νόμους που έχουν μετατρέψει τους μισθούς και τις συντάξεις σε ...pass που δεν φτάνουν ούτε για να βγει μισός μήνας, απαίτησαν Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.


«Κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια για φαΐ, σε λίγο θα μας δώσετε κουπόνια για ζωή», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές. Αντί να σταθούν στην ουρά του ...πτωχοκομείου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αντί να πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα σπασμένα προκειμένου να διατηρούνται και να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, έστειλαν μήνυμα στον λαό πως έχει κι άλλη επιλογή: Να πάρει θέση στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης, στη διεκδίκηση.


«Χειμώνας δε βγαίνει με voucher και pass, δεν προσαρμοζόμαστε, μην τους προσκυνάς», φώναξαν και κάλεσαν κάθε εργαζόμενο νέο, συνταξιούχο, να μην δείξει καμία ανοχή σε όσους τον καταδικάζουν να ξεπαγιάσει χωρίς θέρμανση και ρεύμα, σε όσους τον αναγκάζουν να ζει με την απειλή των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτροδότησης, σε όσους τον καλούν να προσαρμοστεί στο κρύο, στην πείνα, στην επιβίωση με τα ελάχιστα.


«Δεν προσαρμοζόμαστε - Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε». Η μεγάλη διαδήλωση έδωσε απάντηση και στις κυβερνητικές προκλήσεις όπως αποτυπώθηκαν στις ανεκδιήγητες δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, σύμφωνα με τον οποίο «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».


Έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο κατέληξε η πορεία, οι διαδηλωτές άφησαν την παραπάνω διαβεβαίωση στην είσοδο του κτηρίου, μαζί με ένα σύνθημα ειδικά αφιερωμένο στο κυβερνητικό στέλεχος: «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη».


Νωρίτερα από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να πάρουν μέρος στην σύσκεψη που θα οργανωθεί 5 Οκτώβρη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, με θέμα την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας στις 9 Νοέμβρη. «Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας. Για τα δικαιώματά μας. Για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα για μια ακόμη φορά. Τώρα όλοι έχουμε ανάγκη τον αγώνα και ο αγώνας μάς έχει όλους ανάγκη.


Κανείς δεν περισσεύει», σημείωσε ο Γ. Τασιούλας. «Απέναντι στην αναμονή, τον εφησυχασμό, τις αυταπάτες που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της Ενέργειας, των τραπεζιτών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αντιπαραθέτουμε τον μόνο σίγουρο και ελπιδοφόρο δρόμο για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και τις οικογένειές μας, τον δρόμο του αγώνα», υπογράμμισε.


Στη συγκέντρωση χαιρετίσαν ακόμα ο Γιώργος Σκιαδιώτης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Ν. Πλουμπίδης», ο Βασίλης Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, ο Χρήστος Μουλός, αντιπρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.



bottom of page