top of page

Μέτωπο - Προεδρείο ΠΙΣ: Λαγός ή άλογο*;

15 Οκτωβρίου 2019


(*άλογο=αυτό που δεν έχει λογική)


Με ένα εξόχως βερμπαλιστικό δελτίο τύπου το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ καλεί σε συνένετευξη τύπου την Τετάρτη 16-10-2019, προαναγγέλοντας ανακοινώσεις-προτάσεις του σχετικά με την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ!


Παράλληλα σε σχετική εισήγηση γίνεται αναφορά σε αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών του ΕΣΥ (ιδίως στην περιφέρεια) και απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ!


Τι προτείνει δηλαδή το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ;


Να καταργηθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, γυρνώντας στην κατάσταση πριν το 1983, όπου οι διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ θα τις χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζα των ιδιωτικών τους ιατρείων, έχοντας ένα ιατρικό προλετάριο επιμελητών κι ειδικευομένων που θα κάνουν τη “λάντζα” για αυτούς, και συγχρόνως κάποιοι ιδιώτες θα επωφελούνται από κενά του συτσήματος για να θησαυρίσουν κι αυτοί σαν γύπες πάνω στο μελλοντικό κουφάρι του ΕΣΥ.


Ποιον θίγει, όμως, η μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, και η μεταβολή των ερασιακών σχέσεων;


Είναι σαφές ότι χαμένοι είναι η πλειονότητα των ιατρών, αλλά και λοιπών εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι από μόνιμοι του δημοσίου θα μετατραπούν σε μια νύχτα σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, με συνακόλουθη μείωση των αποδοχών τους. Όποιος θέλει αυξήσεις κι αξιοπρεπείς μισθούς ας τους διεκδικήσει και ιδιωτικά, θα είναι η εύλογη απάντηση! Στους χαμένους, όμως, είναι και η πλειοψηφία των έντιμων ελευθεροεπαγγελαματιών ιατρών, οι οποίοι θα πρέπει να συναγωνιστούν τους “ελευθεροεπαγγελματίες του ΕΣΥ” (είτε διεθυντές με ιδιωτικό ιατρείο είτε ελευθεροεπαγγελματίες που με “μπάρμπα στην Κορώνη” θα εξασφαλίσουν απασχόληση στα νοσοκομεία). Θα μετατραπούν δηλαδή οι κλινικές του ΕΣΥ σε ένα κακέκτυπο των πανεπιστημιακών κλινικών.


Οι μεγάλοι χαμένοι, τελικά, θα είναι αφενός οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο, και βέβαια οι σκληρά εργαζόμενοι ιατροί του ΕΣΥ, που θα δουν τους μισθούς και τα εργασιακό περιβάλλον τους να καταρρέουν.


Γιατί ο τελικός μεγάλος κερδισμένος αυτής της πρότασης είναι τα γεράκια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της ιδιωτικοποίησης της υγείας που θα βρουν πεδίο δραστηριοποίησης, με ελαχιστοποίηση της δημόσιας συμμετοχής στην υγεία και την εκτίναξη των ιδιωτικών συναλλαγών “πάνω ή κάτω από το τραπέζι”.


Αυτός είναι και ο λόγος που οι προτάσεις αυτές “δεν αποτελούσαν θέμα προς συζήτηση, ούτε στον ΠΙΣ, ούτε στην εκαστοτε κυβέρνηση”, όπως αυτάρεσκα δηλωνεται στο δελτίο τύπου του ΠΙΣ. Ήταν γνωστές οι απόψεις αυτές. Αλλά ήταν γνωστό ότι η εφαρμογή τους δεν οδηγεί σε “ευρωπαϊκή καυεύθυνση”, αλλά σε νοτιοαμερικανικά συστήματα υγείας μπανανίας. Για αυτό λίγοι τα σκέφτονταν, λιγότεροι το ομολογούσαν, αλλά θεσμικά κανείς δεν τα ξεστόμιζε μέχρι που βρέθηκαν κάποιοι χρήσιμοι....


Δεν τα γνωρίζουν αυτά ή προτείνοντες;


'Η, ακριβώς επειδή τα γνωρίζουν, τα προτείνουν για να μετρήσουν αντιδράσεις; Και για λογαριασμό ποιου λειτουργούν ως λαγοί; Εκτός κι αν είναι άλογοι!


Την απάντηση πρέπει να την πάρουν ούτε από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει σχετικά), από το Υπουργείο Υγείας (που θα πρέπει τώρα να τοποθετηθεί σε αυτά τα φληναφήματα), από την ΟΕΝΓΕ (η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει). Κυρίως όμως την απάντηση θα την πάρουν από τη μεγάλη μάζα των μαχόμενων έντιμων ιατρών και το σύνολο της κοινωνίας που θα βρουν απέναντι τους στα σχέδια κατεδάφισης του ΕΣΥ.


Λαγός την φτέρην έσειε, κακό του κεφαλιού του.



bottom of page