top of page

Κορονοϊός: Γιατί παραμένει δύσκολη η καταγραφή των θυμάτων, ενώ η πανδημία καλπάζει


Το τραγικό όριο του ενός εκατομμυρίου νεκρών «έσπασε» χθες με ειδικούς να εκτιμούν ότι η πανδημία δεν παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.


Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται ακόμη πιο φονικό, θεωρείται πολύ πιθανό ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων να είναι αρκετά μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά ανακοινώνονται.

Οι χώρες με τα περισσότερα θύματα παραμένουν οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό, Βρετανία, Ιταλία, Περού, Γαλλία, Ισπανία, Ιράν, Κολομβία, Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι στο μέτωπο των εμβολίων, υπάρχουν περίπου 240 σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με 40 σε φάση κλινικών δοκιμών και εννέα στο τελικό στάδιο.

Πώς υπολογίζεται η θνητότητα;

Οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν σαφή εικόνα για έναν κρίσιμο δείκτη της πανδημίας: Πόση είναι η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού, δηλαδή ποιο ποσοστό ανθρώπων από όσους μολύνονται, τελικά πεθαίνουν.

Σαφής εικόνα ακόμη δεν έχει υπάρξει, επειδή θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό αριθμό των λοιμώξεων, πράγμα σχεδόν αδύνατο με τόσους πολλούς ασυμπτωματικούς. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% στον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων, ποσοστό αρκετά μεγάλο για να καθιστά την Covid-19 πολύ επικίνδυνη, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η θνητότητα εμφανίζεται να μειώνεται συνεχώς, κυρίως επειδή γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ -σε σχέση με την αρχή της πανδημίας- τα οποία «πιάνουν» ολοένα περισσότερους ανθρώπους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Βασικό ρόλο παίζει και η ηλικία των ασθενών με τον Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σηάτλ επισημαίνει ότι «ο ρυθμός θνητότητας για ανθρώπους κάτω από 20 είναι πιθανό ένας στους 10.000, όμως στην ηλικία των 85 ετών είναι ένας στους έξι».

Η θνητότητα εμφανίζεται να μειώνεται συνεχώς, κυρίως επειδή γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ -σε σχέση με την αρχή της πανδημίας- τα οποία «πιάνουν» ολοένα περισσότερους ανθρώπους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, οι ειδικοί συνεχίζουν να υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες είναι ήδη αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για παράδειγμα, ερευνητές στη Γαλλία υπολογίζουν ότι η θνητότητα στη χώρα έπεσε κατά 46% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Μάιο, εξαιτίας μεγαλύτερου αριθμού τεστ, βελτιωμένης ιατρικής φροντίδας και ένα μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων σε άτομα νεότερη ηλικίας.

Σημαντικές εξελίξεις από όλο τον κόσμο με μια ματιά



  • Βαθαίνει το χάσμα εντός της επιτροπής του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό. Ο Σκοτ Ατλας, γιατρός και συντηρητικός σχολιαστής, είναι το νέο μέλος που έφερε στην ομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Άντονι Φάουτσι, όμως, χθες, εξέφρασε ανησυχίες πως η νέα task force του προέδρου διασπείρει ψεύτικες ειδήσεις και δεν συνεργάζεται με άλλους αξιωματούχους στον τομέα της υγείας. Σημειώνεται ότι η απουσία του Φάουτσι από το μπρίφινγκ του προέδρου για τον Covid-19 ήταν ηχηρή. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Πενς προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

  • Η Ινδία κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό νεκρών από τις 3 Αυγούστου. Η χώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως με 96.318 νεκρούς, ενώ έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από έξι εκατομμύρια κρούσματα.

  •  Το Μεξικό έδωσε στη δημοσιότητα αναθεωρημένα στοιχεία για τα κρούσματα και τους νεκρούς από την πανδημία. Η χώρα έχει 870.699 κρούσματα, περίπου 140.000 περισσότερα από τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 89.612, με το Μεξικό να είναι τέταρτο στη μακάβρια λίστα.

  • Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε μηδενικά κρούσματα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Υπάρχουν δύο νέα περιστατικά κορονοϊού,  τα οποία, όμως, εντοπίζονται στις κρατικές δομές καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

  • Η Σλοβακία αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Ιγκόρ Μάτοβιτς.

  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε καταστήματα στην Ολλανδία έπειτα από μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει μερικά από τα πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, όμως το δεύτερο κύμα της πανδημίας την ανάγκασε να προτείνει τη χρήση μάσκας περαιτέρω και να επιβάλει ωράριο στα νυχτερινά καταστήματα.

  • Εκατομμύρια rapid test αναμένεται να διατεθούν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να καταγράψει την εξάπλωση της πανδημίας σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

  • Ισχυρή πίεση προς την βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο για κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 το βράδυ. Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Άντι Μπέρναμ δήλωσε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι κανόνες αυτοί, καθώς παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ.

  • Σε ισχύ τίθενται νέοι κανόνες στο Παρίσι και άλλες 11 γαλλικές πόλεις. Όλα τα μπαρ κλείνουν στις 10 το βράδυ και θα παραμένουν κλειστά μέχρι τις 6 το πρωί. Τα εστιατόρια μπορούν να λειτουργούν μέχρι αργά.

  • Τα παιδιά έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να προσβληθούν από την Covid-19 σύμφωνα με βρετανική ανάλυση.

  • Η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει να περιορίσει τον αριθμό των συμμετεχόντων σε πάρτι για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, όπως προκύπτει από ένα σχέδιο ψηφίσματος. Βάσει μιας «στρατηγικής hot spot», η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει τους περιορισμούς στον αριθμό παρευρισκομένων σε πάρτι στα 25 άτομα ιδιωτικά και στα 50 άτομα σε δημόσιους χώρους, όπου ο ρυθμός μόλυνσης επταημέρου ανέρχεται σε 35 ανά 100.000, όπως προκύπτει από το προσχέδιο. Οι ισχύουσες απαγορεύσεις για την κατανάλωση αλκοόλ επίσης θα ενισχυθούν. Σημειώνεται ότι μπήκαν σε καραντίνα 950 άτομα μετά από πάρτι γενεθλίων στο Μπίλεφελντ.

  • Σε κόκκινο συναγερμό μπαίνουν Μόντρεαλ και Κεμπέκ για τις επόμενες 28 ημέρες, έπειτα από ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή. Οι κάτοικοι του Κεμπέκ καλούνται να μην δέχονται επισκέψεις στο σπίτι τους. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα είναι κλειστά από την 1η ως τις 28 Σεπτεμβρίου σε τρεις περιοχές, μεταξύ των οποίων η μητρόπολη Μόντρεαλ και η πρωτεύουσα Κεμπέκ, οι οποίες τίθενται σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού. Τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

  • Σχεδόν πλήρης άρση των περιορισμών για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στο Σαντιάγο της Χιλής.  Η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της χώρας ξεκίνησε τη βραδεία διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων τη 12η Αυγούστου• χθες σχεδόν ολοκληρώθηκε, με τη χαλάρωση των περιορισμών σε ακόμη 8 κοινότητες από τις 36. Σε περιορισμό παραμένουν μόλις δύο. Συνολικά, το 97% των κατοίκων του Σαντιάγο έχει πλέον τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα. Οι αρχές της Χιλής παρέτειναν ως τη 15η Δεκεμβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυνάμει της οποίας επιβάλλουν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, πάντως η μετακίνηση από τη μια στην άλλη επιτρέπεται πλέον και στις 16 περιφέρειες της χώρας, αν οι ταξιδιώτες διαθέτουν άδεια.


bottom of page