top of page

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου και την απόφαση των υγειονομικών και εργατικών σωματείων στα νησιά του Αιγαίου για συντονισμένη παναιγαιακή δράση για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας στα νησιά μας, τα μέλη των ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λέρου, του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΚΘΛ, της ΕΙΘΕΛ και του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΟΔΥ συναντήθηκαν την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ανταλλάξανε την πείρα τους γύρω από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί της Λέρου και κατέληξαν από κοινού στο παρακάτω κάλεσμα.


Η υποστελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό στο ΚΘΛ, καθώς και η σοβαρή έλλειψη σε ασθενοφόρα, εξοπλισμό και αναλώσιμα δημιουργεί ήδη τραγικές δυσκολίες στους κατοίκους του νησιού και επίκειται ένταση αυτών με τα επιπρόσθετα κενά που θα δημιουργηθούν με τις συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα.


Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένας νευρολόγος και οδοντίατρος, ο ένας ακτινολόγος, νεφρολόγος, αναισθησιολόγος και ψυχίατρος που έχει απομείνει δεν επαρκούν. Ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται να οξυνθεί και άλλο η κατάσταση και στο παθολογικό, χειρουργικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό και παιδιατρικό τμήμα. Επίσης, είναι τραγικό το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί να καλύπτεται στις βάρδιες με απόσπαση στρατιωτικού προσωπικού. Το δε προσωπικό στην καθαριότητα δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου. Τέλος, είναι τραγικό ότι σε κανένα από τα νοσοκομεία σε ΚΩ, Κάλυμνο, Λέρος, δηλαδή σε όλο το βόρειο συγκρότημα Δωδ/σων, δε υπάρχει Μ.Ε.Θ.


Η κατάσταση οξύνεται ακόμα περισσότερο στα νησιά που φιλοξενούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης αιτούντων ασύλου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) στα οποία καταφθάνουν μαζικά ξεριζωμένοι από τους τόπους τους και τα ιατρεία που λειτουργούν μέσα στις δομές είναι εξίσου υποστελεχωμένα (στη Λέρο 1 νοσηλεύτρια για περίπου 3.000 ανθρώπους), χωρίς ούτε τα βασικά φάρμακα και εξοπλισμό και τη πλειοψηφία των ανθρώπων να στερούνται ασφαλιστική κάλυψη λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες καταγραφής τους, ως αποτέλεσμα της τραγικής υποστελέχωσης και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης. Στον κοινό παρονομαστή των προβλημάτων μας προστίθεται και η βασική έλλειψη σε διερμηνεία τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στις δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και η πλήρης απουσία διασύνδεση των δύο από το Υπουργείο Υγείας.


Η ψυχική και σωματική υγεία όλων μας στο νησί πέρα από τις χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο καθένας ή τις ιδιαίτερες ανάγκες πχ γυναίκες σε κύηση, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο τόσο από τις συνθήκες διαβίωσης, την ανασφάλεια για την υγεία και την εργασιακή εξουθένωση.


Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι φυσικό φαινόμενο και ούτε κάποια άτυχη συγκυρία, αλλά αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και μας καταδικάζει σε επικίνδυνες ελλείψεις, μιας πολιτικής που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Δε συμβιβαζόμαστε!


Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει το λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας.


Προσυπογράφουμε και εμείς με την σειρά μας το κοινό πλαίσιο πάλης για την πρόληψη, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ, την καλύψη συνολικά των αναγκών μας στον χώρο της Υγείας.


Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών με γενναία κρατική χρηματοδότηση.


✔ Άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων και ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσων ήδη εργάζονται με τις γνωστές ελαστικές εργασιακές σχέσεις (Κινητές Μονάδες Υγείας ΕΟΔΥ, ΣΟΧ Philos ΕΟΔΥ, ΣΟΧ ΚΘΛ, επικουρικοί ΚΘΛ, ΚΟΧ, κα), με συμβάσεις μόνιμες και με εργασιακά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων που ο 21ος αιώνας διασφαλίζει.


Ενημερώνουμε, λοιπόν, την κυβέρνηση, τις ΥΠΕ, τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την διοίκηση του ΕΟΔΥ και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, ότι οι υγειονομικοί θα υπερασπιστούμε τα νοσοκομεία και τους ασθενείς μας. Δεν θα ανεχτούμε τη συνεχή υποβάθμισή τους, τη συνεχή απαξίωση της δουλειάς μας, το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Θα βρείτε μπροστά σας όχι μόνο εμάς, αλλά και όλο τον λαό!


Διαδηλώνουμε στην Αθήνα και στα νησιά μας:


∙ Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, 5μμ, Λακκί (πρώην δίπλα από το κινηματοθέατρο). Θα ακολουθήσει πορεία προς το Νοσοκομείο.


∙ Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, 6μμ, στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Απαιτούμε λύσεις τώρα!


bottom of page