top of page

Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Καλαμάτας

Αθήνα 5 Μαρτίου 2020

Α.Π: 10143


H O.E.N.Γ.Ε καταδικάζει τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Καλαμάτας η οποία, επικαλούμενη τις διατάξεις του Ν.4498/2017 «για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών», αμφισβητεί το αναφαίρετο δικαίωμα χορήγησης ρεπό όταν η επόμενη μέρα ενεργού εφημερίας συμπίπτει με αργία.


Η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας θέλησε να εφαρμόσει a la carte τις διατάξεις του νόμου Ν.4498/2017 για να στερήσει το ρεπό σε γιατρούς που κάνουν 10 και παραπάνω εφημερίες το μήνα, την ίδια στιγμή που με δική της αποκλειστική ευθύνη εγκρίνεται και πραγματοποιείται πρόγραμμα εφημεριών με βάση το Ν.3868/2010.


Δηλαδή όταν πρόκειται να επιβάλλει στους γιατρούς εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, παραβιάζοντας κάθε έννοια ασφαλούς εφημέρευσης, επικαλείται άλλο νόμο, και άλλον, όταν πρόκειται για την ανάπαυση τους και τη χορήγηση ρεπό.


Επειδή φαίνεται ότι η διοίκηση του νοσοκομείου της Καλαμάτας αγνοεί στοιχειώδη ζητήματα οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:


1. Η ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) μετά από εφημερία δεν είναι μόνο μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των γιατρών, αλλά πάνω από όλα τους θωρακίζει απέναντι στην πιθανότητα ιατρικού λάθους.


2. Ο Ν.4498/2017 τον οποίο επικαλείται προβλέπει ότι:


- Η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των γιατρών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας με περίοδο αναφοράς (κατά μέσο όρο), το τετράμηνο

- O χρόνος εργασίας μπορεί να αυξηθεί μέχρι το απόλυτο όριο των 60 ωρών εργασίας την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ο ιατρός συναινεί και μάλιστα έχει δώσει τη συναίνεσή του εγγράφως.


Γνωρίζουμε ότι οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όχι μόνο δεν έχουν συναινέσει να εργάζονται 60 ώρες την εβδομάδα, αλλά έχουν δηλώσει ρητά και εγγράφως ότι δεν συναινούν στην υπέρβαση της 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας.


Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Είναι πάγια τακτική όλων των διοικήσεων, διαχρονικά, τόσο επί της σημερινής κυβέρνησης όσο και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων να παραβιάζουν κατάφωρα και να μην εφαρμόζουν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας γιατρών και ασθενών που προβλέπονται.


3. Αυτές οι διατάξεις του Ν. 4498/2017 που αφορούν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε αντιδραστική κατεύθυνση και που είχαν ψηφιστεί στη βουλή 9/11/2017 από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ουδέποτε εφαρμόστηκαν καθώς αμέσως μετά την ψήφισή τους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει την αναστολή της εφαρμογής του, η οποία ισχύει ως και σήμερα. Άρα οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν μπορούν να τις επικαλούνται a la carte για να καταργήσουν το δικαίωμα του ρεπό.


Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε από την πρώτη στιγμή είχε εναντιωθεί σε αυτές τις διατάξεις που ανατρέπουν τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, που εξαναγκάζουν τους ειδικευόμενους να κάνουν μέχρι και… 5 εφημερίες την εβδομάδα, που προβλέπουν πως ο κάθε διοικητής θα μπορεί να «διατάζει» τους ειδικευμένους να πραγματοποιούν απεριόριστο αριθμό εφημεριών ετοιμότητας και που γενικά βρίθουν απαράδεκτων αντιδραστικών ρυθμίσεων.


Είχαμε αποκαλύψει πόσο υποκριτικοί είναι οι ισχυρισμοί της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος διασφαλίζει το «σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών» και την «ασφαλή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών», ότι η υπέρβαση του 48ωρου προϋποθέτει την «ελεύθερη συναίνεση» του γιατρού, ότι οι 60 ώρες δουλειάς την εβδομάδα θα ισχύουν μόνο για τρία χρόνια μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις.


Τρία χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις με ευθύνη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και με δεδομένη την πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, της εμπορευματοποίησης της υγείας, οι συνθήκες δουλειάς για τους γιατρούς και κατ’ επέκταση οι συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς έχουν χειροτερεύσει δραματικά. Οι προσλήψεις δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις.


Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, παρόλο που οι γιατροί των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ούτε συμφωνούν να εργάζονται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, ούτε έχουν συναινέσει ρητά και εγγράφως όπως προβλέπει ο 4498/2017, εξαναγκάζονται να εφημερεύουν μέχρι και μέρα παρά μέρα, με απλήρωτες τις πρόσθετες εφημερίες για ολόκληρους μήνες, με καθυστερήσεις στην καταβολή των τακτικών δεδουλευμένων εφημεριών, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό. Τα φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, οι αφόρητες πιέσεις διευθυντών και διοικητών για υπερεφημέρευση, οι απειλές και οι εκβιασμοί σε βάρος κυρίως των νέων συναδέλφων δίνουν και παίρνουν.



Τρία χρόνια μετά, η συμμετοχή των γιατρών σε επισφαλή προγράμματα εφημεριών που καταρτίζονται με αποκλειστική ευθύνη των διοικήσεων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, μεταφράζεται ως συναίνεση.

Απόδειξη η απόφαση του I Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ανέφερε ότι: «όταν δεν υπάρχει ρητή άρνηση παροχής επιπλέον εργασίας από τον εφημερεύοντα γιατρό, η συναίνεση του συνάγεται από την αναγραφή του ονόματος του στις λίστες εφημερευόντων και από τη συμμετοχή του στις επίμαχες εφημερίες».


Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο γιατρός συναινέσει και υπογράψει το περίφημο optout, τότε μετακυλίεται σε αυτόν η ιατρική ευθύνη για την αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας άρα και η ευθύνη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ασθενείς εξαιτίας της εντατικοποίησης εργασίας του γιατρού και της υπερκόπωσής του.


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και η δαμόκλειος σπάθη του καταλογισμού υπέρογκων ποσών αστικών αποζημιώσεων για ιατρικές επιπλοκές εξαιτίας της εγκυκλίου Χουλιαράκη που επικαιροποίησε το Ν.4129/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.


Θεωρούμε απαράδεκτο να πληρώνουμε τα σπασμένα των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, της τραγικής υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης και της ελαστικοποίησης του ωραρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Απαιτούμε άμεσα:


- Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν.


- 5ημερο 6ωρο 30 ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα.


- Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των επίμαχων διατάξεων της εγκυκλίου Χουλιαράκη και του Ν.4129/2013.


ΥΓ.: Έχουν αναλογιστεί οι κκ. της κυβέρνησης τι πρόκειται να συμβεί αν όλοι οι γιατροί που εργαζόμαστε στο δημόσιο σύστημα υγείας αρνηθούμε, δικαιολογημένα, να εργαζόμαστε 60 ώρες την εβδομάδα; Πως σκοπεύουν να καλύψουν τα τεράστια κενά που θα προκύψουν; Ποια έκτακτη ανάγκη θα επικαλεστούν;

Τώρα επικαλούνται την επιδημία του κορονοϊού. Μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας που πλήττει υγειονομικούς και ασθενείς;


ΟΕΝΓΕ

bottom of page