top of page

Κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για συμμετοχή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων για τα ΒΑΕ την Τρίτη 8/9

Αθήνα 3 Σεπτεμβρίου 2020

Α.Π:10594

Σε όλους τους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι είμαστε εκτεθειμένοι στον επαγγελματικό κίνδυνο, σε μια σειρά από επιβαρυντικούς παράγοντες και επικίνδυνες καταστάσεις που φθείρουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία και ευθύνονται για μια σειρά από επαγγελματικές ασθένειες, ακόμα και για εργατικά ατυχήματα.


Υπάρχουν εργασιακοί χώροι, συγκεκριμένοι κλάδοι και επαγγέλματα, οι οποίοι είναι συγκριτικά πιο επιβαρυντικοί για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ). Τέτοιοι χώροι είναι οι μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κ.ά.).


Ο θεσμός των ΒΑΕ, μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, αναγνωρίζει, ότι σε αυτούς τους χώρους και τα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισπράττουν ως αντιστάθμισμα στη φθορά της υγείας τους, υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, μειωμένα ωράρια, περισσότερες άδειες, να συνταξιοδοτούνται κατά 5 (πέντε) έτη νωρίτερα, κ.ά.


Οι γιατροί και οι άλλοι συνάδελφοι μας στα νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τα Π.Ι. εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Είμαστε εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας.


Στις σημερινές συνθήκες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη επίθεση στην ασφάλιση, στην υγεία, σε όλους τους τομείς της ζωής μας.


Η μείωση των παροχών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης επιβάλλουν την ενίσχυση του θεσμού των ΒΑΕ και την επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες των εργαζομένων.


Ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά νομοθετούν στην αντίθετη κατεύθυνση για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση των ΒΑΕ με στόχο την εξασφάλιση πιο φτηνών εργαζόμενων.

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται να αναγνωρίσουν στους γιατρούς αλλά και σε άλλους κλάδους εργαζομένων (εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ.) στο δημόσιο σύστημα υγείας, τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.


Απαιτούμε:

1. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

2. 5ήμερο - 30ωρο - 6ωρο - 1 εφημερία την εβδομάδα.

3. Αύξηση των ετήσιων ημερών κανονικής άδειας.

4. Να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

5. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

6. Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά την Τρίτη 8/9, ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Κρίσεων για τα ΒΑΕ με θέμα «ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας υγείας», στη στάση εργασίας 8:00-12:00 στην Αθήνα και στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας. Καλούμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν την ίδια μέρα σε ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

bottom of page