top of page

Κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση από υγειονομικούς και εργαζόμενους του Γ. Νοσοκομείου Καρδίτσας

Κάλεσμα συμμετοχής στην Πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απριλίου απηύθυναν χθες υγειονομικοί και εργαζόμενοι του Γ. Νοσοκομείου Καρδίτσας σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα στις 10.30 το πρωί στη Πλατεία Πλαστήρα της πόλης. ———- Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των υγειονομικών ήταν… περιπετειώδης, καθότι ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καρδίτσας αυτό δεν κατέση εφικτό. Συγκεκριμένα, η νέα διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας για άγνωστο λόγο (!) δεν επέτρεψε την είσοδο σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία, οπότε τα σωματεία και οι φορείς παραχώρησαν σε δηλώσεις μπροστά στη πύλη του Νοσοκομείου. ————-

Κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση από υγειονομικούς και εργαζόμενους

του Γ. Νοσοκομείου Καρδίτσας


Κατά την συγκέντρωσή τους οι εκπρόσωποι σωματείων και φορέων αναφέρθηκαν εκτενώς στα ζητήματα που ταλαιπωρούν εργαζόμενους του ΕΣΥ, αλλά και στις σημαντικές ελλείψεις τόσο του δημόσιου νοσοκομείου Καρδίτσας, όσο και των περισσότερων υγειονομικών υποδομών της χώρας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας, κ. Έκτορας Γάζος, αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση της διοίκηση του Νοσοκομείου να μην δώσει την άδεια σε συνδικαλιστές, όργανα και εργαζόμενους να παραχωρήσουν μία συνέντευξη τύπου. Αντί αυτού, όπως είπε ο κ. Γάζος οι φορείς αρκέστηκαν σε μία σύντομη συγκέντρωση ξανά στην είσοδο του ιδρύματος. «Μία ενιαία κατεύθυνση διαπερνά τους αγώνες των υγειονομικών, όλων των εργαζομένων και των άνεργων, της νεολαίας και των συνταξιούχων με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες. Μία όμως κατεύθυνση διαπερνά και την εφαρμοζόμενη πολιτική τόσο αυτής της κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων με στόχο τα κέρδη των λίγων και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στην υγεία προκύπτει προώθηση ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων και κριτηρίων με τον ασθενή πελάτη και τον εργαζόμενο ως λάστιχο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γάζος.


Αναλυτικότερα στην έντυπη μορφή του Νέου Αγώνα.


Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα υγείας, η ανάγκη άμεσων μαζικών προσλήψεων, η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η άρση των αναστολών εργασία των υγειονομικών, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ακρίβεια και τον πόλεμο ανέδειξαν τα σωματεία και οι φορείς εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας του νομού Καρδίτσας, συμμετέχοντας το μεσημέρι στην 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).


«Αξιοποιούμε τη σημερινή κινητοποίηση ως ένα βήμα στην πάλη ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Είμαστε ξανά στην πύλη του Νοσοκομείου και θα συνεχίσουμε να είμαστε γιατί ταυτόχρονα προετοιμάζουμε και την πανελλαδική- πανεργατική απεργία στις 6 Απριλίου με συγκέντρωση στην πλατεία Πλαστήρα στις 10.30 το πρωί» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) κ. Γάζος σε δηλώσεις του εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση «προωθεί την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων και κριτηρίων στην Υγεία, με τον ασθενή πελάτη και τον εργαζόμενο λάστιχο, το νόμο Χατζηδάκη στα εργασιακά, την άρση της μονιμότητας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την τηλεργασία και τις πετσοκομμένες άδειες και επιδόματα». Άσκησε επίσης δριμύτατη κριτική στο τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στο δημόσιο σύστημα υγείας που άφησαν όπως είπε «το λαό ανυπεράσπιστο έναντι του κορονοϊό με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα» ενώ δεν παρέλειψε να καταδικάσει και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Καρδίτσας κ. Π. Μπούτα εξέφρασε την άποψη ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που ετοιμάζει η κυβέρνηση φέρνει την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε έναν θεράποντα γιατρό, ο οποίος θα ενεργεί ως «κόφτης» άλλων ιατρικών πράξεων περαιτέρω διασφαλίζοντας το «πλαφόν» του κόστους κάθε πολίτη στο σύστημα υγείας που θέλει να επιβάλλει . Επίσης προβλέπεται όπως είπε η ενοποίηση δημόσιων δομών υγείας όπως τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον ιδιωτικό τομέα. Σε μια περίοδο που ο λαός όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπούτα έρχεται αντιμέτωπος με την φτώχεια την εξαθλίωση την ακρίβεια την ανεργία δεν θα αντέξει να βάζει το χέρι στην τσέπη και για την υγεία γι’ αυτό και ο αγώνας δίνεται για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος. Η κ. Μπούτα καταδίκασε την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δηλώνοντας ότι είναι με όλους τους λαούς και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική- πανεργατική απεργία της 6ης Απριλίου και στη συγκέντρωση στην πλατεία Πλαστήρα. Στις τραγικές, όπως τις χαρακτήρισε, ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, οι οποίες έχουν οδηγήσει και στο κλείσιμο τμημάτων όπως του Μαστογράφου και του Μαγνητικού Τομογράφου αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΙΝΚΥΝΚ και Δ/ντης του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος κ. Κων. Μπίλλας τονίζοντας ότι το Τμήμα του στελεχώνονται από 2 μόνο ακτινολόγους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πλήρη κάλυψη της μηνιαίας εφημερίας του Νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας κ. Γ. Αλεξόπουλος ζήτησε να γίνουν άμεσες προσλήψεις και έθεσε το ερώτημα προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου αν οι 100 συμβασιούχοι καλύπτουν ή όχι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ιδρύματος και αν θα παρθούν μέτρα για την άμεση μονιμοποίησή τους.

Τέλος η εκπρόσωπος της Επιτροπής Συμβασιούχων Καθαριστριών Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Κατ. Καπερώνη τόνισε ότι οι συνάδελφοί της δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τις συμβάσεις του που λήγουν αύριο και υπογράμμισε ότι μετά από 4 χρόνια προσφοράς τις βγάζουν στο δρόμο με την απόφαση για ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες και ζήτησε να δοθεί παράταση σε όλους τους συμβασιούχους στη φύλαξη και την καθαριότητα μέχρι το τέλος του χρόνου και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Στο …πόδι και εκτός Νοσοκομείου με απόφαση της Διοικήτριας και η συνέντευξη τύπου…

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικότερα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Καρδίτσας , της Επιτροπής Καθαριστριών Νοσοκομείου Καρδίτσας, της Επιτροπής Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας είχαν προγραμματίσει να δώσουν συνέντευξη τύπου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Λογάριαζαν όμως χωρίς… τη νέα Διοικήτρια, η οποία δεν επέτρεψε να δοθεί η συνέντευξη στο χώρο του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση και την είσοδο των δημοσιογράφων εντός του κτιρίου, -μολονότι η παρουσία τους δεν ήταν απρόσκλητη- με συνέπεια η συνέντευξη να δοθεί τελικά …στο πόδι, στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Είχαμε σκοπό να δώσουμε συνέντευξη τύπου, η οποία έχει μετατραπεί σε μίνι συγκέντρωση, γιατί η νέα Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καρδίτσας δεν έδωσε την άδεια σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους να δώσουν μια συνέντευξη τύπου.» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γάζος δείχνοντας έκπληξη, αλλά και δυσαρέσκεια για την απόφαση.



bottom of page