top of page

«Θα προσφέρουμε περίθαλψη σε πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα κι αν δεν έχουν ΑΜΚΑ»

Κάθετοι δηλώνουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί στην απόφασή τους να προσφέρουν περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα κι αν δεν έχουν ΑΜΚΑ.

Μετά από περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με καρκινοπαθείς πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις χημειοθεραπείες τους, επειδή δεν τους έχει χορηγηθεί το νέο προσωρινό ΑΜΚΑ (Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών - ΚΥΠΕ), η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) δηλώνει ότι θα συνεχίσει να τους προσφέρει περίθαλψη και καταγγέλλει τις αποφάσεις της κυβέρνησης:

"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε τον ρόλο μας. Είμαστε γιατροί. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, σε όλους όσους έχουν ανάγκη είτε έχουν ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ, είτε όχι", αναγέρουν σε επίσημη ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΟΕΝΓΕ.

ΟΕΝΓΕ: Ποια είναι τα περιστατικά που καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί


Οι νοσοκομειακοί γιατροί οδηγήθηκαν σ' αυτήν την απόφαση, καθώς, όπως υποστηρίζουν τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν δύο σοβαρά περιστατικά με ογκολογικούς ασθενείς που δεν μπορούσαν να λάβουν χημειοθεραπεία, εξαιτίας του ότι δεν είχαν ΑΜΚΑ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 22χρονου που διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο. Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί της Ομοσπονδίας, στον συγκεκριμένο ασθενή το ελληνικό κράτος έσπευσε να του χορηγήσει ΑΦΜ για να μπορεί να τον φορολογεί, από την άλλη αρνείται να του χορηγήσει ΑΜΚΑ ώστε να μπορέσει να υποβληθεί στην απαραίτητη θεραπεία. "Και μπορεί η συγκεκριμένη περίπτωση να αντιμετωπίστηκε τελικά χάρη σε έναν συνάδελφο, που έκανε αυτό που του υπαγόρευε η συνείδηση του και στη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, το πρόβλημα όμως παραμένει", αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου μια γυναίκα μετανάστης και ογκολογική ασθενής που δεν είχε ΑΜΚΑ, δεν υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη χημειοθεραπεία, επειδή βάσει της εγκυκλίου Κοντοζαμάνη για την περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών θα έπρεπε να πληρώσει και δεν είχε τη δυνατότητα."Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά", υποστηρίζουν οι γιατροί και συμπληρώνουν: "Όσοι κατατρεγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια, ανάμεσα τους παιδιά, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά, χρόνια προβλήματα υγείας, δεν θαλασσοπνίγονται και καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα μας, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΚΥΠΑ".

ΟΕΝΓΕ: Τι έχει συμβεί με το ΑΜΚΑ προσφύγων και μεταναστών


Η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την απόφαση του υπουργού Βρούτση να ανακαλέσει προηγούμενη εγκύκλιο που παρείχε κάποιες διευκολύνσεις για την έκδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ώστε να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευθεί ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες θα είχαν περίθαλψη με την χορήγηση της νέας Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών - ΚΥΠΕ. Ωστόσο, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, υποστηρίζουν οι γιατροί και δεν έχουν καν ξεκινήσει:

"Ήδη από την πρώτη συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις 2/9 (η οποία με ευθύνη των υπουργών είχε γίνει με μεγάλη καθυστέρηση) είχαμε προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγούσε πρακτικά στον αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών που δε διαθέτουν ΑΜΚΑ από την - έτσι και αλλιώς - προβληματική περίθαλψη. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης στην προσπάθεια του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μας είχε διαβεβαιώσει, πως όλες αυτές οι περιπτώσεις θα καλύπτονταν δήθεν με τη χορήγηση ΚΥΠΑ (Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών). Ωστόσο αποδείχτηκε περίτρανα πως οι ανησυχίες μας ήταν απολύτως βάσιμες. Πολλοί συνάνθρωποί μας είναι «εγκλωβισμένοι» και από υγειονομική άποψη. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι στην πράξη απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι διαδικασίες χρονοβόρες και η χορήγηση ΚΥΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει", αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Εντωμεταξύ, η κάρτα υγείας αλλοδαπών ΚΥΠΑ δεν καλύπτει εξωνοσοκομειακή περίθαλψη  (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων, φαρμάκων, εμβολίων κλπ), γεγονός το οποίο ζημιώνει περισσότερο το ελληνικό δημόσιο, καθώς όταν δεν μπορούν να λάβουν θεραπείες εκτός νοσοκομείου οι πρόσφυγες και μετανάστες θα καταλήξουν κάποια στιγμή για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων όλης της χώρας, ζητούν "να ανακληθεί άμεσα η απάνθρωπη απόφαση Βρούτση που καταργεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ και αποκλείει από την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρόσφυγες και μετανάστες. Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών", καταλήγουν.




bottom of page